CHP lideri Özgür Özel’i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek üzere AK Parti Genel Merkezi’ne gidişinde, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş karşıladı.
İki liderin görüşmesi 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından Özgür Özel açıklama yapmadan AK Parti Genel Merkezi’nden ayrıldı.
Görüşmede, Özel, Erdoğan’a Manisa mesir macunu ile Paşabahçe’nin “Gururla” serisinden “Cumhuriyet Ateşi” objesini hediye etti. Erdoğan da Özel’e; fincan takımı, çay ve bal hediye etti.
“Boş koltuk” rahatsızlığı
CHP kaynaklarından bilgilere göre; Özel, Erdoğan’a “boş koltuk” rahatsızlığını dile getirdi. Bunun üzerine Erdoğan, özel kalem müdürü Hasan Doğan’ı yanına çağırdı ve “Bu hatamızı telafi edelim. Biz de CHP’ye iadeiziyarette bulunalım” dedi.
“Cumhurbaşkanımız iadeiziyaret gerçekleştirecek”
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, görüşmeyle ilgili gazetecilere şu açıklamayı yaptı:
“Sayın Cumhurbaşkanımız CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in ziyaretinden memnuniyet duymuşlardır. Olumlu bir havada geçmiştir ziyaret. Sayın Cumhurbaşkanımız, diyaloğun devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Kendi takvimlerine uygun bir zamanda iadeiziyaret gerçekleştireceklerdir.”
Elitaş’ın “Görüşme iyi geçti” yorumuna Tan’dan onay
Erdoğan-Özel görüşmesine katılan CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, tv100’de yayınlanan Kübra Par’la Görüş Farkı programında görüşmeye ilişkin olarak “Sayın Elitaş’ın değerlendirmeleri doğrudur” açıklamasında bulundu.
Görüşmeye katılan AKP Başkanvekili Mustafa Elitaş, görüşmeden sonra “İyi bir görüşme oldu” ifadelerini kullanmıştı.
Hilal Köylü’nün dün sabah (2 Mayıs) Serbestiyet’te yayınlanan, görüşmeyle ilgili kulis haberi şöyleydi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasındaki görüşmenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda mı, Çankaya Köşkü’nde mi yoksa AK Parti Genel Merkezi’nde mi olacağına ilişkin, siyaset kulislerinde günlerdir yapılan spekülasyonlar sona erdi.
Özgür Özel cephesi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girmeden önce cumhurbaşkanlarının kullandığı Çankaya Köşkü’nde görüşmeyi istemişse de, görüşme yerinin çok da dert edilmemesi gerektiği mesajını defalarca verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mutlaka külliyeyi ya da nam-ı diğer sarayı kullanacağına ilişkin iddiaya girenler, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmakla birlikte AK Parti genel başkanı olduğunu unutmuş gibiydiler.
Sonunda, Cumhurbaşkanlığı ve AK Parti’de yapılan istişareler üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ana muhalefet partisi genel başkanıyla görüşeceği, bu yüzden görüşmenin iki parti lideri arasında olduğunun vurgulanması gerektiği, bu yüzden de AK Parti Genel Merkezi’nin en doğru mekan olduğuna karar verildi.
Cumhurbaşkanlığı’nın ve AK Parti’nin görüşme mekanına ilişkin kararı, sadece CHP’de değil tüm muhalefet partilerinde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devlet yönetiminde büyük sorun yarattığına ilişkin görüşlerin tekrarlanmasını beraberinde getirdi. Bu görüşlerin özeti şöyleydi:
“Sistem öyle keyfi bir sistem ki, cumhurbaşkanı istediğinde cumhurbaşkanı, istediğinde iktidar partisinin genel başkanı oluyor. Demokrasilerde cumhurbaşkanı, herkesin cumhurbaşkanı olur. İstediği zaman elbisesini çıkarıp, parti başkanı olmaz. Türkiye’de gördüğümüz parti devleti, tek adam rejimini büyütüyor, demokrasiyi değil.”
“İçerik çalışması var ama netleşmiş değil”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel’e “oturup konuşmak” istediğini söylerken, Türkiye’nin “yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya” ihtiyacı olduğunu öne sürmüş, bu görüşünü de Özel’le paylaşacağını duyurmuştu. Erdoğan’ın bu duyurusuna yanıt vermekte gecikmeyen Özel ise Erdoğan’a, iktidarın mevcut anayasaya neden uymadığını soracağını, uyması gerektiği yönünde insiyatif alması gerektiğini söylemişti.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan’ın Özgür Özel’le görüşmesinde ana gündeminin yeni anayasa olacağını söylerken, AK Parti ve MHP’deki anayasa tartışmalarının toplumda karışıklık yarattığı tespitini yapmayı da ihmal etmiyor.
