Ana SayfaDış HaberEski özel kalemi itirafçı oldu: Bolsonaro komutanlarla darbe planladı

Eski özel kalemi itirafçı oldu: Bolsonaro komutanlarla darbe planladı

Eski Brezilya devlet başkanı Bolsonaro'nun eski özel kalemi Yarbay Mauro Cid, federal polise verdiği ifadede seçimleri Lula da Silva'nın kazanmasının ardından Bolsonaro'ya bir darbe planı sunulduğunu açıkladı. Bolsonaro'nun eski dış politika danışmanı Filipe Martins’in hazırladığı planda seçimlerin yenilenmesine ve muhalif siyasetçilerin tutuklanması gibi adımlar vardı. Mayıs ayındaki tutuklanmasının ardından itirafçı olan Cid, Bolsonaro'nun yüksek rütbeli askerle yaptığı bir toplantıda da bu planın konuşulduğunu öne sürdü.

Brezilya’nın önde gelen yayın organlarından O Globo ve UOL, ülkenin eski Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun, kuvvet komutanlarının dahil olduğu bir askeri darbe planına karıştığı yönünde iddialara yer verdi. Bu iddialar, kamuoyunda olaya karışanlar hakkında kapsamlı bir soruşturma başlatılması taleplerine neden oldu.

Brezilya’nın 1964-1985 yılları arasındaki arasındaki askeri diktatörlüğüne duyduğu hayranlıkla tanınan, kendisi de eski bir yüzbaşı olan Jair Bolsonaro, ülkede düzen karşıtı dalganın güçlenmesiyle 2018’de iktidara gelmişti. Ancak Bolsonaro’nun, geçtiğimiz Ekim ayında seçimleri kaybetmesinin ardından iktidarını korumak alternatif yöntemler üzerinde durduğuna dair iddialar ortaya atıldı.

UOL’un raporlarına göre, Bolsonaro’nun eski özel kalemi Yarbay Mauro Cid, federal polise verdiği ifadede, seçimleri Lula da Silva’nın kazanmasını ardından Bolsonaro’ya bir plan sunulduğunu açıkladı.

Bolsonaro’nun eski dış politika danışmanı Filipe Martins tarafından paylaşıldığı bildirilen bu taslakta, seçimlerin yenilenmesine ve muhalif siyasetçilerin tutuklanmasına ilişkin planların ana hatları yer alıyordu. Bolsonaro ve Martins’in 18 Aralık 2022’de konuyla alakalı “gizli bir toplantı” yaptığı iddia edildi.

Mayıs ayındaki tutuklanmasının ardından savcı-sanık uzlaşmasından yararlanarak itirafçı olan Cid, Bolsonaro’nun yüksek rütbeli askerle yaptığı bir toplantıda da bu planın konuşulduğunu öne sürdü.

Bilhassa, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Almir Garnier’in “darbe planı”nı desteklediğini beyan ettiği, genelkurmay başkanının ise bunu reddettiği bildirildi.

Bu iddiaları da aktaran CNN Brasil, Cid’in polise deniz kuvvetleri komutanının Bolsonaro’ya birliklerinin harekete geçmeye hazır olduğu ve emirlerini beklediği konusunda bilgi verdiğini kaydetti.

Bolsonaro’nun avukatları, başkanlığı süresince hiçbir yasa dışı faaliyeti desteklemediğini ve her zaman yasalara bağlı kaldığını vurgulayan bir bildiri yayınladı.

Yakın zamanda verdiği bir söyleşide Bolsonaro, bu tür fikirlerin tartışılılabileceğini, ancak bunları uygulamaya koymamanın önemini vurgulamıştı.

- Advertisment -