Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | TikTok’ta Türkiye’den Avrupa’ya iltica danışmanlığı: “Sahte tutuklama kararı, HDP...

ÖZEL HABER | TikTok’ta Türkiye’den Avrupa’ya iltica danışmanlığı: “Sahte tutuklama kararı, HDP kimlik kartı, UYAP’ta görünen iddianameler üretilir, FETÖ, LGBT, Alevi hikayeleri yazılır”

Türkiye’den Avrupa’ya siyasi iltica başvurusu yapmak isteyen ama iltica için gerekçesi olmayanlara 6 bin dolar karşılığında resmi belge hazırladıklarını öne süren ‘girişimci’ler TikTok’tan müşteri arıyor. İltica başvurusu için müşterilere Adalet Bakanlığı’nın dijital yargı platformu olan UYAP üzerinden sorgulanabilen iddianameler, darp raporu, arama/yakalama kararı ve HDP üyelik kartı gibi belgeler üretiliyor. İltica için danışmanlar isteğe göre PKK, FETÖ, LGBT, Alevi ve Ateist kimlikleri için özel baskı hikayeleri de yazıyor. İltica özel paketinde tırlar içinde Avrupa’ya kaçırılmak, plan dahilinde polise yakalanmak ve belgeler ve avukat desteğiyle iltica başvurusu yapmak da var. Serbestiyet, iltica danışmanlarıyla konuştu, sahte belgelerin örneklerine ulaştı.

Türkiye’den Avrupa’ya kaçak göç sayılarında büyük artış var. Batı’ya geçmenin en kestirme yolu ise siyasi iltica için başvurmak. Ama iltica başvurusu yapmak için baskı altında olduğunuzu hukuken ispatlamanız gerekiyor.

Son zamanlarda sosyal medya platformlarında, sahte delillerle iltica başvurularını hazırlamayı  vadeden danışmanlık hesapları dikkat çekiyor.

Özellikle Facebook ve TikTok üzerinde popüler hale gelen hesaplar, eğer müşterinin geçerli bir iltica sebebi yoksa özel bir mağduriyet veya baskı hikayesi ile sahte belgeler hazırlamayı teklif ediyor.

Üretilen sahte iltica başvurusu belgeleri arasında yok yok:

              •            HDP Üyelik Kartı

              •            Darp/Sağlık Raporu

              •            Ev Arama Kararı

              •            Yakalama Kararı

              •            İddianame

              •            Avukat Beyannamesi

              •            İyi Niyet Mektubu (özellikle HDP’den alınmış olduğu iddia edilen mektuplar)

Danışmanlık hizmetinin başvuru sahiplerine gerekirse sahte hikayeler de yazılıyor.  

FETÖ, Alevilik, Ateistlik, LGBT, sosyal medya paylaşımı gibi gerekçelerle de iltica belgeleri hazırlanabiliyor.

Danışmanlık hizmeti için hazırlanan ilanlar iddialı:

              •            “İltica mahkemesinde geçerli olacak LGBT, FETÖ, Alevilik gibi sebeplerle tam dosya hazırlanır.”

              •            “Geçerli sebebiniz yoksa, biz size uygun bir hikaye ve deliller hazırlarız.”

              •            “ABD, Kanada, Avrupa ve İngiltere’de iş yaptığımız yüzlerce referansımız mevcut.”

“Sizin İçin Hikaye Hazırlıyoruz”

Aynı hesaplarda reklam olarak yer alan bir paylaşımda da müşterilere garanti veriliyor:

              “Hiç dert etmeyin bize ulaşın. Siz iltica ettiğinizde size neden iltica ediyorsunuz, iltica sebebiniz nedir diye soracaklar. Eğer iltica için bir sebebiniz var ise, biz o sebebi güçlendirmek adına size belgeler (delil) hazırlıyoruz. Ama kafanızda bir sebep yok ise, biz size kendimiz hikaye ve dosya hazırlıyoruz”

Ulaşım “özel olarak hazırlanan tırlar” ile sağlanıyor

Serbestiyet’in müşteri olarak iletişime geçtiği bir danışman, izlenen iltica yolunu da anlattı.

