Ana SayfaHaberlerKULİS | İYİ Parti’de “Akşener ihraç edilmeli mi, edilmemeli mi” tartışması

KULİS | İYİ Parti’de “Akşener ihraç edilmeli mi, edilmemeli mi” tartışması

İYİ Parti’nin eski genel başkanı Akşener’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşüp, görüşmenin içeriğine dair hiç açıklama yapmamasının partide yarattığı görüş ayrılıkları derinleşiyor. Akşener’e yakın milletvekillerinin “Akşener ihraç edilirse İYİ Parti kalmaz” çıkışlarına karşı, Akşener’in Erdoğan’la verdiği fotoğrafın parti tabanını yaraladığını düşünenler, “Partinin yeni genel başkanı Dervişoğlu; Akşener ve ekibine misliye karşılık vermezse parti dağılır” diyor. Bu öngörüde bulunanlar, İYİ Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın etrafında toplanıyor ve “Yeni parti kurmak gibi bir amacımız yok. İYİ Parti’nin itibarını kurtarmaya çalışıyoruz” mesajı veriyor.

İYİ Parti’yi 27 Nisan’da Olağanüstü Kurultay’a götürüp, parti genel başkanlığını bırakan Meral Akşener’in, kurultaydan bir ay sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi, İyi Parti’nin geleceğiyle ilgili tartışmaları siyaset gündeminde birinci sıraya oturttu. 

Hem İYİ Parti içinde hem de diğer siyasi partilerde “İyi Parti dağılıyor mu” sorusu sorulurken, Erdoğan-Akşener görüşmesinden duyduğu rahatsızlığı “Erdoğan’ın benimle değil Akşener’le görüşmesi anormal” sözleriyle dile getiren İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun, İyi Parti kurucular kurulu üyesi olan Akşener hakkında disiplin süreci işletip işletmeyeceği merak ediliyor. 

İYİ Parti içinde Akşener hakkında disiplin süreci işletilip, Akşener’in partiden ihraç edilmesini isteyenlerle, “İYİ Parti Akşenersiz olmaz” diyenler tam olarak karşı karşıya gelmiş durumda. 

“Misliyle karşılık verilmeli. Acil ihraç şart”

Akşener’in Erdoğan’la görüşmesini savunurken “Akşener ihraç edilirse İyi Parti kalmaz” ifadelerini kullanan İstanbul Milletvekili Burak Akburak’ın sözlerini tehdit olarak gören ve Akşener-Erdoğan görüşmesine ilk ve en sert tepkiyi gösteren Ankara Milletvekili Koray Aydın ve ekibi, “gereğini yapması” için Dervişoğlu’na baskıyı artırıyor. 

Akburak’ın sadece Akşener’e yakın olduğu için milletvekili yapıldığı, partide hiçbir etki ve yetkisinin olmadığını düşünen bu ekip; İyi Parti’nin dağılma riskiyle karşı karşıya olduğunun Dervişoğlu genel başkanlığındaki İyi Parti yönetiminin farkına varmasını istiyor:

“Erdoğan-Akşener görüşmesi ve sonrasında verilen fotoğraf; İyi Parti’nin kuruluş ilke ve amaçlarını hedef alıyor. İyi Parti tabanında; Akşener’in Erdoğan’la ortak hareket ettiğine dair endişeli görüşler yayılıyor. Ancak görüyoruz ki; parti yönetiminde Erdoğan-Akşener görüşmesine bir tepki konuluyor ama bu tepki nedense çok açık bir şekilde dillendirilmiyor, gereği yapılmıyor. Erdoğan-Akşener görüşmesi öyle cılız tepkilerle geçiştirilecek bir durum değil. Parti yönetimi kulağının üstüne yatmamalı ve Akşener; İyi Parti’den ihraç edilmeli. Eğer Akşener ve ekibine misliyle karşılık verilmezse parti dağılır.” 

“Akşener’in kontrolünde 15-16 milletvekili var” 

İyi Parti’de Erdoğan-Akşener görüşmesine sadece Koray Aydın değil, partinin genel sekreteri Uğur Poyraz, İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Turhan Çömez de tepki gösterdi, Akşener’in Erdoğan’la görüşmesinin partiyi bağlamadığı söylendi. 

Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu, kurultayda kendisine rakip olan Koray Aydın’ın tepkisinin ve yazılı açıklamasının bilgisi dahilinde olmadığını söylese de, Aydın’ın tepkisinin genel anlamda partinin yetkili isimlerinin tepkisiyle örtüşmesinden memnun. 

Bu yüzden de parti kulislerine Dervişoğlu’nun Akşener-Erdoğan görüşmesine dair sert mesajlarını sürdüreceği bilgisi yansıdı. Ancak Dervişoğlu’nun Akşener’i partiden ihraç konusunda ne yapacağı henüz kestirilemiyor. 

Akşener-Erdoğan görüşmesine tepkili isimler; kamuoyunda gündeme gelen “Akşener ne yapmak istiyor” sorusunu yanıtlarken; parti içindeki Akşener tartışmasının daha da büyüyeceğinin işaretini veriyor: 

“Akşener’in Erdoğan’a İyi Parti’den sunabileceği tek şey; kontrol ettiği milletvekilleri. İyi Parti’nin mecliste 36 kişilik milletvekili grubu var. Akşener, bu vekillerin 15-16’sını yönetiyor. Erdoğan’a da vekil lazım. Özellikle de yeni anayasa konusunda. Akşener, Erdoğan’a istediğini vermek için İyi Parti meclis grubunun dağılmasını göze alıyor. Yani; Akşener için İyi Parti çoktan bitmiş durumda.”

Koray Aydın parti kuracak mı? 

İyi Parti’de çok sayıda ismin AK Parti’ye gideceği, hiçbir partiye gitmese de partiden ayrılacağı 31 Mart yerel seçimlerinden beri çok konuşuluyor. Ancak en çok; tıpkı Akşener gibi MHP’den ayrılmış, MHP’ye ve Cumhur İttifakı’na karşı el yükseltmiş, İyi Parti’nin kurucularından olmuş Koray Aydın’ın parti kurup kurmayacağı merak ediliyor. 

Koray Aydın cephesi, yeni parti kuracaklarına dair iddiaları açıkça yalanlıyor: 

“Bizim parti kurmak gibi bir amacımız, hedefimiz yok. Ülkede nerdeyse her gün yeni parti kuruluyor. Biz; kurduğumuz İyi Parti’nin itibarını korumak ve kollamakla yükümlüyüz. Seçmene verdiğimiz sözü yerine getirmek için çabalamaya devam edeceğiz.” 

- Advertisment -