Suriye’de savaş suçlarına ve insan hakları ihlallerine bulaşanların yargılanmasını öngören tasarı BM Genel Kurulu'nda oy çokluğuyla kabul edildi.
Rusya ve Çin'in vetoları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda işlevsiz kalmasının ardından benzer girişimler BM Genel Kurulu'na taşındı.
Katar ile Lihtenştayn tarafından sunulan karar tasarısına 105 ülke evet, 15 ülke hayır oyu verirken, 52 ülke çekimser kaldı.
Suriye ve müttefikleri Rusya, İran ve Venezuela karara itiraz eden ülkeler arasında yer aldı.
Suriye BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi, kararı, Suriye’nin iç işlerine açık bir müdahale olarak nitelendirdi.
'Deliller toplanacak'
Onaylanan karara göre, Suriye’de savaş boyunca işlenen savaş suçları ve insan hakları ihlalleriyle ilgili ‘delil toplamak, saklamak ve analiz etmek’ için özel bir ekip görevlendirilecek. Bu ekip ayrıca bu suçların sorumlularının yargılanması için dava hazırlıkları yapılacak.
Kararda ayrıca tüm devletlere, taraflara, Sivil Toplum Kuruluşlarına ellerindeki delilleri sunmaları çağrısı içeriyor.
'Bir ilk'
Katar BM Temsilcisi Aliya Al Sani, kararın ‘ne kadar zaman alırsa alsın, insan hakları ihlallerine karışanların adalet önüne çıkarılacakları’ mesajını verdiğini vurguladı.
Suudi Arabistan BM Temsilciliği Baş Sekreteri Manal Hasan ise kararın Suriye’de işlenen savaş suçları ve zorunlu göçü azaltmasını ve İran Devrim Muhafızları'nın bu ülkedeki varlığına son vereceğini umduğunu söyledi.
İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) Hukuk Danışmanı Belkıs Cerrah, BM Genel Kurulu’nda kabul edilen kararı 'bir ilk' olarak niteledi.
Kaynak: Al Jazeera