Ana SayfaDış HaberPutin 24 yıl sonra Kuzey Kore’de: Kendi limuzinini hediye etti, Kuzey Korelilere...

Putin 24 yıl sonra Kuzey Kore’de: Kendi limuzinini hediye etti, Kuzey Korelilere Rusya’ya gelmeyi kolaylaştırma sözü verdi

24 yıl sonra Kuzey Kore’yi ziyaret eden Rusya lideri Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’a kendisinin de kullandığı model Rus yapımı limuzin ile çay seti ve kılıç hediye etti. İki ülke arasında imzalanan anlaşmaya göre ilişkiler “Yüksek ittifak” seviyesine yükseldi, yani taraflardan birine saldırılması halinde diğer ülke destek verecek. Putin, ziyareti öncesinde Kuzey Kore devlet gazetesine yazdığı makalede “Karşılıklı turistik gezileri, kültürel, eğitim, gençlik ve spor değişim programlarını daha da arttıracağız” demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl sonra Kuzey Kore’yi ziyaret etti. Putin’in önceki ziyaretinde, Kuzey Kore’yi mevcut lider Kim Jong Un’un babası Kim Jong Il yönetiyordu. Putin ve Kim en son Eylül 2023’te Rusya’nın Doğu Sibirya bölgesinde bir araya gelmişti.

Putin, Kuzey Kore gazetesine yazdı

Putin, ziyareti öncesi Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin resmi gazetesi Rodong Sinmun için bir makale kaleme almıştı. 1 Kasım 1945’ten bu yana yayımlanan gazetenin tirajı yaklaşık 1,5 milyon.

Makalesinde geçmişten bu yana Rusya-Kuzey Kore ilişkilerini ve Ukrayna ile devam eden çatışmaları ele alan Putin, yapacağı ziyarete ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Karşılıklı turistik gezileri, kültürel, eğitim, gençlik ve spor değişim programlarını daha da arttıracağız”

“Uluslararası ilişkileri daha demokratik ve istikrarlı hale getirmek için birlikte çalışmaya hazırız. Bu amaçla, ticaret ve karşılıklı anlaşmalar için Batı’nın kontrolü dışında alternatif mekanizmalar geliştirecek ve gayri meşru tek taraflı kısıtlamalara birlikte karşı çıkacağız. Aynı zamanda Avrasya’da eşit ve bölünmez bir güvenlik mimarisi inşa edeceğiz.

Elbette ülkelerimiz arasında insani işbirliğini de geliştireceğiz. Rusya ve Kore üniversiteleri arasındaki akademik hareketliliği yoğunlaştırmayı planlıyoruz. Karşılıklı turistik gezileri, kültürel, eğitim, gençlik ve spor değişim programlarını daha da arttıracağız.”

Putin’e coşkulu karşılama

Kim Jong Un, Putin’i Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’daki havalimanında karşıladı. Putin’in konvoyunun geçeceği yollar, Putin fotoğrafları ve Rusya bayraklarıyla donatıldı.

Program sırasında çok sayıda Kuzey Koreli, iki lideri selamladı.

Russian President Vladimir Putin, left, and North Korea’s leader Kim Jong Un, foreground right, attend the official welcome ceremony in the Kim Il Sung Square in Pyongyang, North Korea, on Wednesday, June 19, 2024. (Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Karşılıklı hediyeleşmeler

Putin‘in danışmanı Yuri Ushakov’un açıklamalarına göre Putin, Kim Jong Un’a Sovyet dönemindeki limuzinlerden esinlenerek tasarlanan ve kendisinin de kullandığı Aurus Senat ile bir çay seti ve bir kılıç hediye etti. Kin Jong Un da Putin’e çeşitli sanat eserleri hediye etti.

Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı

İki lider yeni bir kapsamlı işbirliği anlaşması imzaladı. İmzalanan anlaşma, 1961 ve 2000-2001 yıllarında imzalanan anlaşmaların yerini alacak. 

İki lider, programın sonunda ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Kuzey Kore ile imzaladığımız anlaşma, herhangi bir saldırı durumunda karşılıklı desteği de içeriyor.” 

“Rusya, Kuzey Kore ile askeri-teknik işbirliğini mümkün görüyor.” 

“Rusya ve Kuzey Kore, daha adil, daha demokratik, çok kutuplu bir dünya fikrini savunuyor. Her iki ülke, bağımsız bir dış siyaset istiyor, şantaja ve baskıya karşı çıkıyor.” 

“Batılıların ortaya attığı propaganda klişeleri, saldırgan jeopolitik planlarının üzerini örtmüyor.”

“İlişkiler ‘yüksek ittifak’ seviyesine yükseldi”

Kim Jong Un ise basın toplantısında Rusya’yı, “Kore için en dürüst dost ve müttefik” Putin’i ise “Kore halkının en sevgili dostu” sözleriyle ve iki ülkenin ilişkilerinin artık “yüksek ittifak” seviyesine yükseldiğini söyledi.

İmzalanan anlaşmaya ilişkin açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Moskova ile Pyongyang arasındaki işbirliği, iki ülkenin çıkarına; üçüncü ülkeler hedef alınmıyor” dedi.

Dünyadan tepkiler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Putin’in Kuzey Kore ziyaretinin, “Rusya’nın, Ukrayna’daki savaşını sürdürmek üzere ihtiyacı olanı alabilmek için nasıl çaresizce diğer ülkelerle ilişkisini geliştirme ve güçlendirme arayışında olduğunu gözler önüne serdiği” yorumunu yaptı. Stoltenberg de Rusya’nın Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarına olası desteğinden endişe duyduklarını kaydetti.

Öte yandan Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soosuk ise Rusya ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek ve bölgede barışa ve istikrara zarar verecek yönde gelişmemesi gerektiği konusunda Moskova yönetimini uyardıklarını bildirdi.

- Advertisment -