Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı.
Notun yükselmesinin Haziran 2023’ten beri uygulanan ve para politikasında önden yüklemeli sıkılaşma da dahil politikaların etkinliğini, makroekonomik ve dış kırılganlıklardaki azalmayı yansıttığı belirtildi.
Açıklamada, pozitif görünümün ise Fitch’in Türkiye’nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle tutarlı olması ve daha düşük cari açık ile daha güçlü likidite tamponları açısından dış kırılganlıkların azalmaya devam etmesi yönündeki beklentisini yansıttığı aktarıldı.
Raporda enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtildi. Enflasyonun 2024’te ortalama yüzde 58 ve yıl sonunda yüzde 40 olacağı tahminine yer verildi.
2024’ün ilk çeyreğinden sonra yurt içi talep ve özel tüketim üzerinde daha güçlü bir etki yaratan sıkı politika karışımının, görece zayıf dış taleple birleştiğinde büyümenin bu sene yüzde 2,8’e yavaşlamasına neden olacağı belirtildi. 2025 beklentisi ise yüzde 3,1 oldu.
Kurum ayrıca yerel seçimlerin sonucunun politika değişikliğine yol açmayacağı öngörüsünde bulundu.
Fitch son olarak 8 Eylül 2023’te görünümü negatiften durağana çekmişti. Fitch’in takvimine göre Türkiye’ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül’de yapılması planlanıyor.
AAA’dan D’ye kadar uzanan kredi notlarında B+ notu hala yatırım yapılamaz ve spekülatif kademede yer alıyor.