Ana SayfaHaberlerKKTC’yi başörtüsü böldü: Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile eşi karşı karşıya

KKTC’yi başörtüsü böldü: Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile eşi karşı karşıya

Ortaöğretim okullarında başörtüsünü serbest bırakan tüzük Kıbrıs’ı böldü. Önce geri çekilen, bir okula başörtülü bir öğrencinin alınmadığı görüntülere Türkiye’den gelen tepkiler üzerine yeniden yayınlanan tüzüğe karşı aralarında Fazıl Küçük’ün çocukları ve Serdar Denktaş’ın da olduğu binlerce kişi Lefkoşe’de “Gericilere Geçit Yok” yürüyüşüne katıldı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da yürüyüşe “Reşit olmamış kız çocuklarının çoklukla ailelerinin isteği üzerine başını örtüp ulu önder Atatürk'ün resminin asılı olduğu sınıflarda okumasına da karşıyım” diyerek destek verince, Tatar’dan açıklama geldi: “Kıbrıs’taki hoşgörü ortamını gösteriyor.”

KKTC’deki başörtüsü krizi geçen ay Lefkoşa’daki İrsen Küçük Ortaokulu ve İskele ilçesindeki bir liseye iki öğrencinin başörtüsüyle gitmesi üzerine baş gösterdi.

Öğrenci başörtüsü ile İrsen Küçük Ortaokulu’na alınmadı. Okul yönetimi ve sendika üyeleri kapıda eylem yaptı, bir sendika yetkilisi öğrenci içeri girince bayıldı.

Türkiye’de de tepki çeken ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “faşist uygulama” diyerek eleştirdiği olay üzere KKTC’de Bakanlar Kurulu başörtüsünü engelleyen eski disiplin tüzüğünü değiştirerek öğrencilerin okula bone veya bandana takarak girebileceğini düzenleyen bir tüzük yayınladı.

Tüzük, KKTC’nin en etkili sendikası olan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın ve muhalefet partilerinin tepkisini çekti. İktidardaki UBP’den bir grup milletvekili de tüzüğe karşı çıkınca tüzük hükümet tarafından geri çekildi.

Tüzüğün yeniden yürürlüğe konacağı haberleri üzerine başkent Lefkoşa’da “Gericilere Geçit Yok” sloganıyla son yıllarda KKTC’deki en kalabalık yürüyüş yapıldı.

Sendikalar ve muhalefetteki CTP ve TKP’nin destek verdiği yürüyüşe, eski cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile birlikte Rauf Denktaş’ın oğlu DP eski lider Serdar Denktaş ve Kıbrıs’ın ilk cumhurbaşkanı Fazıl Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük de katıldı.

Yürüyüş sırasında bakanlar kurulu, yeni kıyafet tüzüğünü yeniden kabul etti. Yeni tüzüğe göre ortaokul ve liselerde, öğrenciler dini inançlarına göre kıyafet seçimi yapabilecekler.

Okullara gönderilen genelgede, “Kıyafet unsurlarının, öğrencinin yüzünü, kimliğini veya iletişim yeteneğini engellemeyecek biçimde sade bir şekilde kullanılması gerekir. Eğitim ortamında yüzü tamamen kapatan kıyafetlerin (peçe, burka, nikab) kullanımı yasaktır” ifadesine yer verildi.

Düzenleme hala tartışılıyor.

İktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nde tüzüğe karşı çıkan bazı milletvekilleri toplantılara katılmadığı KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde bu hafta hiçbir oturum yapılamadı.

İskele Bekirpaşa Lisesi’nde bir öğrencinin başörtüsüyle sınıfa girmesi sonrası öğretmenler derslere katılmayarak eylem başlattı.

En dikkat çekici tepki ise KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’dan geldi.

Sibel Tatar, Facebook hesabından “babasının hacı, kendisinin de Ocak ayında Umre’ye gitmiş bir Kıbrıslı Türk Kadını olarak yazdığını” söylediği bir paylaşım yaptı, önceden planlanmış bir açılış olmasa kendisinin de eyleme katılacağını açıkladı:

“MUTLU ÇOCUKLAR nerede? Gereksiz bir tüzük değişikliği ve halkın haklı tepkisi ile sokaklara dökülmesi…Akşam çook emek verdiğim projem aylar öncesinden günü kararlaştırılmış, davetiyeleri dağıtılmış Kıbrıs Kapı ve Sandıkları Müzesi’nin açılışı olmasaydı ben de yürüyüşte olacaktım. Başörtüsüne karşı değilim saygı duyuyorum zamanında Türkiye’de Üniversitelere baş örtülü öğrenci alınmamasına şiddetle karşı çıkanlardanım eğitim hakkı üniversite yaşındaki reşit bir kızın elinden alınamazdı. Fakat 18 yaşına henüz gelmemiş, reşit olmamış kız çocuklarının çoklukla ailelerinin isteği üzerine başını örtüp ulu önder Atatürk’ün resminin asılı olduğu sınıflarda okumasına da karşıyım ki bu ülkede de artık bir alternatif okul var Hala Sultan İlahiyat Koleji. Bu yazıyı vicdanımla, mutlu çocuklar için ve babası hacı olmuş, kendim de Ocak ayında Umreye gitmiş inançlı bir Kıbrıslı Türk Kadını olarak yazıyorum.”

Eşinin tepkisi üzerine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yeniden konuştu.

Tatar, “Kıbrıs Türk halkının her zaman Atatürk ilke ve inkılaplarını rehber edindiğini, söz konusu tüzüğün de bu durumu değiştirmediğini ve değiştirmeyeceğini”, eşinin vatandaş olarak hassasiyetini açıkladığını söyledi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti demokratik bir hukuk devletidir. İfade özgürlüğünde bulunmak ve eylem yapmak en temel haklardan biridir. Eşim Sibel Tatar bir vatandaş olarak böyle önemli bir konuda kendi hassasiyetlerini dile getirdi. Benden farklı düşünmesi ve bunu dile getirmesi de Kıbrıs Türk halkının demokratik ve hoşgörülü yapısının bir göstergesidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dinde zorlama yoktur ve olmayacaktır. Demokrasi çerçevesinde herkesin inancına saygı duyulması gerekir.”

- Advertisment -