Ana SayfaHaberlerTELE-1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tutuklandı

TELE-1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tutuklandı

Yanardağ, 20 Haziran'da TELE-1'de yaptığı bir yayında "Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmemesini" eleştirmiş, "normal bir hukuk devletinde bırakılması" gerektiğini söylemişti. AK Parti İzmir milletvekili Mehmet Ali Çelebi tarafından sosyal medyada dolaşıma sokulan eski videoya iktidar çevreleri, MHP ve İYİ Partili siyasetçilerden gelen tepkilerden sonra gözaltına alınan Yanardağ, çıkarıldığı mahkemede "terör örgütü propagandası" yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Kılıçdaroğlu: "Merdan Yanardağ’ın, hükümetin neyi, neden yaptığını hatırlattığı konuşmasının bir bölümü üzerinden tutuklanması, ülkemiz adına utanç vericidir. Bu yanlıştan derhal dönülmeli, Merdan Yanardağ serbest bırakılmalıdır."

“Suçu ve suçluyu övme” ile “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla dün (26 Haziran) gözaltına alınan TELE-1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, bugün (27 Haziran) Çağlayan Adliyesine getirildi ve savcılığa ifade verdi. Yanardağ, ifadesinin ardından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Mahkeme, Merdan Yanardağ’ın “terör örgütü” propagandası yapmak suçlamasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Yanardağ’a verilen tutuklama kararı, Çağlayan Adliyesi önüne gelen bir grup tarafından protesto edildi.

Merdan Yanardağ gözaltına alınmadan önce hakkındaki iddialar ile ilgili şunları söylemişti:

 “Tele 1’e yönelik operasyon, bir kumpas operasyonu var. Terör örgütü liderini ve suç olan fiili övmüşüm. Bir kurgu montaj ve iftira üzerine kurulmuş bir kampanya. Ben terör örgütü liderini övmedim. O programda (AK Parti Diyarbakır milletvekili) Galip Ensarioğlu’nun sözlerinden AKP’nin yeni bir çözüm süreci başlatma çabası içinde olduğunu düşünüyorum. Bu yayında ne söyledim? AKP’nin yeni bir çözüm süreci başlatmak istediğini, Apo’ya bir af çıkarma arayışında olduğunu fakat Abdullah Öcalan tecritte olduğu için nasıl bir pazarlığın yürüdüğünü bizim bilmediğimizi, normal demokratik ülkelerde infaz yasalarında bu tip katı tecritlerin uygulanmadığını belirten değerlendirmelerde bulundum. AKP’nin yeni dönemde hem bir af hazırlığı hem de Öcalan üzerinden HDP’yi bastırma, demokratik siyasetini daraltma girişimini eleştirdim.”

Kemal Kılıçdaroğlu: “Merdan Yanardağ’ın, hükümetin neyi, neden yaptığını hatırlattığı konuşması”

Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki gösteren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından şunları yazdı:

“Ahlaki hükmünü yitiren Saray hükümeti, montajlarla algı yönetimine devam ediyor. Gazeteci Merdan Yanardağ’ın, hükümetin neyi, neden yaptığını hatırlattığı konuşmasının bir bölümü üzerinden tutuklanması, ülkemiz adına utanç vericidir. Bu yanlıştan derhal dönülmeli, Merdan Yanardağ serbest bırakılmalıdır.”

Gazeteciler Cemiyeti’nin sosyal medya hesabından da “Üyemiz, gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasını şiddetle kınıyoruz! Hepimize yönelik bu ağır gözdağı bizi doğruları söylemekten vazgeçiremez! Hedef gösterenlere uyup adaleti linç edenlere karşı gazeteciliği sonuna kadar savunacağız” mesajı paylaşıldı.

Mustafa Yeneroğlu: Sn. Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının hukuk ile izah edilmesi mümkün değildir

“Sn. Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasını bırakın gözaltına alınması hatta hakkında yakalama işlemi bile yapılması açıkça hukuka aykırıdır. Seçimden önce görmeye alışkın olduğumuz hukuksuz uygulamalar halen devam etmektedir.

Sn. Yanardağ’ın terör örgütü lideri ile ilgili sözlerini veya sözkonusu kişinin cezaevinde bulunduğu koşullar ile ilgili değerlendirmelerini tasvip edip etmemek ayrı bir husus, kullandığı ifadelerin ceza hukukuna göre suç teşkil edip etmemesi ayrı bir husustur.

Öncelikle ifadeler, bir hükümlü ile ilgili olan infaz uygulamasını eleştirmekten ibarettir. Terörle Mücadele Yasası 7/2 maddesinde açıkça eleştirinin suç olmadığı düzenlenmiştir.

Bunun yanında tutuklama kararı verilen terör propagandası suçunun oluşması için gerekli olan maddi unsurların hiçbiri de oluşmamıştır. Ne bir terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösterilmiş veya övülmüş ya da teşvik edecek şekilde propagandası yapılmıştır ne de ifadeler açık ve yakın tehlike teşkil etmiştir.

Bununla birlikte yukarıdaki kıstaslar gerçekleşse bile, eylemin gerçekleştirildiği yer, zaman, koşullar dikkate alındığında eylemin etkisi sınırlı kalmışsa ve ulaştığı kitleyi harekete geçirme özelliği de yoksa yine suçun oluştuğundan bahsedilemez.

Son olarak tutuklamanın şartlarının da oluştuğundan bahsedilemez. Çünkü şüphelinin kaçması, saklanması söz konusu olmadığı gibi delilleri yok etme, gizleme gibi bir durumda söz konusu değildir. Kendisi tanınan bir TV programcısı olup her gün göz önünde olan bir kişidir. Tüm bu nedenlerle hukuken izahı olmayan bir uygulama ile karşı karşıyayız.

Maalesef ki yargının siyasetin güdümü altına alınmasının ağır sonuçlarını yaşamaktayız.

Sn. Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının hukuk ile izah edilmesi mümkün değildir. Derhal serbest bırakılması gerekir. Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Nesrin Nas: “O halde birçok AKP’linin de tutuklanması gerekir”

Maalesef Merdan Yanardağ tutuklanmış. Tecridin hukuk dışı bir uygulama olduğuna ve bunun iktidarın seçimleri manipüle etmesini kolaylaştırıcı bir araç olduğuna dikkat çeken bir konuşmadan dolayı Yanardağ tutuklanmışsa, birçok AKP’linin de tutuklanması gerekir.

Cemal Enginyurt: “Haydi sırayla herkesi tutuklayın”

“TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tutuklanmış. Haydi sırayla başlayın. Apo katiline Sayın diyenleri, İmralıdan mektup getirenleri, Apoyu barış ilçesi ilan edenleri. Apo bölücüsüne methiye düzenleri TUTUKLAYIN. Çadır mahkemesi kuranları da TUTUKLAYIN.”

Canan Kaftancıoğlu: “Bir başka suç isnat etme olayı…”

“Suç isnat etme… Bugünün yargı ve siyasi gerçekliği… Davet edildiğine anında ifade vermeye gidecek olan gazeteci @merdanyanardag ‘ı kanalından aşar topar gözaltına almak ise hepimize mesaj! Mesajınızı almıyor, hukuksuz süreçlerinizi kabul etmiyoruz!

- Advertisment -