Aslında Erdoğan, AK Parti’nin yeni anayasada tam olarak ne yapmak istediğinin kamuoyuyla paylaşılmasından yana; ancak MHP’nin 100 maddelik anayasa teklifi hazırladığı ve bu teklifin AK Parti tarafından da benimsendiği haberlerinin, AK Parti’nin işini zorlaştırdığını da düşünüyor. Bu zorluğu AK Parti kaynakları, “Henüz üzerinde uzlaşılmış bir anayasa değişiklik taslağı yok. İçerik çalışması var ama netleşmiş değil” sözleriyle dile getiriyor.
Özel’den Erdoğan’a: Taksim yasağını kabul etmiyoruz
Özgür Özel’e Erdoğan’la görüşmesinde emekli büyükelçi, CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan eşlik edecek.
Özel’in görüşmede ilk olarak, 1 Mayıs günü kendisinin de bulunduğu Saraçhane’de yaşananlardan duyduğu rahatsızlığı aktarması, “Taksim konusunda Anayasa Mahkemesi kararını uygulayın” mesajı vermesi bekleniyor.
Özel’in, Anayasa Mahkemesi kararına karşın Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi başta olmak üzere Gezi davası tutuklularıyla ilgili hak ihlallerini örnek göstereceği söyleniyor.
En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olmasına dönük beklentilerinden vazgeçmeyeceklerini, Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını Erdoğan’a anlatacak olan Özel’in, yakında yapmayı planladığı Ramallah ziyaretiyle ilgili de Erdoğan’a bilgi vereceği konuşuluyor. Özel, AK Parti’den CHP’ye geçen belediyelerdeki borçlar hakkında da Erdoğan’la görüş alışverişinde bulunurken, Erdoğan’dan kamuda tasarrufa dönük hangi adımların atılacağına dair bilgi almayı da planlıyor.
“İçeriği görmeden, müzakereye kapıyı kapatmayız”
Özgür Özel, Erdoğan’la görüşmesinde yeni anayasa konusunda da Erdoğan’a “müzakereye kapalı değiliz, ancak gündemimiz, Türkiye’nin yeni anayasadan bağımsız gerçek gündemidir” mesajı verecek.
Yeni anayasa konusunda, CHP Genel Başkanı Özel’in TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la görüşmesinden sonra “İhtiyaç varsa yenisi yapılır” yaptığı çıkışı hatırlatan CHP kaynakları, Özel’in bu çıkışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da yapacağı, mevcut anayasanın uygulanmasına dönük beklentilerini dile getireceğini, ancak müzakere konusunda kapıyı kapatmayacağını söylüyor:
“İçeriği görmeden müzakereye kapıyı kapatmayız. AK Parti’nin ne yapmak istediğini somut bir şekilde görmek durumundayız. Ancak mevcut durumda halkın gerçek gündeminin geri plana itilmesi, toplumun anayasa tartışmalarıyla vakit kaybetmesi gibi bir görüntü var ki, biz bu görüntüyü reddettiğimizi en baştan söyledik. Genel başkanın diyalog ve müzakere arayışı önemlidir, ancak şu an yeni anayasa konusunda müzakere edilecek hiçbir şey yok ortada. Biz, mevcut anayasanın neden uygulanmadığının derdindeyiz ve bu derdimizi bir kez daha dile getireceğiz.”
Kılıçdaroğlu’yla akşam yemeği
CHP lideri Özel, Erdoğan’la görüşmesi öncesinde CHP’nin önceki genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayarak görüşlerini aldı.
Özel’in Erdoğan’la görüşeceğini öğrendiğinde CHP’nin 7.Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” mesajı vermiş, bu mesaj da Özel’e görüşme kapısını kapattığı şeklinde yorumlanmıştı.
Bu yorumların büyümesinde Özel’in “Vatandaşın gündeminde olmayan gündemle meşgul değiliz. Lüzumsuz tartışmalarla birilerinin bitmiş olan kredilerini yeniden kazandırmak, tükenmiş olan siyasi geleceklerine yeniden umut olmak niyetinde değiliz” sözleriyle Kılıçdaroğlu’na yanıt vermesi de rol oynamıştı.
Kılıçdaroğlu ile telefonda görüşen Özgür Özel’in Kılıçdaroğlu ile bir akşam yemeğinde buluşmak istediği ve Kılıçdaroğlu’nun da bu isteğe olumlu yanıt verdiği haberleri de siyaset kulislerine yansıdı. Tarafların programda bir değişiklik yapmaması durumunda, Özel ve Kılıçdaroğlu’nun; Erdoğan-Özel görüşmesinden sonra 3 Mayıs Cuma günü akşam yemeğinde biraraya gelmesi bekleniyor.