İktidar “Terörsüz Türkiye süreci”nde ilerlerken yeni hukuki düzenlemelerin yapılması kapsamında DEM Parti heyeti ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u buluşturdu.
DEM Parti grup başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sezai Temelli’nin yanısıra eş genel başkan yardımcısı Öztürk Türkdoğan’dan oluşan Adalet Bakanlığı’nda bakan Yılmaz Tunç’la biraraya geldi.
Öcalan’ın 27 Şubat’ta PKK’ya yaptığı silah bırakma çağrısının, ardından PKK’nın ateşkes ilanının ve kendisini feshetmesi için beklenen kongrenin toplanmasına dönük değerlendirmelerin ışığında taraflar 10. Yargı Paketi ile infaz düzenlemesinde yapılması planlanan değişiklikleri değerlendirdi.
Edinilen bilgiye göre Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un daha çok dinlemede kalıp, DEM heyetinin beklentilerini tek tek not ettiği görüşme “çok olumlu” bir havada geçti.
Öztürk Türkdoğan: Yeni bir başlangıç yaptık
Serbestiyet’e konuşan DEM eş genel başkan yardımcılarından Öztürk Türkdoğan “Olumlu, iyi ve verimli bir görüşme yaptık. Karşılıklı diyalog mekanizmamızı güçlendirdik. Öcalan’ın yaptığı çağrıyı hepimiz önemsiyoruz. Bu yüzden sürecin ilerlemesi için şu anda mevcut yasal hakların uygulanması için beklentilerimizi sıraladık. Yeni bir başlangıç yaptık” dedi.
İnfaz Kanunu 25. maddeye düzenleme
DEM heyeti hem kendilerinin hem de toplumun ortak beklentisi olarak yargı paketi ve infaz düzenlemesinde ne yapılması gerektiğini görüşmede örneklerle anlattı.
İnfaz Kanunu 25.maddesinde yer alan “Ağır müebbet hapis cezası alan hükümlülerin infazına ara verilemez” hükmünün hasta tutuklular başta olmak üzere genel anlamda hükümlülerin “gerekli hapis cezası”nı yatmalarına karşın serbest kalmasını engellediğinden yakınan heyet, bu doğrultuda yapılması gerekeni şöyle özetledi:
“Adli Tıp Kurumu hasta bir hükümlünün tek başına hapiste kalamayacağına hükmediyor. Ancak İnfaz Kanunu 25.maddeden ötürü hasta hükümlü serbest bırakılamıyor. Abdülkadir Kuday bu yüzden cezaevinde öldü. Bu yüzden İnfaz Kanunu 25.maddenin düzenlenmesi, bu engelin ortadan kaldırılması gerekiyor.”
“Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki hükümlüler de Covid-19 affından yararlanabilsin”
DEM heyeti, Adalet Bakanı Tunç’a Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki tutukluların da Covid-19 zamanı getirilen ve kamuoyunda “Covid-19 affı” olarak bilinen düzenlemelerden yararlanması gerektiğini aktardı:
“Örgüte yardım, ifade özgürlüğü, propaganda yasağı gibi suçlardan hüküm giyenler Covid-19 affından neden yararlanmıyor? Hırsızlar, katiller yararlanıyor. Bu konuda ciddi eşitsizlik var. Gazetecilerin, siyasetçilerin hapiste olması toplumda büyük travma yaratıyor. Partimiz Twitter hesabından bir tweet paylaşıldı diye insanlar hapiste. Kobani davası tutukluları var. Herhangi bir düzenleme yapılırken, bu tutukluların kapsam dışında tutulmaması gerekir. Bütün suç tiplerini eşitleyin. Şartlı salıverme süresi eşitlenebilir.”
“Cezaevi gözlem kurulları keyfi hareket etmemeli”
DEM heyeti infazını tamamlayan tutukluların serbest kalması sözkonusu olduğunda cezaevi gözlem kurullarının standardı olmayan gerekçelerle tutuklunun serbest kalmasını çoğu zaman engellediğinden de yakındı ve Tunç’a “Cezaevi gözlem kurullarının karar verme mekanizmasında objektif kriterler geçerli olmalı” mesajı verdi.
Yılmaz Tunç’un bu mesaja cevabı “Tutuklu, yatması gereken süreyi yatmışsa daha fazla cezaevinde tutulamaz. Adaletsizliğe yol açılıyor. Haklısınız” şeklinde olması dikkat çekiyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u “Konusuna hakim, toplumun beklentilerine cevap verebilecek kapasitede gören” DEM heyeti, Yılmaz Tunç’un önerileri tek tek not ettiğini ve DEM Parti ile diyaloğu artırarak 10. Yargı Paketi ve infaz düzenlemesi taslağına son şeklini vereceğini söylüyor.