Rawest Araştırma, “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarını yayınladı.
Kürt nüfusu temsilen 1406 kişiyle yüz yüze yapılan ankette katılımcılara, “Türkiye’de bir Kürt sorunu var mı?” diye soruldu.
Katılımcıların yüzde 58,2’si Türkiye’de bir Kürt sorunu olduğunu düşünüyor ve üçte ikisi önemli bir sorun olarak tanımlıyor. “Kürt sorunu yok ama Kürtlerin sorunları var” diyenler yüzde 17,3 iken, “Hayır Kürt sorunu olduğunu düşünmüyorum” diyenlerin oranı da yüzde 14.7 olarak çıktı.
“Demirtaş: Kürtlerin ilk sivil lideri”
Araştırmada eski HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili şunlar söylendi:
“Kürtlerin ilk sivil lideri.”
“DEM Parti’den ayrı bir ‘hayatiyeti’ var.”
“Bölge ve metropol Kürtleri ayrışıyor, Demirtaş birleştiriyor.”
“Kürtler için herkesin başkanı, Türkiye için ise sağ-sol, seküler-muhafazakâr ayrımını aşan lider.”
“Kürtleri birleştiriyor, Türkleri uzaklaştırmıyor.”
“Kürtlere çok yakın, Türklere uzak değil…”
“Çözüm olabilir hissiyatının güçlü temsilcisi.”
“Birlikte yaşama fikrinin temsilcisi.”
AK Partili Kürtler: “Demirtaş, HDP’den daha makul”
Anketin değerlendirmesinde, AK Partili Kürtlerin Demirtaş algısıyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Tüm eleştirilerine rağmen HDP’den daha makul ve uzlaşılır görüyorlar. Kürt siyasetinin geleneksel isimleri onlar nazarında ‘örgüt’, ama Demirtaş değil.”
“Demirtaş, Türkiyelileşme siyasetinin temsilcisi olarak görülüyor. Bu alanda Türkiyelileşme siyasetinin izdüşümü daha çok sivilleşmeye vurgu üzerinden yapılıyor.”
Demirtaş: 7,1; Erdoğan: 3,4
Ankette katılımcılara “Kürtlerin gözünde hangi lider ne kadar itibarlı?” sorusuna 1 ile 10 arasında puan verilmesi istendi.
En yüksek puanı 7,1 ile Demirtaş aldı. 5,5 ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ikinci sırayı alırken, üçüncü sırayı ise 5,1 ile Leyla Zana aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3,4 ile gösterilen adaylar arasında sekizinci sırada geldi. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın oranı 4,2 ölçülürken, CHP lideri Özgür Özel’in oranı ise 4,1 olarak çıktı.
DEM tabanı, “Demirtaş mı DEM mi” sorusuna “%60 Demirtaş” dedi
DEM Parti tabanına, “Demirtaş mı DEM mi?” diye sorulduğunda yüzde 60,7’si “Demirtaş’ın tarafında olurum” dedi. “HDP/DEM’in tarafında olurum” diyenlerin oranı ise yüzde 28,3’te kaldı.
Aynı soru anketin tüm katılımcılarına sorulduğunda ise “Demirtaş’ın tarafından olurum” diyenlerin oranı yüzde 48,8 oldu. “HDP/DEM’in tarafında olurum” diyenler ise yüzde 17,8 oldu.
“Mutlaka DEM’de devam etmeli, başka parti olmaz”
“Demirtaş suçlu mu?” sorusuna katılımcıların yüzde 66,3’ü “Suçsuz” derken, yüzde 15,5’i de “Suçlu” dedi.
Anket verileriyle ilgili değerlendirmede; AK Parti, CHP ve DEM Partililerin Demirtaş’la ilgili yorumlarına dair şunlar yazıldı:
DEM Parti tabanı: “’Mutlaka HDP/DEM’de devam etmeli. Başka parti doğru olmaz’ düşüncesi net. Demirtaş’a yeterince alan açılmadığı ve ‘engellendiği’ yönündeki düşüncelere kısmen hak verseler de kendi havzasında akması gereken bir yol araması gerektiği kanaatindeler.”
AK Partililer: “’Siyasi hayatına eskisi gibi devam etmeli ama HDP’den ayrılmalı’ yönünde fikir beyan ederken bunun altlığı olarak Demirtaş’ın HDP içerisinde hapsolacağı ve HDP’yi dönüştürmesinin zor olacağı iddiasında.”
CHP’liler: “Demirtaş’ı Türkiye’deki muhalif siyasetçilerin doğal müttefiki olarak değerlendiriyor ve bu tutumunu takdir ediyor. Demirtaş’ın ilerleyen yıllarda Kürt kimliğinden ziyade muhalif kimliğiyle öne çıkmasını talep edebiliyorlar.”