Hamas, geçen hafta Katarlı ve Mısırlı arabulucular tarafından gönderilen ve ABD ile İsrail tarafından desteklenen taslak öneriye cevaben, rehinelerin üç aşamada serbest bırakılacağı ve savaşın sona erdirileceği dört buçuk aylık bir ateşkes planı önerdi.
Reuters tarafından görülen bir taslak belgeye göre Hamas’ın karşı önerisi her biri 45 gün sürecek üç aşama öngörüyor.
Teklifin tamamına göre Hamas İsrailli rehineleri, İsrail’de tutuklu bulunan Filistinli mahkûmlar karşılığında serbest bırakacak. Gazze’nin yeniden inşası başlayacak, İsrail güçleri tamamen geri çekilecek, cesetler ve kalıntılar da takas edilecek.
Hamas’ın önerisine göre, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında ilk 45 günlük aşamada kadın rehineler, 19 yaş altı erkekler, yaşlılar ve hastalar serbest bırakılacak.
İkinci aşamanın uygulanması, taraflar “karşılıklı askeri operasyonları sona erdirmek ve tam bir sükûnete dönmek için gereken şartlar üzerinde dolaylı görüşmeleri” sonuçlandırana kadar başlamayacak.
Bu noktada, kalan erkek rehineler serbest bırakılacak ve kalanlar üçüncü aşamada takas edilecek.
Üçüncü aşamanın sonunda Hamas tarafların savaşı sona erdirme konusunda anlaşmaya varmasını bekliyor.
Hamas, İsrail hapishanelerindeki 1.500 mahkûmun serbest bırakılmasını ve bunların üçte birinin müebbet hapis cezasına çarptırılmış Filistinlilerden oluşan bir listeden seçilmesini istiyor.
Ateşkes ayrıca Gazze’ye gıda ve diğer insani yardım akışını günde en az 500 kamyon olacak şekilde arttıracak.
Lübnan Hizbullahına yakın el-Akhbar’e göre ilk aşamada İsrail güçleri yerleşim alanlarından çekilecek ve Birleşmiş Milletler’in çadır kampları kurmasına izin verilecek. Bu aşamada ayrıca keşif dahil her türlü hava faaliyeti de dönem boyunca durdurulacak.
Hamas’ın sunduğu çerçeve planına göre Gazzelilere, hasta ve yaralıların Refah üzerinden Mısır’a geçişi de dahil olmak üzere hareket özgürlüğü tanınacak, enkazın kaldırılması için ağır ekipmanlar Gazze’ye girecek, sağlık bakanlığı ve sivil savunma ekipmanları yenilenecek, hastaneler yeniden inşa edilecek; nüfusu barındırmak için çadır kentler kurulacak; en az 60,00 geçici evin yanı sıra haftada 50,000 olmak üzere 200,000 çadır tedarik edilecek, su, elektrik ve iletişim ağlarının yeniden inşasına başlanacak; evlerin, ekonomik kuruluşların ve kamu tesislerinin yeniden inşasının üç yıldan uzun sürmemesi için bir plan yapılacak; elektrik santrallerinin yeniden yapılandırılması için Gazze’ye yakıt sevkiyatı yeniden başlayacak; İsrail elektrik ve su tedarikini taahhüt edecek; ateşkesin devamı için dolaylı görüşmeler yapılacak ve başta UNRWA olmak üzere Birleşmiş Milletler dahil uluslararası kuruluşların insani yardım hizmetleri yeniden başlayacak.
Al-Akbar’in haberine göre Hamas, anlaşma için Mısır, Katar ve BM’nin yanı sıra Rusya ve Türkiye’nin de garantör olmasını istiyor.
İsrail teklife soğuk. İsrailli yetkililer Çarşamba günü Ynet haber sitesine yaptıkları açıklamada “Savaşı durdurma talebini kabul edemeyiz. Aralarında ciddi teröristlerin de bulunduğu 1.500 Filistinli mahkûmun serbest bırakılması talebinin özel olarak kabul edilemez” bulduklarını söyledi.
Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani ise Hamas’ın “olumlu yanıtını” aldıktan sonra Doha’nın “iyimser” olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden da Hamas’ın cevabının “biraz abartılı” olduğunu söyledi ama müzakerelerin devam ettiğini kaydetti.
Başbakan Benjamin Netanyahu’nun ofisi, İsrail’in Mossad aracılığıyla Katarlı arabuluculardan Hamas’ın yanıtını aldığını ve teklifi incelediğini söyledi.