DEM İmralı heyetinin 28 Aralık 2024’te İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmesinden sonra hızlanan “barış” ya da “terörsüz Türkiye” sürecinde iktidarın kayyım politikasının da buzdolabına kaldırıldığı değerlendirmesinin ağır bastığı siyaset kulisleri, yılın ilk kayyım haberiyle karıştı.
DEM Partili Mersin Akdeniz Belediyesi eş başkanları Hoşyar Sarıyıldız ile Nuriye Aslan’ın yanısıra 3 belediye meclis üyesi de tutuklanıp, Akdeniz Belediyesi’ne kayyım atandı.
Akdeniz Belediyesi’ne kayyım, DEM İmralı heyetinin 11 Ocak’da Edirne Cezaevi’nde Selahattin Demirtaş, 12 Ocak’ta da Kandıra Cezaevi’nde Figen Yüksekdağ’la görüşmesinden hemen sonra, 13 Ocak’ta geldi.
Eski HDP eş genel başkanları Demirtaş ile Yüksekdağ’ın, iktidarın ve DEM Parti’nin tam da beklediği gibi, yürütülen barış görüşmelerine “tam destek” vermesi, hem iktidarı hem de DEM Parti’yi barış görüşmeleri konusunda cesaretlendirmişti.
Barış görüşmeleri ve kayyım konusunda bugüne değin temkinli bir duruş sergileyen DEM Parti yönetimi, Akdeniz Belediyesi’ne kayyım için “Kayyım ısrarı, aynı zamanda bugün ortaya çıkan çözüm ve barış ihtimalini sabote etmeye yönelik atılmış bir adımdır” açıklaması yaptı.
DEM Parti yönetimi, Demirtaş ve Yüksekdağ ziyaretlerinden önce aslında özellikle televizyonlarda sürecin baltalanması için savaş dilinin ve ciddiyetsizliğin öne çıkarıldığından yakınarak herkesi “ciddiyete” davet etmişti.
Parti yönetimi, Akdeniz’e kayyımdan sonra bu kez iktidarı hedef aldı ve “Sürece yönelik en büyük tehdit ve provokasyon girişimi, halk iradesine karşı sergilenen bu saldırgan tutumdur. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar” çıkışında bulundu.
“AK Parti içindeki süreç karşıtlarının işi olabilir”
Akdeniz Belediyesi’ne kayyım kararı, Cumhur İttifakı ortağı MHP’de de hoş karşılanmadı. Hattâ bu karar için “AK Parti içindeki süreç karşıtlarının işi olabilir” yorumları yapanlar oldu.
Ancak süreç konusunda hem AK Parti’nin, hem DEM Parti’nin, hattâ ana muhalefet partisi CHP’nin içinin karışık olduğu başından beri biliniyor.
AK Parti’deki süreç karşıtlarının kayyım kararında etkisinin olabileceğini düşünen MHP’li yetkililer, yine de bu kayyım uygulamasının süreci sekteye uğratma ihtimalini neredeyse sıfır görüyorlar.
MHP’deki bu duruş öyle dikkat çekici ki, “AK Parti içindeki süreç karşıtları kayyım kararıyla süreci engellemeye çalışmış olabilirler ama olsun. Hiçbir şekilde bu süreci engellemeyecekler” değerlendirmesini yapıyorlar.
“Cumhurbaşkanımız ne derse o”
Akdeniz Belediyesi’ne kayyımın sürece karşı çıkanlardan mı geldiği sorusu AK Parti içinde de soruluyor. Bu soruya “Süreç başka, kayyım başka” yaklaşımıyla yanıt vermeyi tercih eden parti yönetimi, “Herkes tartışsın, konuşsun. Sonuçta cumhurbaşkanımız ne derse o olacak. Bu süreçte hukukun gerekleri de yapılacak” değerlendirmeleriyle, kamuoyunun sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı izlemesini istiyor.
DEM İmralı heyeti ikinci kez Öcalan’ı ziyaret edecek
28 Aralık 2024’te İmralı’da Abdullah Öcalan’a ilk ziyaretini yapan DEM İmralı heyeti, ikinci ziyaret için de hazır. Hem AK Parti’de hem de MHP’de ziyaret için hafta ortasına işaret edilirken, 15 Ocak Çarşamba günü ziyaretin olabileceği ihtimali artıyor.
Öcalan’ın PKK’ya “silah bırakma” çağrısı yapabileceğine dair AK Parti ile MHP’de güçlü bir beklenti havası hakim. DEM Parti’de yine barış ve kardeşlik vurgusuyla dolu bir mesaj beklentisi var.
İktidar cephesinde Öcalan’ın silah bırakma çağrısını bir sonraki görüşmeye ertelemesi senaryosu da, kötü senaryodan öte “müzakereye hazırlık” senaryosu olarak değerlendiriliyor.
Öcalan’ın silah bırakma çağrısına PKK’nın olumlu yanıt verip vermeyeceğine dair soruya da, hem AK Parti’de hem de MHP’de yanıt net: Öcalan, kendi örgütü için yarı tanrı. Sözünü dinletir.