Papa Franciscus 88 yaşında hayatını kaybetti. Vatikan, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un bu sabah yerel saatle 07.35’te (TSİ ile 08.35) hayatını kaybettiğini duyurdu.
Şubat ayında geçirdiği şiddetli bronşit nedeniyle 38 gün Roma’daki Gemelli Hastanesinde çift taraflı zatürre teşhisiyle tedavi gören 88 yaşındaki Papa Franciscus, üç hafta önce hastaneden taburcu olmuş, dün Hristiyanların kutsal Paskalya Bayramı’nda halkla buluşmuştu.
Papalık görevini 12 yıldır yürüten Papa Francis, görev süresince çeşitli rahatsızlıklar geçirmişti. Katoliklerin dini lideri, ölümünden sadece bir gün önce Vatikan’da ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance’i kabul etmişti.

Papa Francis’in hayatı
Katolik aleminin 266’ncı Papası olarak Mart 2013’te selefi Papa 16. Benediktus’un tarihi istifası sonrasında seçilen Papa Franciscus, 12 yıldan fazla görev yaptı.
Latin Amerika kökenli ilk Papa olan Papa Francis, 17 Aralık 1936’da Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te doğdu. Asıl adı Jorge Mario Bergoglio’dur. Ailesi İtalyan göçmenleriydi. Genç yaşta Katolik rahipliğine adım atarak, 1969’da papazlık görevi yapmaya başladı. 1973’te de Cizvit Tarikatı’na katıldı. Bergoglio, Katolik Kilisesi’nde hızla yükseldi ve 1998 yılında Buenos Aires Başpiskoposu oldu. 2001’de Kardinal unvanını kazandı.
2013 yılında, 266’ncı Papa olarak seçilen Bergoglio, Papa Francis adını aldı.Papa Francis, kilisenin dünya çapındaki sorunlarına dair açık fikirli yaklaşımı, yoksullukla mücadeleye verdiği önem ve çevre sorunlarına duyduğu hassasiyetle tanınır. Ayrıca, Katolik Kilisesi’nin modernleştirilmesi için çeşitli reformlar yapmaya çalışmış ve toplumsal adalet konularında sıklıkla açıklamalar yaptı.
Papa Francis, aynı zamanda en düşük gelirli gruplara yönelik politikaları savunmuş, ekolojik krizle mücadele için dikkat çekici açıklamalar yapmış ve diyalog, barış ve hoşgörüye verdiği önemi vurgulamıştır. Özellikle, Katolik Kilisesi’nin homofobi ve kadın hakları gibi meselelerde daha kapsayıcı bir yaklaşım benimsemesi gerektiği üzerine durmuştur.