ABD, Suudi Arabistan ve Hindistan, Basra Körfezi ile Güney Asya arasında bir ticaret yolu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Demiryollarından ve limanlardan oluşacak bu projenin, İran ve Çin’i içeren benzer projelere rakip olması bekleniyor.
Proje iki koridordan oluşacak: Hindistan’ı Asya’nın batısına bağlayan doğu-batı koridoru ve Asya’nın batısını Avrupa’ya bağlayan kuzey koridoru. Projenin amacı, Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomi Koridoru’nu (IMEC) güneydoğu Asya’ya bağlamak olacak. Projenin Dubai limanını Hindistan ve BAE arasındaki ana bağlantı noktası haline getirmesi ve BAE’yi Suudi Arabistan, Türkiye, İsrail ve Avrupa’ya bağlayacak demiryolu hattının merkezi yapması bekleniyor.
Uzmanlara göre Çin’in Orta Doğu’daki güçlenen pozisyonu, ABD’nin İsrail, İran ve enerji güvenliği konularındaki çıkarlarıyla çatışıyor. ABD’nin bu yılki G20’de başta Hint-Pasifik ülkeleri olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yatırımcı rolünü ön plana çıkarmayı hedeflediği değerlendirmeleri yapılıyor.
Projenin temeli, ilk defa geçtiğimiz sene yaz ayında kurulan ve Hindistan, İsrail, BAE ve ABD’den oluşan I2U2 grubuna dayanıyor.
Trump hükümetin aracı olduğu İsrail-Fas normalleşme süreci ve Abraham Anlaşmalarının ardından Biden hükümetinin Orta Doğu’yla ilgili “mega planının” bir parçası olan bu girişimin sonuçlarından birinin de Suudi Arabistan’ın İsrail’i resmi olarak tanıması olması bekleniyor.