Ana SayfaDış HaberDünya Anti-Doping Ajansı’ndan büyük ihmal: Paris Olimpiyatları’nda kazanılan madalyalar şüpheli olabilir

Dünya Anti-Doping Ajansı’ndan büyük ihmal: Paris Olimpiyatları’nda kazanılan madalyalar şüpheli olabilir

Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) bilgisayarları ve veri tabanlarında yaşanan bir dizi sorunun en az 2 bin vakayla ilgili bozuk, eksik veya yanlış verilere yol açtığı ortaya çıktı. Bu ihmal sonucunda anti-doping kurallarına uymadığı halde aralarında olimpiyatlara da katılanların dahi olabileceği 900’den fazla sporcunun test sonuçlarının kaybedildiği öne sürülüyor. WADA avukatlarının kurumun üst düzey yetkilileriyle yaptıkları toplantıda kullandıkları sunum ortaya çıkmasıyla öne sürülen iddialar kuvvetlendi. Eski anti-doping yetkilisi: ‘’Olimpiyat oyunları veri tabanı problemleri çözülmeden başlamıştı bile’’

2024 Paris Olimpiyatlarına katılan sporcuların da testlerini yapan uluslararası bir kuruluş olan Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) bilgisayarları ve veri tabanlarında yaşanan bir dizi sorunun en az 2.000 vakayla ilgili bozuk, eksik veya yanlış verilere yol açtığı ortaya çıktı.

New York Times’in haberine göre bu ihmal sonucunda anti-doping kurallarına uymadığı halde aralarında olimpiyatlara da katılanların dahi olabileceği 900’den fazla sporcunun test sonuçlarının kaybedildiği öne sürülüyor.

‘’Ne kadar çok kazarsak o kadar şey buluyoruz’’

Paris Olimpiyatlarından önce, mayıs ayının sonlarında WADA avukatlarının kurumun üst düzey yetkilileriyle yaptıkları toplantıda kullandıkları Power Point sunum dosyasındaki detayların ortaya çıkmasıyla öne sürülen iddialar kuvvetlendi. Avukatlar sunumda konuyla ilgili ‘’Ne kadar çok kazarsak o kadar çok şey buluyoruz” şeklinde bir başlık sundu.

PowerPoint ayrıca avukatların yanlış etiketlenmiş ve bozulmuş verileri ele geçirme görevinin ajansın personelini nasıl bunalttığına inandıklarını gösterdi. Bir slaytta, “İşimizi düzgün bir şekilde yapmak imkânsız.” yazıyordu. Bir diğerinde, “Temel, güvenilir olmayan veriler için önemli kaynaklar gerekiyor.” yazıyordu. Bir diğerinde ise, “Hukuk bu sorunu ele almaya başladı, ancak yapılması gereken çok iş var.” yazıyordu.

WADA, Mayıs ayındaki toplantıdan bu yana geçen aylarda, “Bilgi Teknolojileri departmanı tarafından durumu düzeltmek için kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü ve hukukun davaları incelemesini artık daha verimli ve etkili hale getirdiğini” söyledi. Kurum, davaları diğer veri tabanlarının bir kombinasyonunu kullanarak takip edebildiğini söyledi.

WADA, doping suçlamasıyla karşı karşıya kalan sporcuların Olimpiyatlara katılamamalarını garanti edip edemeyeceği sorulduğunda, tüm sporcuları yeterli şekilde inceleyebildiğini söyledi.

Kurum, kendi personelinin “vahim bir durum” olduğuna ve bunun sadece birkaç hafta içinde çözülmesi gerektiğine dair uyarılarda bulunduğu bir sunumun doğrulanmasına rağmen, teknik sorunun “Paris 2024 Olimpiyat veya Paralimpik Oyunları üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin olmadığını” söyledi.

”Olimpiyat oyunları veri tabanı problemleri çözülmeden başlamıştı bile

Eski anti-doping yetkilisi, WADA’ ile ilgili The Times’a yaptığı açıklamada ‘’Olimpiyat oyunları veri tabanı problemleri çözülmeden başlamıştı bile’’  dedi.

Konuyla ilgili Alman elit sporcuları temsil eden bir kuruluş olan ‘’Athleten Deutschland’’ın başkanı Johannes Herber: ‘’Sporculardan uymalarını bekledikleri mükemmellik ve dürüstlük standartlarının aynını kendilerinden bekliyoruz.’’

- Advertisment -