Almanya’da iki hukuk firması, müvekkillerinde Covid-19 aşısının neden olduğu iddia edilen yan etkiler nedeniyle “kalıcı hasar” oluştuğu iddiasıyla Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan BioNTech’e dava açtı.
Yarın (12 Haziran) Hamburg’da yerel mahkemede ilk duruşması görülecek davada söz konusu kişi, aşı olduktan sonra kalp ritmi bozukluğu ve ‘beyin sisi’ gibi yan etkiler gözlemlediğini iddia ediyor.
Financial Times’ın aktardığına göre davacı, 150 bin euro (yaklaşık 3.7 milyon TL) tazminat talep ediyor. Haberde, aşıyla ilgili bu yöndeki yüzlerce iddiadan biri olduğu ve iki hukuk şirketi tarafından açılan davalardan 1 milyon euroya kadar para istendiği belirtildi.
Gazete, dava açan şirketlerden birinin Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich olduğunu ve diğer şirketin ise Mainz merkezli Casar-Preller olduğunu duyurdu. Haberde, her iki şirketin de geçmişte Volkswagen’e diesel yakıtla ilgili suçlamalarda hukuki zafer kazandığının altını çizdi.
Dava açan şirketin ortağı: “Bill Gates, Almanya nüfusunu azaltmak için bütün ülkenin aşı olmasını istiyor”
Rogert & Ulbrich’in ortaklarından Tobias Ulbrich, daha önce ABD’li milyarder Bill Gates’in “Almanya nüfusunu 27 milyona indirmek için bütün ülkenin aşı olmasını istediğini” iddia etmişti. Gates, bu iddiayı yalanlamıştı.
BioNTech’in geliştirdiği Comirnaty isimli aşı Pfizer ile birlikte üretilip dağıtılsa da Almanya’daki davanın BioNTech’e açıldığı belirtildi.
Financial Times’a konuşan Ulbrich, Alman medyasının kendisini komplo teorisyeni gibi resmettiğini fakat bunun gerçek olmadığını söyledi.
BioNTech: “Davacı ve avukatları, aşı ile görülen yan etkiler arasında net bir bağ gösteremedi”
BioNTech ise iddiaları yalanladı ve üretilen aşıların güvenlik kontrollerinin yapıldığını duyurdu.
Financial Times’ın haberindeki BioNTech açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Açılan davada davacı ve avukatları, corona virüsü aşısı ile görülen yan etkiler arasında net bir bağ gösteremedi. Aşının güvenlik profilinin sürekli izlenmesi ve dünya çapında uygulanan 2,6 milyardan fazla dozundan sonra, bugüne kadar ürün bilgilerinde listelenenler dışında potansiyel yan etki tespit edilmedi” ifadesine yer verildi.
BioNTech, olası tazminat taleplerini karşılamak için kaynak ayırmamaya karar verdiklerini ve davaların reddedileceğinden emin olduklarını duyurdu.
Financial Times’ın haberinde, BioNTech’in davayı kaybetmesi durumunda doğrudan şirkete yönelik maddi bir hasarın oluşmayacağı belirtildi. Avrupa Birliği’nin yasal olarak aşı üreticilerini koruduğu ve olası bir kayıp durumunda hükümetlerin suçlanabileceği kaydedildi.
Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller isimli hukuk şirketleri, maddi kazanç elde etmek için insanların endişelerini sömürdüklerine yönelik iddiaları ise yalanladı.