Ana SayfaHaberlerTürkiye-Kırgızistan arasında rektör krizi: Kırgızların istemediği rektörün arkasında Bilal Erdoğan mı var?

Türkiye-Kırgızistan arasında rektör krizi: Kırgızların istemediği rektörün arkasında Bilal Erdoğan mı var?

Türkiye-Kırgızistan arasında, Kırgızistan’da iki ülkenin birlikte kurduğu Manas Üniversitesi’nin rektörü nedeniyle kriz yaşanıyor. Kırgızistan, mevcut Rektör Alparslan Ceylan’ın göreve devam etmesini istemiyor. Ancak Türkiye, bir dönem daha Ceylan’la devam edilmesinden yana. Türkiye’nin ısrarında, Ceylan’ın Bilal Erdoğan’a yakınlığının etkili olduğu iddia ediliyor. Ceylan, 2016’da Bilal Erdoğan’la mas güreşi yapıp berabere kalmıştı. Ceylan’ın, göreve devam etmesini istemeyen Kırgızistanlı mütevelli heyet üyeleri için “FETÖ’cü” dediği iddia ediliyor.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te, Türkiye ve Kırgızistan tarafından 1997 yılında kurulan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nin (KTMÜ) rektörü Alparslan Ceylan, iki ülke arasında krize neden oldu.

Türkiye’nin ve Kırgızistan’ın eşit sayıda üyeyle temsil edildiği KTMÜ mütevelli heyetinin 25 Nisan’daki toplantısında, Kırgızistanlı üyelerin 2020’den bu yana rektörlüğü yürüten Alparslan Ceylan’ın göreve devam etmesini istemediği öğrenildi.

Ancak Türkiye tarafı, Alparslan Ceylan’ın bir dönem daha göreve devam etmesinden yana.

Alparslan Ceylan (solda).

Bilal Erdoğan’la mas güreşi yapmıştı

Alparslan Ceylan’ın göreve devam etmesinin istenmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la olan yakınlığının etkili olduğu iddia ediliyor. Alparslan Ceylan, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun başkanlığını yürütürken, Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun birçok organizasyonuna katılmıştı.

2016 yılındaki Etnospor Kültür Festivali’nde Bilal Erdoğan ile Alparslan Ceylan mas güreşi oynamış ve 1-1 berabere kalmışlardı.

Diğer yandan Alparslan Ceylan’ın, kendisinin rektörlüğe devam etmesini istemeyen Kırgızistanlı mütevelli heyeti üyeleri için “FETÖ’cü” dediği iddia ediliyor.

Alparslan Ceylan ile Bilal Erdoğan, mas güreşi müsabakasında.

Rektör ataması yapılmadı

Manas Üniversitesi’nin rektörlüğü meselesi Türkiye ve Kırgızistan arasında çözümsüz kalınca, önümüzdeki 4 yıl için görev yapması beklenen rektörün atanacağı 13 Ağustos günü bir rektör ataması yapılmadı. Bir ayı aşkın süredir atamanın yapılmaması nedeniyle Üniversite’nin idari işlerinde problemler yaşandığı belirtiliyor.

Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan’ın Alparslan Ceylan’ın bir dönem daha göreve devam edebilmesi için Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’u ziyaret ettiği; ancak Caparov’un Ceylan’ın göreve devam etmesini reddederek, “Bu konu bizim nezdimizde kapandı” diye yanıt verdiği konuşuluyor.

Atamanın yapılmaması nedeniyle üniversitenin idari işlerinde problemler yaşanmaya başlandı. Manas Üniversitesi’nin sitesinde halen rektör olarak Alparslan Ceylan’ın adı yazıyor.

Bilal Erdoğan, geçen yıl Manas Üniversitesi’ni ziyaret etti

Geçen yıl Ekim ayında, Bilal Erdoğan’ın başkanı olduğu Dünya Etnospor Konfederasyonu bünyesinde organize edilen “Türk Devletleri Teşkilatı-Türk Üniversiteler Birliği I. Geleneksel Spor Oyunları”, Manas Üniversitesi’nde düzenlendi.

Bilal Erdoğan ile Alparslan Ceylan, Manas Üniversitesi’nde düzenlenen açılış töreninde.

Organizasyonun açılış töreninden bir gün sonra Bilal Erdoğan ile Rektör Ceylan, Manas Televizyonu’nun özel yayınına birlikte konuk oldu.

Bilal Erdoğan, programda, “Manas Üniversitesi’nin geleneksel spor oyunlarına kurumsal olarak sahip çıkması da bizi mutlu ediyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin geleneksel spor oyunlarına verdiği önemle Kırgızistan’ın spor oyunlarının gelişmesine destek sağladığını görüyor ve kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

- Advertisment -