Ana SayfaHaberlerŞam’da laiklik tartışmaları: Laiklik mitingine karşı miting yapıldı

Şam’da laiklik tartışmaları: Laiklik mitingine karşı miting yapıldı

Suriyeli aktivistler Şam’ın merkezi olan Emevi Meydanı’nda yeni yönetimden demokratik, laik ve sivil bir yönetim isteme talebiyle toplandı. Gösteride mikrofonu alan silahlı bir HTŞ mensubunun hürriyet ve mezhepçiliğe karşı sözleri alkışlandı. Dini referanslarla konuştuğunda ise “Laiklik! Laiklik!” ve ‘Dini Yönetime Hayır!’ sloganları yükseldi.

Gösteriyle ilgili Suriye sosyal medyasında da yoğun ilgi gördü: 

“Bugün #Şam’ın kalbindeki Emevi meydanında laik, demokratik ve sivil bir devlet talebiyle bir oturma eylemi düzenlendi. 

Geçiş hükümetinin kurulmasına tepki olarak yeni bir sivil grup çağrıda bulundu ve 100’lerce kişi katıldı!”

“Bugün Şam’da düzenlenen gösteride mikrofonu silahlı bir HTŞ mensubu aldı. Mezhepçiliğe karşı ve Suriye’de özgürlük için konuştuğunda alkışlarla karşılandı. Dini terimlerle konuştuğunda ise insanlar onu “Laiklik! Laiklik!” ve ‘Dini Yönetime Hayır!’ sloganlarıyla onu bastırdı.”

“Bugün Şam’ın kalbinde bir araya gelen Müslüman ve Hıristiyanlar laik ve demokratik bir Suriye için barışçıl bir gösteri düzenledi. Bir kadının pankartında şunlar yazıyor: “Özgür kadınlar olmadan özgür toplum olmaz.”

Esad döneminde bu tür gösteriler yasaklanmış ve şiddetle bastırılmıştı.

“Perşembe günü öğleden sonra #Şam’ın Emevi Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi #Beşar Esad ve rejiminin yıkılmasının ardından sivil ve laik yeni bir #Suriye talep etti. Suriye’nin başkentinin merkezinde, herhangi bir siyasi ya da parti grubunun daveti olmaksızın, bireysel girişimlerle gerçekleşen bu buluşma, ülkedeki siyasi hareketliliği ve çeşitliliği canlandırdı.”

Laiklik mitingine karşı miting

Suriye’de on binlerce kişi şu anda Şam’ın merkezindeki Emevi Meydanı’nda toplandı. Birçok kişi, bunun dün düzenlenen laik devlet talebiyle yapılan gösteriye bir yanıt olduğunu düşünüyor. Bu, siyasi geçiş sürecini baltalayabilecek bir çatışmanın ilk işareti. Bir yandan laiklik savunucuları rejime sadık kişiler olarak reddedilirken, diğer yandan devrimi temsil edenler, hemfikir olsunlar ya da olmasınlar, İslami bir yönetim biçimini kabul etmeye daha yatkın bir kalabalığın içine itiliyorlar. Gerçekten hayal kırıklığı yaratan şey, bu dinamiğin Suriye’nin gerçek siyasi çeşitliliğini yansıtmamasıdır. Bunun yerine, akıl ve sağduyuyu bastıran yoğun duyguların ürünü gibi görünmektedir.

- Advertisment -