Washington Post’un haberine göre gazetesi İsrail ve Hamas, çatışmalara beş gün ara verilmesi karşılığında Gazze’de rehin tutulan onlarca kadın ve çocuğun serbest bırakılması için ABD arabuluculuğunda geçici bir anlaşmaya vardı. Ancak hem İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hem de ABD’li yetkililer henüz anlaşmayı doğrulamadı.
Gazetenin haberine göre, 5 gün boyunca 50 rehinenin serbest bırakılmasının planlandığı altı sayfalık anlaşma önümüzdeki birkaç gün içinde yürürlüğe konabilir.
Haberde yer alan anlaşma şartlarına göre, savaştaki tüm taraflar en az beş gün boyunca savaşa ara verecek ve her 24 saatte 50 veya daha fazla esir gruplar halinde serbest bırakılacak. Çatışmaların durdurulması aynı zamanda kuşatma altındaki bölgeye Mısır’dan girecek yakıt da dahil olmak üzere insani yardım miktarında önemli bir artış sağlanmasını amaçlıyor.
Sahadaki birliklerin çatışmasızlık kararına uyup uymadığını ise İHA’lar denetleyecek.
Ancak Netanyahu dün akşam bir basın toplantısı düzenleyerek, “Rehinelerle ilgili olarak birçok asılsız söylenti, birçok yanlış haber var. Şunu açıkça ifade etmek isterim: Şu an itibariyle herhangi bir anlaşma söz konusu değildir. Ancak söz vermek istiyorum: Söylenecek bir şey olduğunda bunu size bildireceğiz” dedi.
ABD’nin Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, X hesabından yaptığı açıklamada, “Henüz bir anlaşmaya varamadık ama anlaşmaya varmak için sıkı çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Habere göre Katar’daki müzakerelere Hamas doğrudan katılmadı. Filistin tarafını Katarlı diplomatlar temsil etti.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani’den ise “Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması için çabalar sürüyor. Anlaşmaya ulaşılabileceğinden artık daha eminiz” açıklaması geldi.
Dün Washington Post’ta yayınlanan yazısında “Ateşkes barışa giden bir yol değildir” diyerek Gazze’de ateşkese karşı olduğunu yineleyen Joe Biden şu ifadeyi kullanmıştı: “Hamas Filistinlilerin yaşamlarını zerre kadar önemsiyor olsaydı, tüm rehineleri serbest bırakır, silahları bırakır, liderlerini ve 7 Ekim’in sorumlularını teslim ederdi.”
Hamas’ın 7 Ekim gerçekleştirdiği saldırıda yaklaşık 239 rehinenin kaçırıldığı tahmin ediliyor. Savaşın başladığı günden itibaren sadece 4 rehine serbest bırakıldı.
Diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze’nin kuzeyindeki Al-Shifa Hastanesinden altı sağlık çalışanı ve 10 personel aile üyesiyle birlikte toplam 31 yenidoğan bebeğin tahliye edildiğini doğruladı.
DSÖ başkanı sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “çok hasta” bebeklerin Gazze’nin güneyindeki Refah’ta bulunan Emirates Doğum Hastanesi’ne götürüldüğünü ve burada “yenidoğan yoğun bakım ünitesinde acil bakım gördüklerini” söyledi:
“Kalan hastaların ve sağlık personelinin Al-Shifa Hastanesi’nden acilen nakledilmesi için, çatışmanın taraflarının güvenli geçiş garantilerini bekleyen başka misyonlar planlanıyor”
ABD Başkanı Joe Biden Washington Post’a makale yazdı, “Şu çok açık: İki devletli bir çözüm hem İsrail hem de Filistin halkının uzun vadeli güvenliğini sağlamanın tek yoludur” dedi.
Biden, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik saldırılar için İsrail’i uyardı: “İsrail liderlerine Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik aşırılıkçı şiddetin sona ermesi ve bu şiddeti uygulayanların sorumlu tutulması gerektiğini vurguladım. Amerika Birleşik Devletleri, Batı Şeria’da sivillere saldıran aşırılık yanlılarına karşı vize yasağı getirmek de dâhil olmak üzere kendi adımlarını atmaya hazırdır.”
Ayrıca Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamaya göre Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Endonezya, Filistin ve İslam İşbirliği Teşkilatı dışişleri bakanları 20-21 Kasım’da Pekin’i Flistin gündemiyle ziyaret edecek.