Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Diyarbakır’da yangının başladığı köyün muhtarı: “Elektrik tellerine 40 yılda...

ÖZEL HABER | Diyarbakır’da yangının başladığı köyün muhtarı: “Elektrik tellerine 40 yılda bir kez bakım yapılmadı.” İtfaiye de ‘elektrik’ dedi

Diyarbakır ile Mardin arasında çıkan, 16 kişinin hayatını kaybettiği yangının başladığı Köksalan Köyü muhtarı Hüseyin Çelebioğlu, Serbestiyet’ e konuştu: “Önce elektrik tellerinden patlama sesi geldi. Sonra tarla tutuştu. Elektrik telleri 40 yıllık, direkleri tahta." Diyarbakır Büyükşehir itfaiyesinin raporu: “Yangın, elektrik direğinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesiyle başladı.”

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki köylerde çıkan, 16 kişinin hayatını kaybettiği yangının nedeniyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, yangının çıktığı 20-21 Haziran gecesinde sıcağı sıcağına yaptığı ilk açıklamada “Anızdan kaynaklı bir yangın. Bu yıl çok yağış olunca otlar da fazla uzamış ve anız yangını ile birlikte yanarak geniş bir alana yayılmış” diye açıklama yapmıştı.

Kendisi de bir önceki Diyarbakır valisi olan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ise aynı gün (21 Haziran) akşamüstü saatlerde Diyarbakır’da yaptığı açıklamada “Şu anda yangın şu sebepten çıkmıştır diyebileceğimiz bir tespitimiz yok. Savcılığımız soruşturmasını tamamlayınca paylaşacağız” diye konuştu. Karaloğlu, faciadan “anız yangını” diye söz etmedi.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, bugün X hesabından yaptığı paylaşımla yaş haddinden emekliye ayrıldığını açıkladı.

Savcılık ön raporu: “Yangın elektrik kaynaklı”

Görgü tanığı bazı köylüler ise yangına, uzun zamandır bakım yapılmayan elektrik tellerinin sebep olduğuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yangınla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında çıkan ön raporda, yangının kaynağının elektrik kaynaklı olduğu tespitinin yer aldığı ortaya çıktı. Dicle Elektrik (DEDAŞ) ise elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını iddia etti.

“Elektrik tellerinden patlama sesi geldi”

Yangının ilk çıkış noktası olan, Diyarbakır Çınar’a bağlı Köksalan Köyü’nün muhtarı Hüseyin Çelebioğlu, yangında iki yeğenini Abdurrahman Buğdaycı (16) ile Ubeydullah Buğdaycı’yı (33) kaybetti.

Haber için ulaştığımız Çelebioğlu, Serbestiyet’e şunları anlattı:

“Önce bir ışık, bir aydınlanma fark ettik. Her yer gündüz gibi oldu bir an. Ardından elektrik tellerinden bir patlama sesi geldi.

Sonra bir baktım tarlada yangın çıkmış. Rüzgarla da hızla yayıldı. Kendi imkanlarımızla söndürmeye çabaladık ama o kadar hızlı yayılıyordu ki hiçbir şey yapamadık, yangını yakalayamadık. Traktörle rüzgarla yetişilemiyor.

16 insanımızı çok acı bir şekilde kaybettik. Büyük yeğenim Ubeydullah’ın dört evladı vardı, en büyükleri de 8 yaşında. Küçük yeğenim Abdurrahman 16 yaşındaydı, okuyordu. Öğretmen olmayı istiyordu.”

“40 yıldır bir Allah’ın kulu bakım yapmak için gelmedi”

Çelebioğlu, yangının nedeniyle ilgili sorumuza şöyle cevap verdi:

“Bizim buraya elektrik 1980’lerin ortalarında geldi. O zamandan beri, 40 yıldır bir Allah’ın kulu bakım yapmak için gelmedi. Elektrik telleri, elektrik direkleri hepsi o zamandan kalma. Direkler hala tahta. Direkler de çürümüş, her şey çürümüş.”

Köksalan Köyü’nde tahta elektrik direği.

“Teller eski, genleşiyor, birbirlerine çarpınca da kıvılcım çıkartıyorlar. Onlar arazilere gelince tarlaları, arazileri tutuşturuyorlar. Çınar’da, bizim buralarda daha önce de yangınlar çıktı, çoğunun nedeni elektrik.

40 senedir bir kere bile bakım yapılmadı. Yaptım diyen varsa gelsin benim yanıma konuşalım. DEDAŞ’tan birileri yaptıklarını söylüyorsa buyursun anlatsın bize de.

Bizim köyümüz 20 yıldır da AK Partili. Seçim sonuçlarına baksınlar bizim köyde AK Parti’ye destek 4’te 3’ün altına inmez. Ben gerçeği konuşuyorum. Bunun nedeninin elektrik olduğunu AK Parti’deki arkadaşlar da biliyor.”

“AK Parti İlçe Başkanı da meseleyi anlatıyor ama dinletemiyor”

Konuştuğumuz sırada Çelebioğlu’nun yanında bulunan, AK Parti Çınar İlçe Başkanı Ömer Murat Delil’in amcası Cemil Delil de şunları söyledi:

“Çınar’da 100 yangın çıkmışsa 90’ının nedeni elektriktir. Bazı köylere 40 yıl, bazılarına 20 yıl, bazılarına 10 yıl önce elektrik gitmiş. Ama teller aynı teller, 40 yıldır aynı teller kullanılıyor. Bakım falan yok bunu herkes biliyor.”

AK Parti İlçe Başkanı olan yeğeninin ne dediğini sormamız üzerine Delil, şunları söyledi:

“O da biliyor nedenin bu olduğunu. Bakana, oraya, buraya söylüyor, durumun böyle olduğunu anlatmaya çalışıyor herkese. Kaç defa bu elektrikle ilgili ihmalleri anlatan yazılar göndermiş. Uğraşıyor, çabalıyor ama dinleyen kim? Dinletemiyor.”

İtfaiye raporu da çıktı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın, Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki köylerde çıkan, 16 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili olay yeri raporunu tamamladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yangınla ilgili oluşturduğu Hasar Tespit Komisyonu, yangının başladığı Köksalan köyündeki incelemeleri neticesinde, yangının elektrik direğinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesiyle başladığı kanısına vardı.

Komisyon’un raporu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile de paylaşılacak.

- Advertisment -