Ana SayfaSerbest BlogYatırım Fonları Nedir? Yatırımcılara Sunduğu Avantajlar ve Çeşitleri

Yatırım Fonları Nedir? Yatırımcılara Sunduğu Avantajlar ve Çeşitleri

Yatırım fonu, sermaye piyasası araçlarından biridir ve kişilerin birikimlerini bu fonlarla değerlendirmesi mümkündür. Hisse senedi, emtia ve kıymetli madenlerin yanı sıra menkul kıymetler ve mevduat gibi farklı yatırım araçlarını tercih etmeniz, birikimlerinizi bu şekilde değerlendirmeniz mümkün olur. Ancak öncesinde mutlaka yatırım fonu hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız. Aksi halde fonlarınızı doğru şekilde yönetmeniz mümkün olamaz.

Yatırım fonlarının profesyoneller tarafından Harry Markowitz’in “Portföy Seçimi Modeli”nden gelen minimum risk ve maksimum getiri ilkesi çerçevesinde yönetildiği bilgisini aktaralım. Bu profesyoneller belirli bir deneyim sahibi olmakla birlikte sürekli piyasaları izlerler. Böylelikle doğru hamleler ile yatırım fonlarının yönetilmesini sağlayabilirler. Eğer siz de birikimlerinizin optimum getiri elde etmesini istiyorsanız yönelebileceğiniz seçeneklerden biri de yatırım fonları olabilir.

Yatırım Fonu Türleri Nelerdir?

Bilgi edinmeniz gereken konuların başında yatırım fonu türleri var. Başlıca yatırım fonu çeşitlerine şu örnekleri verebiliriz:

  • Borçlanma araçları fonları
  • Hisse senedi fonları
  • Kıymetli madenler fonları
  • Fon sepeti fonları
  • Para piyasası fonları
  • Katılım fonları
  • Değişken fonlar
  • Serbest fonlar
  • Garantili fonlar
  • Koruma amaçlı fonlar

Yukarıda sıraladığımız yatırım fonu türlerinin her birinin kendine has özellikleri bulunuyor. Bu fonları diğerlerinden ayıran özelliklerin neler olduğunu öğrenmeniz ise büyük bir önem taşır. Çünkü ancak bu durumda hangi yatırım fonu çeşidinin size daha uygun olduğunu belirleyebilirsiniz. Elbette birden fazla türde yatırım fonuna yönelmeniz de seçenekleriniz arasında yer alıyor. Mutlaka sadece tek bir türü tercih etmeniz gibi bir zorunluluk yoktur.

Yatırım Fonlarının Avantajları Neler?

Yatırım fonlarının yatırımcılara ne gibi avantajlar sağladığını merak ediyorsanız hemen altta yer alan listeye göz atmaya başlayın.

  • Seçeneklendirme

Öncelikle yatırım fonlarının yatırımcılara çeşitli portföy seçenekleri sunduğunu söyleyebiliriz. Hisse senedi, tahvil gibi farklı seçenekler sunarak tek bir yatırım aracının riski ile karşı karşıya kalmayı engeller. Böylelikle yatırımcıların riskleri farklı yatırım araçlarına yayılabilir.

  • Profesyonellerin Yönetimi

Daha önce de değindiğimiz gibi yatırım fonları profesyoneller tarafından yönetilir. Piyasa takibini düzenli olarak yapan uzmanlar haliyle -avantajlı yatırım kararlarını alacaktır. Bu da birikimlerinizin değer kazanabilmesi adına son derece önemli bir avantajdır.

  • Likit Olması

Pek çok kişi bilmiyor olduğundan yatırım fonlarının likidite açısından da avantajlı olduğunun altını çizmek isteriz. Bir takım yatırım fonlarının günlük olarak alınıp satılması mümkündür (e.g., Para Piyasası Fonları). Dolayısıyla bu fonlara yatırım yapanlar fonlarının hızlı biçimde nakde dönüşmesini de sağlayabiliyor. Bir anlamda yatırımcıların acil nakit ihtiyacının olması gibi durumlarda endişeye kapılmasına gerek kalmıyor da diyebiliriz.

