Ana SayfaDış HaberYalım Eralp: “Orta Doğu’nun bir Marshall Planı’na ihtiyacı var.”

Yalım Eralp: “Orta Doğu’nun bir Marshall Planı’na ihtiyacı var.”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: Suriye meselesi kolay bir konu değil, bunu açıkça söylemek gerekir. Aslında Orta Doğu’nun bir Marshall Planı’na ihtiyacı var. Sadece askeri yapılandırma değil, ekonomik kalkınma da gerekiyor. Tıpkı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yeniden inşası gibi.

İzlemek için:

“Pazar günü Almanya’da seçimler yapıldı. Aşırı sağ parti oylarını yüzde 20’ye kadar çıkardı, ancak hiçbir parti onu hükümete dahil etmek istemiyor.

Merkez sağ birinci parti oldu ve muhtemelen Friedrich Merz başbakan olacak. Şu anda kiminle koalisyon yapacağı tartışılıyor.

Şunu belirtmek gerekir ki, belki gözden kaçıyor: Merkez sağ, mülteciler konusunun dışında Almanya’nın eurodan çıkmasını istiyor. Bu, Trump’ın tamamen desteklediği bir görüş ve Avrupa Birliği’ni temelden sarsacak bir hamle olabilir.

Mülteci sorunu ise artık tüm Avrupa’nın ortak sorunu haline gelmiş durumda.

Gelelim Trump’a… O kadar dengesiz ki önce Ukrayna saldırdı dedi. Sonra Putin’in saldırdığını kabul etti. Görünen o ki, Trump’ın tutumu, Ukrayna’daki yeraltı madenlerinin Amerikalılara verilmesiyle ilgili müzakerelerin gidişatına göre şekilleniyor.

Biden unutkan olabilir ama Trump da tamamen dengesiz ve gösteriş meraklısı. Bu arada, Amerikan Genelkurmay Başkanı ve bazı generallerin görevine son verdi.

Amerika’da federal hükümet karmaşa içinde. Musk, yeniden yapılandırma sürecini ele geçirmiş durumda; birçok kişiyi görevden alıyor, bütçeleri kısıyor. Ülke, giderek daha fazla içine kapanıyor.

Öte yandan, Ukrayna’da dikkat çeken bir gelişme var: Asker sayısı giderek azalıyor.

Ukrayna’nın ciddi bir ateşkese ve barışa ihtiyacı var. Ukrayna, ölü sayısını 45 bin olarak açıklasa da bazı analistler bu rakamın en az iki katı olduğunu söylüyor. Rusya’nın kayıpları ise daha da fazla.

Öte yandan, Rusya ile Amerika arasındaki görüşmeler için hazırlıklar sürüyor. Gazze konusunda ise Amerika geri adım attı ve “Bu benim önerimdi, tavsiyemdi, ısrarcı değilim” diyerek pozisyonunu yumuşattı.

Sanırım Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin tepkisi üzerine Trump tutumunu yumuşattı. Bu oldukça önemli bir gelişme.

Öte yandan, Suriye’de petrolü kontrol eden grup, Şam hükümetiyle anlaşmaya vararak petrol satmaya karar vermiş. Bu durum ilginç çünkü Suriye, bütünlüğü tartışmalı bir ülke haline gelmişken, bir bölgesi diğerine petrol satmak için anlaşmaya varıyor.

Suriye meselesi kolay bir konu değil, bunu açıkça söylemek gerekir. Arap ülkeleri, Gazze konusundaki toplantıya Suriye’yi de davet etti.

Hatta Colani’yi bile davet ettiler. 4 Mart’ta bir Mısır planı ya da genel bir Arap planının ortaya çıkması bekleniyor. Bu planın şekillenmesi ve hayata geçirilmesi artık kaçınılmaz görünüyor.

Aslında Orta Doğu’nun bir Marshall Planı’na ihtiyacı var. Sadece askeri yapılandırma değil, ekonomik kalkınma da gerekiyor. Tıpkı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yeniden inşası gibi.

İşte durum bu. Trump’la uğraşıyoruz, Trump’la yatıyoruz, Trump’la kalkıyoruz.”

- Advertisment -