S&P Türkiye’ye ikinci kez not artırımına gitti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak B+’dan BB-‘ye yükseltti.
Türkiye’nin “B” olan kısa vadeli kredi notu da teyit edildi.
S&P Türkiye’nin kredi not görünümünü ise pozitiften durağana çevirdi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerinin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına olanak sağladığı belirtildi.
Türkiye’nin dünyanın geri kalanıyla arasındaki tasarruf açığının daraldığı, bu durumun GSYH oranında 2022’den bu yana kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüşte görüldüğü ifade edildi.
Görünümün yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki iddialı planlarına yönelik gelecek 12 aydaki dengeli riskleri yansıtacak şekilde durağan olduğu belirtilen S&P’nin açıklamasında, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına uzun vadeli güvenin yeniden tesis edilmesi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi halinde notun yükseltilebileceği belirtildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, not artışına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
S&P kredi notumuzu B+’dan BB-’ye yükseltti. Bu yıl üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu iki kademe artırılan tek ülkeyiz. Not artışında ekonomide dengelenme, azalan cari açık ve dış finansman ihtiyacı, Türk lirasının istikrarı, güçlenen rezervler ve dezenflasyon süreci etkili oldu. Programımızla sağladığımız bu olumlu gelişmeler aynı zamanda ülke risk primimizi düşürmüş ve dış borçlanma maliyetlerimizde önemli iyileşme sağlamıştır. Daha yüksek notu ima eden piyasa göstergelerimiz önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelerin süreceğine işaret ediyor.