Ana SayfaDış HaberYemin ederken “Kuzey Makedonya” değil, “Makedonya” dedi; Yunanistan’ı ve AB’yi kızdırdı

Yemin ederken “Kuzey Makedonya” değil, “Makedonya” dedi; Yunanistan’ı ve AB’yi kızdırdı

Makedonya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı seçilen 71 yaşındaki Gordana Siljanovska-Davkova,parlamentoda yemin ederken ülkenin anayasal adı olan “Kuzey Makedonya” yerine “Makedonya” deyince, Yunanistan’ı ve müzakerelere başladığı AB’yi kızdırdı. Yunan Büyükelçisi töreni terk etti.

Merkez sağ koalisyonun adayı olan 71 yaşındaki üniversite profesörü ve avukat Siljanovska-Davkova, geçen Çarşamba günü yapılan ikinci turda, görevdeki cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’yi %69 oyla mağlup etmişti.

1991 yılında Yugoslavya’dan bağımsızlığını kazanmasından sonra Makedonya’nın altıncı cumhurbaşkanı ve ilk kadın cumhurbaşkanı olan Siljanovska-Davkova’nın mensubu olduğu merkez sağ parti, 2018 yılında merkez sol hükümet tarafından Yunanistan ile imzalanan anlaşmayla ülkenin adının “Kuzey Makedonya” olarak değiştirilmesine karşı.

Anlaşma sonrası Yunanistan, Kuzey Makedonya’nın NATO’ya katılmasına ve AB üyeliği için başvurmasına yönelik itirazını kaldırmıştı. 

Makedonya ile üyelik görüşmelerine başlayan AB’nin başkanı Ursula von der Leyen de Siljanovska-Davkova’nın kelime seçimini kınadı: 

“Kuzey Makedonya’nın AB’ye katılım yolunda başarılı bir şekilde ilerlemeye devam etmesi için, ülkenin reformlar yolunda ilerlemeye devam etmesi ve Prespa Anlaşması da dahil olmak üzere bağlayıcı anlaşmalarına tam saygı göstermesi son derece önemlidir.”

Yemin törenini izleyen Yunanistan Büyükelçisi Sophia Philippidou da salonu terk etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yayınlayarak yeni cumhurbaşkanının eylemlerinin iki ülke arasındaki bir anlaşmayı ihlal ettiğini ve hem ikili ilişkileri hem de Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne katılma ihtimalini tehlikeye attığını söyledi.

“Makedonya” adının kullanılması Yunanistan’ın sert tepkisine yol açıyor; Antik Yunan’ın bir parçası olarak gördüğü Makedonya Krallığı’nın tarihini kendine mal etmekle suçluyor.

- Advertisment -