İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, RTÜK’e yazı yollayarak, Gezi Parkı olaylarının olduğu günlerde “olayların büyümesine sebep olan medya kayıtlarını” talep etti.
Başsavcılık, 2013’teki Gezi Parkı olaylarıyla ilgili soruşturma başlatıldığını belirttiği açıklamasında şu ifadeler yer verdi:
“27/05/2013 tarihinden itibaren söz konusu yasa dışı gösterilerin yaygınlaşması, propagandasının yapılması, kamuoyuna legal gösterilmesi şeklinde gerçekleşen ve olayların büyüyerek kamu güvenliğini tehdit eder hale gelmesine sebep olan tüm medya kayıtların derlenerek üst yazı ile (üst yazıda içerikleri belirtilmek ve eklerinin dijital veri olarak hazırlanmak suretiyle) Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi…”
“RTÜK yargıya konu dosyaların kayıtlarını muhafaza altına alır”
RTÜK’ün CHP’li üyelerinden İlhan Taşcı, X hesabından, RTÜK’ün kayıtları bir yıl süreyle düzenli tuttuğunu, bir yıldan geriye dönük yayınlarla ilgili “yalnızca rapora bağlanan veya yargıya konu olan dosyaların kayıtlarının” tutulduğunu duyurdu.
Taşcı, şu mesajı paylaştı:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi soruşturması kapsamında televizyonların görüntü kayıtlarını istemiş olsa da RTÜK arşivi bu kadar yıl geriye gitmez. Yalnızca rapora bağlanan veya yargıya konu olan dosyaların kayıtları muhafaza altına alınır.
RTÜK yalnızca bir yıl süreyle düzenli olarak kayıtları tutmaktadır. Bir yıl sürenin ardından sistem kayıtları kademeli olarak silmektedir.
Ayrıca 6112 sayılı Kanun’un 25. maddesi gereğince özel medya hizmet sağlayıcılar, yaptıkları her yayının kaydını bir yıl süreyle muhafaza etmekle yükümlüdürler. Dolayısıyla bu kadar geniş tarih aralıklı kayıtları yayıncılardan temin etmek de yasal olarak pek mümkün değildir.”
Başsavcılık: “Protesto eylemleri şiddet içerikli eylemlere dönüşmüştür”
Başsavcılık’tan RTÜK’e gönderilen yazının tamamı şöyle:
“İstanbul Taksim Bölgesi Yayalaştırma projesiyle ilgili Taksim Gezi Parkı’ndaki bazı ağaçların 27.05.2013 tarihinde başka yerenakledilmesiyle başlayan protesto eylemleri, provokasyonlarla birlikte ülke çapında olaylara ve şiddet içerikli eylemlere dönüşmüştür.
Yapılan gösteriler sırasında çok sayıda Emniyet görevlisi ve vatandaşımız yaralanmış, kamu malları ile özel/tüzel kişilerin malları ciddi oranda zarar görmüş ve hatta ölümlü hadiseler meydana gelmiştir. Bu süreçte, bazı gruplarca Twitter üzerinde #occupygezi ve #DirenGeziParki gibi hashtagler açılarak ‘GEZİ PARKI’ simgeleştirilmiş ve ısrarla ‘direniş, ayaklanma vb.’ çağrılar ile anılır hale getirilmiştir. Bu nedenle olaylarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızın ……soruşturma numaralı dosyası üzerinden soruşturma başlatıldığı anlaşılmıştır.
Bu kapsamda;
27/05/2013 tarihinden itibaren söz konusu yasa dışı gösterilerin yaygınlaşması, propagandasının yapılması, kamuoyuna legal gösterilmesi şeklinde gerçekleşen ve olayların büyüyerek kamu güvenliğini tehdit eder hale gelmesine sebep olan tüm medya kayıtların derlenerek üst yazı ile (üst yazıda içerikleri belirtilmek ve eklerinin dijital veri olarak hazırlanmak suretiyle) Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi hususunda.”