Ana SayfaDış Haber1800 yıllık Kore Budizm tarihindeki ilk Türk rahiple tanışın: Rüçhan

1800 yıllık Kore Budizm tarihindeki ilk Türk rahiple tanışın: Rüçhan

YouTube programcısı Ali Ertuğrul, Güney Kore’nin başkenti Seul’daki Hwagyesa Tapınağı’nı Kore’nin ilk Türk, Budist rahibi Ruçhan ile gezdi: “14 yaşlarından itibaren Budizm'e ve uzak doğu kültürüne merakım vardı. O yüzden odamda böyle küçük bir Buda köşesi bile yapmıştım… Mesela benim de normal insanlar gibi bir ilişkim vardı, kız arkadaşım vardı. Bir süre sonra ayrılıyorsunuz, bir iş elde ediyorsunuz, kovuluyorsunuz, bir para kazanıyorsunuz, harcıyorsunuz. Her şey, bütün evren bir değişim içerisinde. Ve ben de Buda’nın bu öğretisi bana çok güçlü gelmişti.

YouTube programcısı Ali Ertuğrul, Güney Kore’nin başkenti Seul’da bulunan Hwagyesa Tapınağı’nda video çekti.

Videoda tapınağı Kore’nin ilk Türk Budist rahibi olan Ruçhan (Dongjin) gezdirdi:

“Kore Budizm tarihindeki ilk Türk rahibi benim”

“Adım Dongjin. İsmim, Budist rahibi olmaya karar verdiğim zaman Başrahip tarafından verildi. 1800 senelik Kore’deki Budizm tarihindeki ilk Türk rahibi benim. Bunun hakkı gurur içerisindeyim.”

“Ailem için çok da sürpriz olmadı”

giyim, satranç taşı, kişi, şahıs, iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

“14 yaşlarından itibaren Budizm’e ve uzak doğu kültürüne merakım vardı. O yüzden odamda böyle küçük bir Buda köşesi bile yapmıştım. Bir Buda heykeli, bir mum vardı; tütsü yakıyordum, metasını yapıyordum. Aslında tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ama bakmak hoşuma gidiyordu. Bu ilgimi ailenin bildiği için çok da sürpriz olmadı. Ama tabii ki de seyahat amaçlı gittiğim Kore’de böyle bir karar vermem tabii onları dedi birazcık şey sorusuna yöneltti onları. Neden şu anda buna karar verdin? Herhangi bir şey mi oldu hayatında? Böyle bir dönüm noktası mı oldu?

Peki öyle bir şey var mı?

Biraz herkesin çektiği varoluş sancısı diyebiliriz. Bir şeyler elde ediyorum fakat sürekli elimden kayıp gidiyor. Hiçbir şey baki değil. Her şey sürekli bir değişim içerisinde fakat benim zihnim sürekli her şeyin kalıcı olduğu yanılgısıyla. Fakat hayatın gerçekliği böyle değil. Birazcık Buda’nın bu öğretisi bana çok güçlü gelmişti. Çünkü benim de normal insanlar gibi bir ilişkim vardı, kız arkadaşım vardı. Bir süre sonra ayrılıyorsunuz, bir iş elde ediyorsunuz, kovuluyorsunuz, bir para kazanıyorsunuz, harcıyorsunuz. Her şey, bütün evren bir değişim içerisinde. Ve ben de Buda’da bu öğretiyi gördükten sonra o anda aslında çok mutlu oldum.”

“Et yememiz ve evlenmemiz yasak”

“Benim şuan içinde bulunduğum ekolde kafa kazıtmamız mecburi. Fakat Budizm’in farklı ekollerinde mecburi değil. Saçlarınızı uzatabilirsiniz. Şekiller bile yapabilirsiniz. Hatta evlenebilirsiniz. İçkiye, ete izin veren mezhepler de var. Birçoğu da Japonya’da. Japona’daki neredeyse bütün mezhepler saçınızı uzatmaya ve evliliğe izin veriyor. Kore’de de takriben 3 tane mezhep var bunlara izin veren. Fakat bizim şu an içinde bulduğumuz mezhepte izin verilmiyor.”

- Advertisment -