Her yıl tartışma ve tepkilere neden olan Kürtçe öğretmen atamalarında bu yıl sürpriz bir rakam açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adıyla açtığı Kürtçe Öğretmenliği kadroları için 50 kişi atayacağını duyurdu.
Duyuruda 50 kişiden 35’inin Kürtçe’nin “Kurmanci”, 15’inin ise “Zazaki” lehçesi öğretmeni olacağı belirtildi. Bakanlığın Kürtçe öğretmen kadrosu geçen yıl iki, önceki yıl ise üçtü.
“Ön yargının kırıldığını gösteriyor”
Bakanlığın açıklamasını VOA Türkçe’ye değerlendiren Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, özellikle tehlike altındaki diller kategorisinde bulunan Zazaca için 15 kadronun açılmasının olumlu olduğunu söyledi.
Yağan, atama sayısının az olmasına rağmen, son açıklanan rakamlarla yıllardır yapılan sembolik atama dönemlerinin sona erdiğine görüşünde.
Bakanlığın ön yargılarını kırdığını ifade eden Yağan, “Zaten lüzumundan fazla atama istemiyoruz. Her defasında dersi seçen öğrenci sayısına uygun atama yapılmasını önerdik. Ayrılan bu kontenjan Bakanlığın Kürtçe dersine karşı kendi ön yargısını kırdığını gösteriyor. Kürtçe konuşmayan toplumda yer etmiş aynı ön yargının kırılmasında da etkili olacaktır. Bu sayı tarihteki yasak ve zorbalık dönemleri yüzünden Kürt diline sahip çıkamaz hale gelmiş öğrenci ve ebeveynin de kendini biraz daha güvende hissetmesini sağlayacak ve bu da dersi seçen öğrenci sayısında artışa neden olabilecektir” dedi.
“Yeterli olmasa da başarıdır”
Diyarbakır’da kurulan ve Kürtçenin eğitim dili olması ve anayasal güvenceye alınması amacıyla çalışmalar yapan ve Kürtçe’nin seçilmesi için uzun süre kampanya yürüten Kürtçe Dil Hareketi (HezKurd) isimli grubun Sözcüsü Barıj Celali de karardan memnun olanlardan.
VOA Türkçe’ye konuşan Celali rakamın az olmasına rağmen, kararın Kürt dili için mücadele edenlerin başarısı olduğunu söyledi.
Küçük kazanımların önemli olduğunu vurgulayan Celali, “Dil için mücadele ettiğiniz zaman en küçük bir kazanımı bile yok saymamak, küçük görmemek lazım. Küçük adımlar büyük kazanımları beraberinde getirir. Bu her ne kadar istediğimiz gibi olmasa da kutlu olsun. Her yıl bir iki kişi sembolik olarak atanıyordu. Bu yıl 50 kişi atandı. Bu bizim için başarıdır. Kürt dilini sevenler, Kürt dili için mücadele edenler için başarıdır. Ama bunu da söylemek gerekir azdır. Bizim yaptığımız çalışmalar 200 öğretmen içindi” diye konuştu.
“Bir eşik kırıldı”
Yıllardır kadro bekleyen Mehmet Salih Bedirhan ise 50 rakamının önemli olduğuna dikkat çekti. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Bedirhan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararıyla bir eşiğin kırıldığını söyledi.
Bakanlığın yeterli kontenjanı ayırması gerektiğine vurgu yapan Bedirhan şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe anadili dışındaki anadiller için de gerekli öğretmen kontenjanı ayırmalıdır. Yıllardır Seçmeli Yaşayan Diller ve Lehçeler Kurmanci-Zazaca derslerini seçen öğrencilerin derslerine başka branştan öğretmenler katılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun öğretmenlere daha fazla kontenjan ayırarak atamayı bekleyen Kürtçe öğretmenlerinin mağduriyetine son vermelidir.”
Toplam Kürtçe öğretmeni sayısı 132 olacak
Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl sadece 2 Kürtçe öğretmeni atamıştı. Bu yıl açıklanan kadroların tamamen dolması halinde, ataması yapılan toplam Kürtçe öğretmeni sayısı 132 olacak. Bu yıl Kürtçe dilini tercih edenlerin sayısı açıklanmazken, 2022-2023 eğittim öğretim yılında 24 bin 368 öğrenci tercih etmişti.
26 Ocak 2011’de YÖK tarafından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün onaylanmasıyla birlikte Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri, Bingöl ve Tunceli’de ise Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri açıldı.
Bölümlerin açıldığı tarihten bugüne her sene de yaklaşık 100 öğrenci bu bölümlerden mezun oluyor.