  • Minimum Yatırım Tutarının Düşük Olması

Avantajlar arasında bu önemli husus da bulunuyor. Gayet düşük oranda minimum yatırım tutarı imkânı da sunan yatırım fonları sayesinde, yatırımcılar için çok daha erişilebilir bir seçenek oluyor. Yatırımcılar yüksek miktarlarda bir birikim ayırmadan da yatırım fonlarına yönelebiliyor ve sağladığı tüm avantajlardan istifade edebiliyorlar.

  • Kolay Erişim

Yatırım fonlarına seçtiğiniz banka aracılığı ile kolay bir biçimde erişebilirsiniz. Kolay erişim özelliği alım ve satım işlemlerinin de kolaylıkla yapılabilmesine olanak tanır. Bununla birlikte fonlara dair raporlara da son derece hızlı ve pratik bir biçimde ulaşabilirsiniz. OdeaBank tercih edildiğinde kolay ulaşım konforundan faydalanmak da mümkün olabiliyor.

  • Zamandan Yana Tasarruf

Tahmin edebileceğiniz gibi yatırım fonları yatırımcılara önemli düzeyde zaman kazandırır. Çünkü diğer yatırım araçlarında olduğu gibi hisse senedi ya da tahvil seçmek zorunda olmazlar. Zaten profesyonel ekipler tarafından yönetilen portföylere yatırım yapan yatırımcılar haliyle zamandan yana da bir tasarruf elde etmiş olur. Zaman kaybı olarak görülen araştırma aşamasından kurtulmuş olmak da önemli avantajlardan biridir.

  • Uzun Vadeli Yatırım Stratejisi

Özellikle uzun vadeli bir yatırım stratejisi uygulamak isteyenler için yatırım fonları da bir seçenektir. Yatırım fonlarının büyük bölümü düzenli olarak para yatırma imkânı sunar ve bu sayede uzun vadede kazanmak isteyen yatırımcılar için de bu özellik beklentileri karşılar.

  • Günlük Takip

Yatırım fonlarındaki değer değişimlerinin yatırımcılar tarafından günlük olarak takip edilmesi mümkündür.

Yatırım Fonu Nasıl Alınır?

  • Yatırım fonu almak için öncelikle yatırım amacınızı netleştirmenizde fayda olacaktır. Uzun vadede mi yoksa kısa vadede mi yatırım yapmak amacındasınız? Bu sorunu yanıtı belirleyerek risk toleransınızı da netleştirebilirsiniz.
  • Sonraki aşamada fon türünü seçmeniz gerekir. Çok sayıda yatırım fonu türü bulunuyor ve bu türleri inceleyerek hangisinin size uygun olduğunu belirleyebilirsiniz.
  • Bir sonraki aşamada da seçtiğiniz aracı kurum ya da banka üzerinden bir yatırım hesabı açmalısınız. Yatırım fonu satın alabilmeniz için yatırım hesabınızın bulunması şarttır.
  • Yatırım hesabı açtıktan sonra belirlediğiniz yatırım fonunun performansını bir kez daha inceleyebilirsiniz. Şayet size uygunsa fon satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yatırım fonu almak için OdeaBank müşterisi değilseniz hemen müşteri olmak için internet sitesini ziyaret edin. OdeaBank müşterisi olmanız durumunda kolay bir şekilde yatırım hesabı açılmasını isteyebilirsiniz. Sonrasında hesabınızda belirlediğiniz bütçe karşılığında dakikalar içerisinde yatırım fonu satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Hem Odea uygulaması hem de internet bankacılığı üzerinden hesabınızla işlem yapabileceğiniz bilgisini ekleyelim. Bu kolaylığı siz de hayatınıza kazandırın ve yatırım fonlarının avantajlarını keşfetmeye başlayın.

- Advertisment -