Ana SayfaDış HaberWikiLeaks'ın kurucusu Assange: 'Gazetecilik suçunu' kabul etmem karşılığında serbest bırakıldım

WikiLeaks’ın kurucusu Assange: ‘Gazetecilik suçunu’ kabul etmem karşılığında serbest bırakıldım

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, salı günü Strazburg’daki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde konuştu. Yıllar süren hapis sürecinin ardından, haziran ayında serbest bırakıldığından beri ilk defa konuşan Assange: Haber toplamanın bir suç sayılmasının dünya genelinde araştırmacı gazetecilik için hala bir tehdit. Açıkçası hukuk işlediği için özgür değilim. Yıllarca hapis yattıktan sonra özgürüm çünkü gazetecilik suçunu kabul ettim."

Haziran ayında hapisten çıktıktan sonraki yaptığı ilk açıklamada Assange, Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin hukuk işleri ve insan hakları komitesine tutukluluğunun ve mahkumiyetinin doğurduğu sonuçlar hakkında konuştu. Parlamenter Meclisi’nde 46 Avrupa ülkesinden milletvekilleri yer alıyor.

“Teşekkürler Julian” yazılı bir pankart taşıyan bir grup destekçisi, Assange’ı gülümseyerek ve meydan okurcasına yumruğunu kaldırarak eşi Stella ve WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson ile minibüsten inerken karşıladı.

Assange Avrupa Konseyi binasına girmeden önce destekçilerinden biri “Assange özgür! Biz buradayız. Dünya seninle,” diye bağırdı.

Meclisteki konuşmasında Assange:

“Assange, adalet sistemine işaret ederek “Açıkçası hukuk işlediği için özgür değilim. Yıllarca hapis yattıktan sonra özgürüm çünkü gazetecilik suçunu kabul ettim.” dedi. Şunları ekledi: “Bir kaynaktan bilgi edindiğim için suçlu bulundum. Ve bu bilgiyi kamuoyuna sunduğum için suçlu bulundum.

ABD ile “casusluk suçunu kabul etmesi” karşılığında vardığı anlaşmanın ardından salıverilen Assange, “sonunda yerine getirilemeyen adalet yerine özgürlüğü seçtiğini” söyledi.

“İnsan Hakları Mahkemesine başvurmayacağım şart koşuldu”

Assange, ABD ile yaptığı anlaşmada, ABD hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmayacağı ve Bilgi Edinme Özgürlüğü yasasını işletmeyeceği şartının koşulduğunu dile getirerek, “Benim için adaletin önüne geçildi.” diye konuştu.

Kaybettiği yıllar boyunca, “daha fazla cezasızlık, daha fazla gizlilik ve doğruyu söyleyenlere karşı daha fazla misillemenin” olduğunu gözlemlediğini ifade eden Assange, “İfade özgürlüğü ve bundan doğan her şey karanlık bir kavşakta.” ifadesini kullandı.

Assange, “Hem fiziksel hem de zihinsel olarak hayatta kalmak için verdiğim amansız mücadeleyi anlatacak kadar donanımlı değilim henüz.” dedi.

18 suçlamadan yargılanması isteniyordu

Jullian Assange’ın Bangkok Havalimanı’na yaklaşırken çekildiği bir fotoğraf.

ABD’li savcılar WikiLeaks’in kurucusunu, Afganistan ve Irak’taki savaşlarla ilgili gizli ABD askeri kayıtlarının ve diplomatik mesajların yayımlanması nedeniyle, çoğu Casusluk Yasası kapsamındaki 18 ayrı suçtan yargılamak istiyorlardı.

Assange’ın 2006 yılında kurduğu WikiLeaks, ABD hükümetinin daha sonra “ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından biri” olarak tanımlayacağı, 10 milyondan fazla belge yayımladığını iddia ediyor.

2010 yılında web sitesi, bir ABD askeri helikopterinden çekilmiş, aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu ondan fazla Iraklı sivilin Bağdat’ta öldürüldüğü anın videosunu yayımladı.

Assange’ın en tanınmış işbirlikçilerinden biri olan ABD ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning, dönemin başkanı Barack Obama’nın 2017’de cezasını hafifletmesinden önce 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Assange ayrıca İsveç’te ayrı tecavüz ve cinsel saldırı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ancak bu suçlamaları reddetti. İsveç’e giderse ABD’ye iade edileceğini iddia ederek bunun yerine Ekvador Büyükelçiliği’nden siyasi sığınma talep etti. Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde 7 yıl geçirdi.

İsveçli yetkililer 2019’da, ilk şikayetten itibaren çok fazla zaman geçtiğini söylediler ve davayı düşürdüler. Ancak İngiltere’de gözaltına alındı. İsveç’e iade edilmek üzere mahkemeye teslim olmadığı için yargılandı. Uzun süredir devam eden hukuki mücadeleler boyunca Assange nadiren kamuoyunun önünde görüldü. 2021’de hapishanede geçirdiği felç de dahil olmak üzere yıllardır sağlık sorunları yaşadığı bildiriliyor.

Julian Assange kimdir, WikiLeaks nedir?

Assange, gençlik yıllarda bilgisayar programcısı olarak şöhret kazandı.

1995’te ülkesi Avustralya’da bilgisayar korsanlığı suçlamasıyla cezaya çarptırıldı ancak bunu bir kez daha yapmayacağına söz vermesi üzerine hapse girmedi.

2006’da WikiLeaks websitesini kurdu. WikiLeaks bugüne kadar on milyondan fazla gizli belgeyi yayımladığını iddia ediyor. Belgeler arasında savaş, casusluk ve yolsuzlukla bağlantılı resmi raporlar da var.

2010’da ABD ordusuna ait helikopterden çekilmiş ve Irak’ın başkenti Bağdat’ta 18 sivilin öldürülüş anını gösterdiği belirtilen bir video WikiLeaks’te yayımlandı.

Bunlarla birlikte ABD ordusunun eski istihbarat analisti Chelsea Manning’in sızdırdığı binlerce gizli belge de WikiLeaks’te yayımlandı.

Bu belgelere göre ABD ordusu Afganistan savaşı sırasında yüzlerce sivili öldürmüş ancak bunlar resmi raporlara girmemişti.

2019’da ABD Adalet Bakanlığı sızıntıyı ülkenin “tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından biri” olarak tanımladı.

ABD yetkililerinin avukatları, bilgilerin yayımlanmasının Afganistan ve Irak’ta adı geçen kişileri “ciddi zarar, işkence ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını” söyledi.

Assange ise dosyaların ABD silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ciddi ihlalleri ortaya çıkardığını ve kendisine karşı açılan davanın siyasi amaçlı olduğunu vurguladı.

Gizli bilgileri elde etmek amacıyla askeri veritabanlarına sızmak üzere komplo kurmakla suçlanan Assange’ın 18 suçtan yargılanmasına karar verilmişti.

- Advertisment -