Ana SayfaHaberler‘Darbe’yle suçlanan emniyet müdürleri hangi suçlardan tutuklandı?

‘Darbe’yle suçlanan emniyet müdürleri hangi suçlardan tutuklandı?

Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığının, kendisini ‘hükümet üyeleri aleyhinde’ yönlendirdiğini iddia ettiği ve iktidara karşı darbe girişimiyle suçlanan emniyet müdürleri; "Tanığı etkilemeye teşebbüs", "Göreve ilişkin sırrın açıklanması" ve “Suç işleyen kişinin yakalanmadan kurtulması için imkan sağlama” suçlamalarıyla tutuklandı. Tutuklananlar arasında Kılıçdaroğlu’na danışmanlık yapan Ramazan Kubat da var. Serbest kalan emniyetçi Öner: ‘Murat Çelik, gizli tanığın firarını duyunca şaşırmadı.’

Ayhan Bora Kaplan organize suç örgütü davasının gizli tanığı Serdar Sertçelik’in iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada Ankara Emniyeti’nde görevden alınan emniyetçilerin de arasında olduğu 7 kişi, “Tanığı etkilemeye teşebbüs”, “Göreve ilişkin sırrın açıklanması” ve “Suç işleyen kişinin yakalanmadan kurtulması için imkan sağlama” suçlamalarından tutuklandı.

Tutuklanan 7 kişi arasında Sertçelik’in iddiaları üzerine görevden alınan Ankara Emniyeti Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden komiserler Ufuk Gültekin ve Metehan İlkyaz yer alıyor.

Kılıçdaroğlu’na danışmanlık yapan isim de tutuklandı

Emniyet mensuplarının yanı sıra Sertçelik’in yurtdışına kaçmasında rol almakla suçlanan üç sivil; Mustafa Çotuk, Adem Kaçan ve Ramazan Kubat da tutuklandı. Gazeteci Alican Uludağ, tutuklanan Ramazan Kubat’ın bir dönem MHP Ankara il yöneticiliği yaptığını ve 2022’de dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanlığına getirildiğini hatırlattı.

Bir şüphelinin işlemleri devam ediyor

Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan, yurtdışına kaçan gizli tanık Sertçelik ile Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan arasındaki iletişime aracılık ettiği iddia edilen Nurullah Özgür Kopuk’un ise Emniyet’teki işlemleri devam ediyor.

Serbest kalan müdür: ‘Murat Çelik, gizli tanığın firarını duyunca şaşırmadı’

Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü görevinden alınan Kerem Gökay Öner ise adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre; Öner’in ifadelerinden öne çıkanlar şöyle:

“Sosyal medya görüntülerinden Murat Çelik müdürün operasyona katıldığını gördüm. Görev yaptığım sürece bir müdürün bir operasyona katıldığını görmedim. Ayhan Bora Kaplan’ın yakalanmasında görevlendirmeler Murat Çelik müdürün sözlü talimatıyla gerçekleştirilmiştir.

“Tüm dosyayı, Şevket Demircan üzerinden soruşturmayı yürüttü. Ayhan Bora Kaplan ilk gözaltına alındığında, akşam saatlerinde odaya girdim. Ayhan Bora Kaplan ayakta değil, masada çay içtiğini gördüm. Bu duruma çok şaşırdım.

“Görevlendirmeleri İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik yapmıştır. Murat Çelik’in odasına gittim, İzmir’de görevlendirilen personelle ilgili sorun mu olduğunu sordum. Sorun olduğunu, sorunu kendisinin bildiğini, görevlendirilen memurların hata yaptığını, hatayı bildiğini söyledi. Basından öğrendiğim kadarıyla suç örgütü soruşturmasında gizli tanıkların açık kimlik bilgilerinin İzmir’e görevlendirilen polis memurları tarafından Ayhan Bora Kaplan’ın avukatına 300 bin dolar karşılığında verildiğini öğrendim.

“Sertçelik’in adli kontrol tedbirini ihlal ettiğine ilişkin herhangi bir kurumdan resmi ya da gayri resmi bildirim almadım.

“(Sertçelik’in firarı) Bu durumu Murat Çelik’e ilettiğimde kendisi hiç şaşırmadı ve tepki vermedi. ‘Nasıl ya, öyle mi?’ şeklinde bana soru sordu. Bana şüphelinin yakalanmasına yönelik derhal harekete geçmem konusunda talimat vermedi.

“(‘Sertçelik firar ettikten sonra hakkında yakalama kararı mevcut iken GBT sorgusuna takılıp hakkında yakalama kararı bulunduğu konusunda şube müdürlüğünüze herhangi bir bildirim geldi mi?’ sorusuna cevaben) Bildiğim kadarıyla Serdar Sertçelik’in hakkında yakalama kararı bulunken GBT sorgusuna yakalandığına dair bir bildirim gelmedi.

“Sertçelik, Türkiye’ye geldikten sonra şüpheli U.G. isimli komiser odama gelerek, bana ‘Abi şahıs bazı beyanlarda bulanacakmış, savcının aranması gerekiyormuş’ dedi. Ben de hangi sebeple aranacağını sorduğumda, ‘Orasını bilmiyorum, Şevket müdür biliyor’ dedi. Şevket Demircan, Organize Şube Müdürlüğü’nde bulunan odasının karşısında bir görüşme odası ayarladı. Bu odada, ABK suç örgütü kapsamında alınan şahıslarla mülakat yapıldığını U.G. komiser bana söyledi. Gizli tanık tedbiri uygulandığını sonra öğrendim.”

Çelik’in yerine atama yapıldı

Tutuklanan Murat Çelik’in yerine Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Yavuz Doğan, Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden sorumlu olarak atandı.

- Advertisment -