Danışmanın iddiasına göre kaçakçılık, bu iş için özel olarak hazırlanan ve düzenli olarak Türkiye’den Avrupaya mal taşıyan tırlar aracılığıyla sağlanıyor.

Müşteri buluşma yerine geliyor, oradan araçlarla transfer ediliyor. Ardından ilgili noktalarda tırlara bindirilerek Avrupa’ya geçiliyor.

Avrupa’da polise yakalandıktan sonra, özel danışman tarafından hazırlanan belgeler ilgili kurumlara sunuluyor ve iltica gerçekleşmiş oluyor.

Bu sene dahi binlerce kişi bu şekilde gitti

Yaklaşık 6000 dolar kadar ödeme talep eden danışman, kendi tabiriyle “A’dan Z’ye” tüm işlemleri gerçekleştiriyor. Kendisinden kanıt istediğimizde onlarca belge gönderen danışman, sadece bu sene dahi binlerce kişinin bu şekilde iltica ettiğini analtıyor.

Sahte kanıtlar arasında iddianame örnekleri de var:

Belgeler orijinal, UYAP üzerinden de sorgulanabiliyor

Serbestiyet’in iletişime geçtiği bazı avukat büroları ve hukukçular, ilgili kanıt belgelerinin UYAP üzerinden sorgulandığında “gerçek” ve “orijinal” olduklarını belirtti. Yapılan incelemelerde gönderilen kanıt belgelerinin gerçekten sistemde bulunan ve işlem yapılmış belgeler olması bu konuda şüpheleri arttırıyor.

Arama ve el koyma tutanağı, barkodla doğrulanabilir kaşeli imzalı belgeler

Sözde danışman, kanıt olarak gönderdiği iltica için özel olarak hazırlanmış belgelerin
barkod aracılığıyla online olarak doğrulanabilirliklerinin sorgulanabildiğini iddia ediyor.

Örneğin, “S. A.” için düzenlenen belgeler, bir devlet kurumu tarafından hazırlanmış gibi gözüküyor.

Danışmanın gönderdiği kanıt videosunda ise “Ö.Ç.” adındaki şahıs hakkında, ”UYAP Vatandaş portalında, “İstanbul Sulh Ceza Hakimliği” tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan çıkarılmış sahte yakalama emri sorgulanıyor ve ulaşılabilir görünüyor. Ama bunun üretilmiş sahte bir belge mi, yoksa zaten resmi bir soruşturmaya mı ait olup olmadığı anlaşılmıyor.

Danışmanların sosyal medya paylaşımlarında isim ve soyisimlerini açıklamaktan çekinmemelerine rağmen, gönderilen kanıt videolarında ise siyah eldiven ile dosyaların incelendiği görülüyor.

Tanıdık da ayarlanıyor

Danışmanın aktardığı bilgilere göre vatandaşların eğer iltica ettikleri ülkede tanıdık kimseleri yok ise onlara yardımcı olması için tanıdık da ayarlanıyor:

 “Eğer bana tanıdığım yok diyorsan, sana tanıdık da ayarlarım problem yok.”

Danışman iltica sürecini şöyle anlatıyor:

“Önce Sırbistan veya Bosna-Hersek’e gidiyorsun, oradan ben seni tırlarla alıp kaçak bir şekilde Avrupa ülkesine kaçak girişini sağlıyorum. Giriş yaptığında polise teslim oluyorsun, seni bir süre tutuyorlar ardından mahkemede nedenlerini sıralıyorsun. Benim hazırladığım belgeler sayesinde orada yaşamaya başlıyorsun.”

Avrupa Birliği Sığınma Ajansı’na göre 2023 yılında AB ülkelerine iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşlarının sayısı yüzde 82 oranında artarak 101 bin başvuruya ulaştı. Bu başvuruların 38 bin tanesi karara bağlanırken 83 bin tanesi hala değerlendirme aşamasında.


- Advertisment -