Ana SayfaHaberlerGündemBaşsavcı’nın “rüşvet çarkı” mektubu sonrası açığa alınan hakimle ilgili HSK soruşturması tamamlandı:...

Başsavcı’nın “rüşvet çarkı” mektubu sonrası açığa alınan hakimle ilgili HSK soruşturması tamamlandı: İki kez ihraç talep edildi

Yargıtay üyesi İsmail Uçar’ın Ekim ayında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı iken HSK’ya gönderdiği “yargıda rüşvet çarkı” mektubu sonrası başlatılan soruşturmada açığa alınan hakim Sidar Demiroğlu hakkında HSK müfettişlerinin raporu tamamlandı. Raporda, Demiroğlu için iki kez “meslekten ihraç” istendi.

Yargıtay üyesi İsmail Uçar, Ekim ayında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı görevindeyken HSK’ya yazdığı “yargıda rüşvet çarkı” mektubuyla gündeme gelmişti.

Uçar’ın mektubu üzerine başlatılan HSK soruşturması kapsamında, mektupta bahsedilen bazı tahliye kararlarını veren hakim Sidar Demiroğlu açığa alınmıştı.

T24’ten Tolga Şardan, Demiroğlu hakkında “meslekten ihraç” talep edilen HSK müfettiş raporunun HSK 2. Dairesi’nde görüşüleceğini yazdı. Şardan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Yargı kaynaklarından edindiğim bilgilere göre; HSK müfettişleri, Hâkim Sidar Demiroğlu ile ilgili bölümü tamamladı.

Hakkında hazırlanan müfettiş raporunda Demiroğlu hakkında iki ayrı dosyadan ‘meslekten ihraç’ teklifinde bulunuldu.

Demiroğlu’na yönelik meslekten ihraç teklifinde ‘rüşvet’ iddiasına yönelik bir tespit bulunmamakla birlikte mesleğin saygınlığı küçük düşürme gerekçesinin bulunduğu kaynaklarca ifade edildi.

Tabi, süreç Demiroğlu hakkında hazırlanan müfettiş raporuyla bitmeyecek. Müfettiş raporu, HSK’nın İkinci Dairesi’nde görüşülecek. Bu görüşme büyük olasılıkla adli tatil sonrasında gerçekleşecek.

Sonrasında; İkinci Daire’nin vereceği görüş, Adalet Bakanı’nın başkanlığındaki genel kurulda görüşülüp karara bağlanacak. Bu süreç için kısıtlayıcı takvim yok.

Takvime bir örnek vereyim; geçen hafta gündeme gelen Adana Adliyesi Hâkimesi Gül. A.’nın dosyası 2022 tarihini taşıyor. İki yıldır bekleyen dosya, “hangi dengeler” sebebiyle iki yıl bekledi? Ya da ihraç kararı geçen hafta uygulama konuldu?

Dolayısıyla, Demiroğlu’nun dosyanın hazırlanıp karara bağlanması aylar veya yıllar bile sürebilir. Siyaset ve bürokrasideki dengeye bağlı olarak!”

Çağlayan’a yapılan atamaya da tepki göstermişti

Uçar, geçen hafta da sosyal medya hesabından, 2015 yılında FETÖ kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen “17-25 Aralık operasyonları” döneminin Mali Şube’den sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun’u serbest bırakan sulh ceza hakiminin Çağlayan’a atandığını açıklamıştı.

Atama kararına tepki gösteren Uçar, şöyle yazmıştı:

“Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun değerli üyelerini tenzih ediyorum, ama değerli başkan ve üyelerim, incelenirse bu adamı kimin refere ettiğini çok rahat öğrenirsiniz. Belki bütün suçlar affedilebilir ama devlete ihanet asla affedilmemeli.”

- Advertisment -