Almanya’nın Yurtdışı İstihbarat Servisi’nde (BND) çalışan Alman uyruklu Carsten L.‘nin, Rusya’ya casusluk yaptığı gerekçe gösterilerek “vatana ihanet” suçlamasıyla tutuklanmasından sonra, Rusya’ya bilgi sızdırmasının detayları netleşmeye başladı.
Alman basınında çıkan haberlerde, Carsten L.’nin Alman hükümetinin ve istihbarat örgütlerinin Rusya ve Ukrayna’yla ilgili durum değerlendirmesi raporlarını Rusya’ya sızdırdığı belirtildi. Adalet Bakanı Marco Buschmann, BND çalışanının casus olarak deşifre edilmesini “Rus istihbaratına önemli bir darbe” olarak tanımladı.
Bir istihbarat yetkilisi ise Carsten L.’nin, BND’nin “Teknik Keşif” bölümünde kıdemli personel olarak çalıştığını ve Alman istihbaratının dünya çapında telefon dinlemeleri yoluyla elde ettiği tüm iletişim verilerine erişimi olduğunu aktardı.
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sürecinde Alman istihbarat servislerine çifte ajan yerleştirmiş olabileceği kaydedilen haberlerde, yabancı istihbarat servislerinde görevli çalışanların bu şekilde görevlendirilebilmesinin casusluğun en üst başarısı olarak kabul edildiği de aktarıldı.
Soruşturmadan sorumlu Federal Kriminal Polis Teşkilatı, geçen hafta Carsten L.’nin tutuklanmasından sonra başkent Berlin’deki evinde ve işyerinde arama yaparak delil toplamıştı.
Almanya’da en az 2 bin Rus ajanı olduğu tahmin ediliyor
Alman güvenlik makamlarından edinilen bilgilere göre, Rusya adına Almanya’da casusluk yapan ajan sayısının 2 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Alman istihbaratçıları geçen aylarda yaptıkları açıklamalarda, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile başlayan savaş sürecinde, Almanya’ya en az 200 casus daha gönderdiğini öne sürmüştü.
Rus ajanların, Alman politikacılar, şirket yöneticileri ve Rusya’yı eleştirenlerle ilgili bilgiler toplayıp Moskova’ya gönderdikleri iddia edilmişti.
Son olarak 7 Aralık‘ta, Almanya’da darbeye hazırlandıkları gerekçesiyle ülke genelinde haklarında operasyon yapılan ve bazıları gözaltına alınan “İmparatorluk Vatandaşları” örgütünün de Rus istihbaratıyla ilişkisi olduğu öne sürülmüştü.
Geçen Ekim ayında ise Almanya’da Ulusal Siber Güvenlik Teşkilatı Başkanı Arne Schoenbohm, Rus istihabaratı ile iletişime geçtiği gerekçesiyle görevden alındı.
Schoenbohm’un kurduğu bir derneğin üyeleri arasında bulunan bir Alman şirketinin, eski bir KGB çalışanı tarafından kurulan bir Rus siber güvenlik firmasının yan kuruluşu olduğu belirlenmişti.
Almanya ve Rusya arasındaki casusluk suçlamalarının Ukrayna savaşına paralel arttığı dikkat çekiyor.
Alman hükümet çevreleri son haftalarda sıklıkla Almanya’nın altyapısına karşı Rusya kaynaklı saldırılara karşı uyarıda bulunuyor.
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser de, “Daha kısa bir süre öncesine kadar hiç aklımızdan geçmeyen her türlü senaryolara hazırlıklı olmalıyız” açıklamasında bulunarak, petrol ve doğalgaz boru hatlarının yanısıra, altyapıya saldırı ve sabotaj tehlikesine de dikkat çekti.
Kaynak: VoA Türkçe