Ana SayfaHaberlerGündem“Pes etmeyeceğim” demişti; ajanlıkla suçlanan İngiliz akademisyen Bilgi Üniversitesi’ndeki işine geri döndü

“Pes etmeyeceğim” demişti; ajanlıkla suçlanan İngiliz akademisyen Bilgi Üniversitesi’ndeki işine geri döndü

İngiliz akademisyen Chris Stephenson 2016’da barış bildirisini imzaladığı için okuldan atılan üç akademisyen arkadaşına destek için gittiği Çağlayan Adliyesi’nde gözaltına alındı. Hakkında önce sınır dışı kararı verildi, ardından 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı ve nihayet 2017’de çalışma izni YÖK tarafından iptal edildi. Chris Stephenson, Bilgi Üniversitesi’nde kurucusu olduğu ve 17 yıl boyunca yönettiği Bilgisayar Bilimleri Bölümü’ndeki görevine geri döndü.

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nü kuran ve 2017’ye kadar 17 yıl boyunca yöneten İngiliz akademisyen Chris Stephenson, barış bildirisini imzaladığı için okuldan atılan üç akademisyen arkadaşına destek için gittiği Çağlayan Adliyesi’nde 15 Mart 2016’da gözaltına alındı.

Basında Stephenson’un “PKK/Newroz/PKK” bildirileri dağıttığı için gözaltına alındığı haberleri yer aldı. Oysa gerçekte olan sadece Stephenson’un çantasındaki HDP broşürlerinin X-RAY cihazında gözükmesiydi.

O günkü haber başlıklarından bazıları şöyleydi:

  • “İngiliz ajan yakalandı”
  • “İngiliz ajanın inanılmaz pişkinliği”

Stephenson, gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilmek üzere serbest bırakıldı. Bunun üzerine Türkiye’den ayrılan İngiliz akademisyen, sınır dışı kararının olmadığı ortaya çıkınca Türkiye’ye döndü.

Eşi Türkiye vatandaşı olan ve kızı Türkiye’de doğup büyümüş olan İngiliz akademisyen hakkında terör propagandası yapmak suçlamasıyla 5 yıl hapis istemiyle dava açılmış, ancak davanın ilk duruşmasında suç unsuru bulunamadığı için beraat etmişti.

Ardından, Nisan 2017’de YÖK, hiçbir gerekçe göstermeden Crish Stephenson’un çalışma iznini iptal etti.  

Stephenson, YÖK’ün bu kararının ardından pes etmeyeceğini ve sonuna kadar mücadele edeceğini söylemişti.

Bugün (8 Aralık) Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Chris Stephenson, beş buçuk yıllık hukuk mücadelesinin ardından Bilgi Üniversitesi’ndeki görevine geri döndüğünü açıkladı.

Stephenson paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“On dakika önce İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörlüğüne iş iade dilekçemi tebliğ ettim. Beş buçuk yıllık mahkeme süresi ve Danıştay’a kadar gidip gelmiş kararları takiben işime döneceğim ve aradaki maaşların ödenecek. Bu süreci yürüten avukatım Cemal Polat’a sonsuz teşekkürler.”

- Advertisment -