ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly, Temsilciler Meclisindeki oturumda ABD Başkanı Donald Trump'ın, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülkeye vize yasağı getiren kararıyla ilgili, "Uygulanmasını bir süre ertelemeliydim, böylece Kongre üyeleriyle konuşabilir ve onları hazırlayabilirdim" dedi.
Kelly, Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesindeki oturumda vekillerin vize yasağıyla ilgili sorularını yanıtladı. Yasağın uygulanması konusunda acele ettiklerini kabul eden Kelly, Kongreyi ve komite liderlerini yeteri kadar bilgilendirmeden uygulamaya geçilmesinin "kendi hatası" olduğunu ifade etti.
Vize yasağına ilişkin, "Uygulanmasını bir süre ertelemeliydim, böylece Kongre üyeleriyle konuşabilir ve onları hazırlayabilirdim" diyen Kelly, bir veya iki gün beklemenin daha doğru olacağını kaydetti.
'Eninde sonunda kabul edilecek'
Kararı hemen uygulamaya sokmaktaki amacını "ABD'ye zarar verebilecek potansiyel tehdit oluşturan kişilerin ülkeye girmesini engellemek" olarak belirten Kelly, Trump'ın vize yasağı kararının mahkemede en sonunda kabul edilip yeniden uygulanacağına inandığını söyledi.
Trump'ın önceki hafta imzaladığı kararname ile Suriye, Irak, İran, Yemen, Libya, Sudan ve Somali vatandaşlarına 90 günlüğüne vize yasağı getirilmiş, daha sonra Seattle'daki bir federal yargıç ülke çapında kararın uygulamasını durdurmuştu. San Francisco'daki temyiz mahkemesine başvuran Adalet Bakanlığının başvurusunun reddedilmesinin ardından tarafların bugün temyiz mahkemesindeki duruşmada bir araya gelmesi bekleniyor.
Öte yandan Trump, basın mensuplarına yaptığı açıklamada kararın uygulanması için hukukun izin verdiği tüm makamlara gideceklerini, yasağın ABD Yüksek Mahkemesine kadar taşınacağını ima etmişti.
Meksika sınırına duvar
Vekillerin Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarla ilgili sorularını da yanıtlayan Kelly, sınır güvenliği için bu duvarın gerekli olduğunu savunarak, "Elbette tek bir seçenek yok, ancak güneybatı sınırını bariyerle korumak en önemli alternatiflerden biridir" dedi. Kelly ayrıca, duvar örmek kadar sınır güvenliği için en üst düzey teknolojiyi de kullanmaları gerektiğini vurguladı.
Trump'ın önceki hafta imzaladığı bir kararnameyle Meksika sınırına örülmesine onay verdiği duvarla ilgili ABD ile Meksika yönetimleri arasındaki gerginlik devam ediyor. Duvarın masraflarının kimin tarafından karşılanacağı konusuyla ilgili iki ülke yetkilileri arasındaki karşılıklı söz düellosu sürerken bazı Cumhuriyetçi senatörlerin de duvarın yapımına karşı çıktığı bildiriliyor.
Kaynak: AA