spot_img
spot_img
Ana SayfaHaberlerGündemKULİS | Instagram toplantısında “terör tanımı” krizi

KULİS | Instagram toplantısında “terör tanımı” krizi

Ulaştırma Bakanlığı, BTK ve Meta yetkilileri arasında Instagram’ın yasaklanmasıyla ilgili yapılan toplantı hakkında Ulaştırma Bakanı Uraloğlu "Instagram konusunda istediğimiz sonucu almış değiliz. Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz” açıklaması yaptı. Görüşmede anlaşmazlığa neden olan konunun Türkiye’nin “PKK, YPG ve FETÖ’yü sansürleyin” talebine Meta yetkililerinin “PKK dışındakiler dünyada terör örgütü olarak görülmüyor” yanıtı olduğu iddia ediliyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos’ta “katalog suçlar” olarak belirlenen düzenlemelere uymadığı gerekçesiyle erişime engellenen Instagram’ın geri açılması için Ulaştırma Bakanlığı, BTK ve Meta yetkilileri arasındaki toplantı sonucunda herhangi bir ilerleme kaydedilemedi.

Bugün saat 13.45’te başlayan toplantı yaklaşık üç sat sürdü. Görüşmede, Hamas’a yönelik yapıldığı öne sürülen sansürlerin son bulması ve PKK, YPG, FETÖ gibi Türkiye’nin terör örgütü ilan ettiği örgütleri öven içeriklerin kaldırılması talep edildi. Ancak Meta yetkilileri, yalnızca PKK propagandası olarak değerlendirilen içeriklerin kaldırılabileceğini, diğerlerinin Türkiye dışında terör örgütü olarak tanınmamasından ötürü müdahale edilmeyeceğini söyledi.

Bunun üzerine Türkiye tarafı, mevcut koşullarda yasağın süreceğini belirtti ve toplantı son buldu.

Toplantının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “Instagram konusunda tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz. Aktif olarak görüşüyoruz. Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz” açıklaması yaptı.

Erdoğan sinyal vermişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantı devam ederken yaptığı konuşmada, sosyal medya şirketlerine şu ifadeleriyle yüklenerek, yasağın süreceğinin sinyalini vermişti:

“Sosyal medya şirketleri adeta militanlaştılar. İsrail’i eleştiren basit bir cümleye bile sansür uygulamayı kendilerine görev addediyorlar. Bunu özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız. Arzu edilen iş birliğini henüz tesis edemedik.”

- Advertisment -