Ana SayfaHaberlerPolonya’da Adalet ve Hukuk Partisi’nin 8 yıllık iktidarı resmen sona erdi: Donald...

Polonya’da Adalet ve Hukuk Partisi’nin 8 yıllık iktidarı resmen sona erdi: Donald Tusk Başbakan oldu

Seçimlerden birinci çıkan ama Meclis’te çoğunluğu elde edemeyen Adalet ve Hukuk Partisi’nin Başbakan adayı Mateusz Morawiecki'nin kurduğu hükümet parlamentoda yapılan güven oylamasını kaybetti. Parlamento, daha sonra yapılan oylamada seçimden ikinci çıkan ve diğer muhalafet partilerinin de desteğini alan eski Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ı başbakan olarak seçti. Tusk’ın kabinesine parlamentonun yarın güvenoyu vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Morawiecki’nin parlamentodaki genel politika konuşmasının ardından yapılan oylamada milliyetçi lider Morawiecki 190’a karşı 266’yla kaybetti. 

Alt meclis Sejm’in başkanı Szymon Holownia, “Başbakan Mateusz Morawiecki’nin hükümeti kurma görevinin başarısız olmasının ardından, Başbakan ve Bakanlar Kurulunu atama inisiyatifi artık parlamentoya geçmiştir” açıklamasında bulundu. Ve ardından yapılan seçimde sol, merkez sağ ve liberal muhalafet partilerinin desteğinş alan eski Avrupa Konseyi Başkanı, Sivil Koalisyon İttifakı’nın lideri Donald Tusk, Başbakan olarak seçildi.

Tusk’ın kuracağı hükümet yarın Meclis’ten güvenoyu isteyecek. Meclis aritmatiğine göre güvenoyuna kesin gözüyle bakılıyor.

Oylama sonucunda Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski, ” Polonya’da “demokrasinin sonunun geldiğini” iddia etti.

Parlamentodaki oylamaya katılan eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Walesa, “Polonya’nın kalkınma yoluna geri dönmesinden memnuniyet duyuyorum” dedi.

Morawiecki’nin Hukuk ve Adalet Partisi, son seçimlerden birinci çıkmış ama meclis çoğunluğunu sağlayamamıştı.

Seçimde ne olmuştu?

Polonya’da 15 Ekim’de yapılan seçimin sonuçlarına göre, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) yüzde 35,38 oy alarak birinci geldi.

PİS’yi, yüzde 30,70 ile Tusk’un liderliğindeki ana muhalefet bloku Sivil Koalisyon, ardından da yüzde 14,4 ile Üçüncü Yol İttifakı izledi. Yeni Sol Parti yüzde 8,61, aşırı sağcı Konfederasyon Partisi yüzde 7,16 oy aldı.

- Advertisment -