Ana SayfaDış HaberApple, Siri’yi ChatGPT ile güçlendireceğini açıkladı. Elon Musk’tan uyarı: “Apple verilerinizi OpenAI’ye...

Apple, Siri’yi ChatGPT ile güçlendireceğini açıkladı. Elon Musk’tan uyarı: “Apple verilerinizi OpenAI’ye teslim edecek”

Apple, Pazartesi günü yıllık geliştiriciler fuarında bir dizi başka yeni özellikle birlikte Siri'nin de yenileneceğini duyurdu.“Apple Intelligence” adı verilen yeni kişiselleştirilmiş yapay zeka sisteminin bir parçası olan bu özellik, kullanıcılara Apple aygıtlarında daha kolay gezinme olanağı sunmayı amaçlıyor.

iPhone ve Mac işletim sistemlerinde yapılan güncellemeler, geliştirici OpenAI ile yapılan bir ortaklık aracılığıyla ChatGPT’ye erişime izin verecek.

ChatGPT, metin ve içerik oluşturma gibi diğer araçları güçlendirmek için de kullanılabilecek. Test sürümü sonbaharda kullanıma sunulacak.

Apple CEO’su Tim Cook, teknoloji devinin Cupertino, Kaliforniya’daki genel merkezinde düzenlenen Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada bu hamlenin şirketinin ürünlerini “yeni zirvelere” taşıyacağını söyledi.

Duyuru herkes tarafından memnuniyetle karşılanmadı. Tesla ve Twitter/X’in sahibi Elon Musk, “veri güvenliği” nedeniyle şirketlerini iPhone’ları yasaklamakla tehdit etti.

“Musk, X’te yaptığı açıklamada ‘Apple’ın verilerinizi OpenAI’ye teslim ettikten sonra gerçekte neler olup bittiğine dair hiçbir fikri yok’ dedi.

‘Apple Intelligence’ nedir?

“Apple Intelligence” kendi başına bir ürün ya da uygulama değil.

Müşterilerin kullandığı her uygulamanın ve Apple ürününün bir parçası olacak – ister mesaj taslaklarınızı geliştiren bir yazı asistanı ister bir sonraki randevunuza gitmek için en iyi rotayı size gösterebilen günlüğünüz olsun.

Bu anlamda Microsoft’un yapay zeka asistanı Copilot’a benziyor – ancak onu etkinleştirmek için ekstra ödeme yapmanız gerekmeyecek.

Apple’ın 2010 yılında satın aldığı sesli asistan Siri, kullanıcıların cihazlarında ve uygulamalarında daha sorunsuz bir şekilde gezinmelerine yardımcı olmak için yeni bir arayüz ve daha konuşkan bir yaklaşımla yenilendi.

Apple, Pazartesi günkü açılış konuşmasında Apple Intelligence’ın güvenliğini vurgulamaya özen gösterdi.

Bazı işlemlerin aygıtın kendisinde gerçekleştirileceği, daha fazla güç gerektiren büyük işlemlerin ise buluta gönderileceği, ancak burada hiçbir verinin saklanmayacağı belirtildi.

Bu, Apple’ın gizlilik vaatleri için yüksek fiyatlar ödeyen müşteriler için hayati önem taşıyor.

Apple’ın yazılım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, sistemin “güçlü üretici modelleri iPhone, iPad ve Mac’inizin tam merkezine yerleştirdiğini” söyledi.

“Kişisel bağlamınızdan yararlanarak sizin için en yararlı ve en uygun zekayı sunuyor ve her adımda gizliliğinizi koruyor.”

OpenAI ve Apple anlaşması ne anlama geliyor?

Apple’ın OpenAI’nin ChatGPT teknolojisini entegre etme kararı geniş çapta bekleniyordu ancak kendi ürünlerini bu kadar yakından koruyan bir şirket için alışılmadık bir hamle.

Google ve Microsoft geçtiğimiz aylarda yapay zeka ürünleri tarafından yapılan hatalar nedeniyle incelemeye maruz kalmış, arama devi hatalı cevapların viral hale gelmesinin ardından Mayıs ayında yeni bir özelliği geri çekmişti.

Apple da yıllarca güvenli olmayabileceği gerekçesiyle müşterilerinin App Store dışında herhangi bir uygulama indirmesine izin vermedi ve aynı nedenle kendi Safari’si dışında herhangi bir web tarayıcısına izin vermedi.

Sadece AB mevzuatı tarafından zorlandığında değişti.

Bu, Apple’ın bile şu anda ChatGPT ile rekabet edemediğini kabul ettiğinin bir işareti mi?

Eğer öyleyse, bu bize yapay zeka devi OpenAI’nin mevcut gücü hakkında çok şey anlatıyor.

Firma gelecekte başka ürünleri de entegre edeceğini söyledi, ancak herhangi bir isim vermedi.

Apple, karma gerçeklik başlığı Vision Pro’nun 12 Temmuz’da İngiltere’de satışa sunulacağını duyurdu. Şubat ayından bu yana ABD’de mevcuttu.

Pazartesi günü duyurulan diğer yeni özellikler arasında şunlar yer alıyor:

uydu üzerinden mesaj gönderme

mesajları daha sonra göndermek üzere zamanlama

AirPods Pro’yu kontrol etmek için baş hareketlerini kullanma (evet için baş sallama veya hayır için baş sallama)

tüm cihazlardan erişilebilen şifreler için özel bir uygulama

Belirli uygulamaları gizleme veya Face ID veya parolaların arkasına kilitleme yeteneği.

- Advertisment -