Ana SayfaDış HaberKerpiç evden Olimpiyat podyumuna, beklenmedik bir Pakistanlı ciritçi: Arshad Nadeem

Kerpiç evden Olimpiyat podyumuna, beklenmedik bir Pakistanlı ciritçi: Arshad Nadeem

Yağ bidonları ve betonla yapılan aletlerle ağırlık antrenmanları yaptı. İlk ciridi uçlarında demir uçlar bulunan uzun okaliptüs dallarından yapılmıştı. Şampiyonlara komşularının yardımıyla gitti. Tokyo Olimpiyat biletini bile devleti almadı. Paris Olimpiyatları’na aylar kala kullanılmaz hale gelen ciridi için kampanya başlatıldı. Kampanyaya finallerde yeneceği Hintli rakibi de destek verdi. Pakistan hükümeti Güney Afrika’dan cirit getirtti. Pakistan’a 1984’den beri olimpiyatlarda ilk altın madalyasını kazandıran rekortmen ciritçi Arshad Nadeem artık bir kahraman.

Pakistanlılar atletizmde ilk Olimpiyat madalyasının sevincini yaşıyor. Arshad Nadeem, Paris’te 92.97 metrelik rekor kıran cirit atışıyla, Pakistan’a 1992 Barselona Oyunları’ndan bu yana ilk Olimpiyat madalyasını ve 1984 Los Angeles Oyunları’ndan bu yana ilk altın madalyasını kazandırdı.

Arshad Nadeem’in bu madalyayı Pakistan’ın ezeli rakibi Hindistan’ın son şampiyonu Neeraj Chopra’ya karşı kazanması, onu milli kahraman haline getirdi. 

Ama bu aslında bir ülkenin değil, bir insanın başarısı. 

Evli ve iki çocuk babası olan 27 yaşındaki Nadeem, Pakistan’ın orta kesimlerindeki Khanewal bölgesinde sekiz çocuklu yoksul bir aileden geliyor.

Yaşadığı Mian Channu köyünde bırakın antrenman yapabileceği uygun spor tesislerini, güvenilir su ve elektrik kaynakları bile yoktu.

Ama dört kardeş spora gönül vermişlerdi.

Kriket, futbol, hokey ve kabaddi sporlarını denedikten sonra Pakistan’da standart bir antrenman tesisi olmadığı için ciritte karar kıldılar.

Kardeşi Shadid, cirit rekortmeni çıkaran ev yapımı tesisi anlatıyor:

“Demir çubuklar, yağ bidonları ve beton kullanarak kendi ağırlık antrenman aparatlarımızı geliştirdik.”

“Başlangıçta, uçlarında demir uçlar bulunan uzun okaliptüs dallarını kullanarak ev yapımı ciritler yaptık. Köyümüzdeki tarlalar antrenman sahamız olarak kullanılıyordu” 

Nadeem kendi spor tesislerine sahip olan yerel enerji şirketi Wapda’ya katıldığında durum düzeldi.

Ama imkanlar sınırlıydı. Turnuvalara komşularının desteğiyle gidiyordu.

Nadeem, Paris Olimpiyatlarına katılan yedi Pakistanlı sporcu arasında uçak biletleri devlet tarafından karşılanan tek sporcuydu. İlk katıldığı 2020 Tokyo Olimpiyatları’na da  hükümetten seyahati için herhangi bir destek almadan gitmişti. 

Paris Oyunları’na sadece birkaç ay kala, yetkililerden artık kullanılamaz hale gelmiş, standartların altındaki eski ciritinin değiştirilmesini talep etti.

Sosyal medyadan durumu paylaştı paylaşımı büyük ilgi gördü, hatta Hindistanlı  rakibi Neeraj Chopra bile bu paylaşımı destekledi. 

Çağrılar üzerine Pakistan hükümeti Güney Afrika’dan üç yeni uluslararası standartta cirit getirdi.  Nadeem Pakistan’ın Paris’e giderken biletini aldığı tek sporcusu oldu.

Cirit finali için köyünde dev ekran kuruldu, komşu köylerden insanlar geldi. 

Altın madalya ve rekor ise ‘Pakistan Zindabad’ sloganları, danslar, havai fişek gösterisi ve tatlı dağıtılarak kutlandı.

Kardeş Shahid Nadeem, “Dün geceden beri uyuyamadık çünkü akrabalar, medya, arkadaşlar, hayranlar ve devlet görevlileri aileyi tebrik etmek için sürekli bizi ziyaret ediyor” diye anlatıyor yaşananları.

Nadeem’in geldiği Pencap eyaletinin Başbakanı Maryam Nawaz, “sıkı çalışmasının” ödülü olarak 100 milyon rupi (359,195 $) nakit para ödülü verileceğini açıkladı.

Pakistan Olimpiyat Komisyonu Başkanı Mohammad Shafiq Paris’ten Reuters’e yaptığı açıklamada, Nadeem’in önümüzdeki birkaç gün içinde Pakistan’a döndüğünde bir kahraman gibi karşılanacağını ve Başbakan Shehbaz Sharif’in onu evinde karşılayacağını söyledi.

- Advertisment -