Ana SayfaDış HaberHaaretz: İsrail ordusu Gazze'de sivilleri sistematik olarak canlı kalkan yapıyor. Yaşlı ve...

Haaretz: İsrail ordusu Gazze’de sivilleri sistematik olarak canlı kalkan yapıyor. Yaşlı ve çocukları üniforma giydirip tünellere indiriyor

İsrail ve ABD yönetimi okul ve hastanelerde Hamas’ın sivilleri kalkan olarak kullandığını iddia ederken Haaretz gazetesi İsrail ordusunun Gazze’deki tünellerde Filistinlileri canlı kalkan yaptığını ortaya çıkarttı. Uygulamanın sistematik olduğu da vurgulandı: Askerler Filistinlilere 'bizim hayatlarımız sizinkinden değerli' diyor.

Haaretz soruşturması, İsrail güçlerinin üst düzey askeri yetkililerin bilgisi dahilinde yerleşim bölgesindeki operasyonlar sırasında Filistinlileri canlı kalkan olarak kullandığını ortaya koydu

İsrail ordusu Gazze’de Filistinli sivilleri sistematik olarak canlı kalkan olarak kullanıyor: Raporİsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve tankların sınır boyunca hareketi 30 Mayıs 2024’te İsrail’de devam ediyor.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi tarafından yapılan bir araştırma, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki operasyonları sırasında Filistinli sivilleri sistematik olarak canlı kalkan olarak kullandığını ortaya çıkardı.

Gazetenin yayınladığı özel habere göre, bu uygulama Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de dahil olmak üzere üst düzey askeri yetkililerin bilgisi dahilinde yürütülüyor.

Haaretz, İsrail askerleri ve komutanlarının ifadelerine dayanan soruşturmanın, Filistinli sivillerin genellikle İsrail ordusu üniforması giydiğini ve birçoğunun 20’li yaşlarında olduğunu ortaya çıkardığını belirtti.

“Çoğu spor ayakkabı giyiyor, asker botu değil. Ve elleri arkadan kelepçeli ve yüzleri korku dolu” dedi.

Gazete, “rastgele Filistinlilerin Gazze Şeridi’ndeki İsrail ordu birlikleri tarafından tek bir amaç için kullanıldığını” ortaya çıkardı: operasyonlar sırasında askerler için canlı kalkan olarak hizmet etmek.

giyim, adam, insan, kişi, şahıs, asker içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

‘Bizim hayatlarımız onların hayatlarından daha önemli’

Haberde, bu sivillerin operasyonlar sırasında İsrail askerlerine eşlik etmeye zorlandıkları ve potansiyel olarak tehlikeli bölgeleri denetlemek için askerlerin önüne nasıl gönderildikleri anlatılıyor. Olaya karışan askerlere, İsrail’in kayıplarını önlemek için Filistinlilerin canlı kalkan olarak kullanılmasını haklı çıkaran “bizim hayatlarımız onların hayatlarından daha önemli” denildiği bildirildi.

Haberde, operasyonlar için Gazzelileri seçen ve onları tugay ve taburlara getiren askerlerin “Bundan gurur duydukları” belirtildi.

Haaretz, bu uygulamanın uluslararası insancıl hukuku ve sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmasını yasaklayan Cenevre Sözleşmelerini ihlal ettiğini de vurguladı. Buna rağmen, uygulamanın İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonları içinde yaygın ve sistematik olduğu görülüyor.

Haaretz: “Ordu, yaklaşık iki ay önce El Cezire’de gösterilen görüntülere rağmen masumu oynadı”

Görüntülerde, “İsrail askerlerinin Filistinli tutuklulara üniforma ve uçaksavar ceketleri giydirdiği, üzerlerine kamera koyduğu ve onları elleri plastik bağlarla bağlı olarak ağır hasar görmüş evlere ve tünel girişlerine gönderdiği görülüyor” denildi.

Gazzelilerin canlı kalkan olarak kullanılmasında yer alan bir asker Haaretz’e şunları söyledi: “El Cezire’nin haberini gördüğümde, ‘Ah, evet, bu doğru’ dedim.”

“Sonra IDF’nin (ordunun) tepkisini gördüm, ki bu tamamen gerçeği yansıtmıyor. En azından tugay komutanının bilgisi dahilinde yapılıyor” ifadelerini kullandı.

- Advertisment -