İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun “suç örgütü liderliği” suçlamasıyla tutuklandığı İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında itirafçı olarak tahliye edilen İBB iştiraki Kültür AŞ’nin genel müdürü Murat Abbas’ın etkin pişmanlık kapsamında verdiği ifadesi ortaya çıktı.
Abbas, 2024 yerel seçimleri öncesinde “seçimlere fon yaratmak veya kişilere haksız kazanç sağlamak amacı ile kurulduğunu” iddia ettiği Kültür AŞ bünyesinde Sütlüce’deki Dijital Deneyim Merkezi’yle ilgili Sayıştay incelemesi sırasında İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un kendisine “Sayıştay işini Muhittin Palazoğlu halledecek” dediğini söyledi.
Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet” olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü’nün damadının ağabeyi olan Muhittin Palazoğlu’nun kendisiyle görüşmeye geldiğini belirten Abbas, bir hafta sonrasında da Palazoğlu’nun telefon görüşmesinde “Sayıştay işini hallettim” dediğini iddia etti.
Palazoğlu da İBB soruşturmasında tutuklanmış daha sonra tahliye edilmişti. İBB’den ihaleler aldığı belirtilen iş insanı Palazoğlu’nun da tahliyesi öncesinde etkin pişmanlık kapsamında ifade verdiği gündeme gelmişti.
“Murat Ongun ‘ihaleyi Ali Tarakçı’nın şirketine ver’ dedi”
“14/12/2020 tarihinde Kültür AŞ’ye genel müdür olarak atandım. Amacım sadece İstanbul şehrine kültürel manada katkıda bulunmaktı. Kültür AŞ’nin faaliyet alanları kültürel işlerle alakalıdır fakat daha sonra reklam işleri de faaliyet alanına girdi. Genel müdür olarak göreve başladığımdan itibaren ilk 5 ay içerisinde bizzat Murat Ongun tarafından tarafıma bazı reklam mecralarıyla alakalı işlerin belirli firmalara verilmesi ile alakalı söylemleri ve talimatları oldu.
Hatırladığım kadarıyla ve örnek vermek gerekirse Kadıköy iskelesindeki reklam alanlarının Murat Kapki isimli şahsın firmasına, İstanbul Çiçekçileri Büfeleri ihalesinin ise Ali Tarakçı isimli kişiye ait şirkete verilmesi ile alakalı bizzat bana Murat Ongun’un söylemleri oldu.”
“İstifa dilekçesi yolladım”
“Ben bu talimatların birçoğunu yerine getirmedim, her şeyi usulüne uygun olarak yapmaya çalıştım fakat bu baskılar neticesi göreve başladığım tarihten sonraki üçüncü ayda bu görevi yapamayacağımı anlayıp istifa dilekçesini Murat Ongun’a, Ertan Yıldız’a ve Yiğit Özduman’a mail attım. Sonra bu üç kişiyle Kalamış’ta ismini hatırlamadığım bir otelde toplantı yaptık ve beni göreve devam etmem yönünde ikna ettiler. Ben de reklam işlerinin dışında kalıp sadece kültür ve sanat faaliyetleri alanında faaliyet göstermek istediğimi söyledim. Bu tarihten sonra da beni reklam ihalelerine hiç karıştırmadılar. Bu işleri genel müdür yardımcım Doğan Hamit Doğruer üzerinden organize ettiler.”
“Yerel seçime 5 ay kala Dijital Deneyim Müzesi projesi bende şüphe uyandırdı”
“2023 senesinin Ekim sonu Kasım başı gibi iletişim koordinatörlüğü uhdesinde Dijital Deneyim Merkezi Müzesi’nin kurulmasıyla alakalı bir proje başlatıldı. Bu projeyi başlatan bizzat Murat Ongun’dur. Bu merkezin kurulma aşamasında bazı toplantılar yapılmış ama bu toplantılarda ben hiçbir şekilde dahil edilmedim ve katılmadım. Bana bu toplantıların olduğunu genel müdür yardımcım Onur Aldı söylemiştir. Bu toplantılara Murat Ongun, Barış Kılıç, Onur Aldı, Tuce firmasının sahibi Cem Çelik isimli kişiler katılmıştır. 2024 belediye seçimlerine kadar bu kurulma aşamasının tamamlanması hedeflenmiştir.
Onur Aldı, bana bu toplantıların yapılacağını, böyle bir merkezin kurulacağını söylediğinde aklıma hiç yatmadı. Seçimlere 5 ay kala böyle bir merkezin kurulması bana mantıksız geldi. Ayrıca Tuce firması da daha önceki yaptığı işlerden dolayı çok benimsediğim bir firma değildir. Ben bu süreçlerin tamamen dışında bırakıldım. Dediğim gibi sadece imza kısmında ve kağıt üzerinde sorumluydum ve hızlı bir şekilde merkezle ilgili doğrudan temin işlemlerine başlandı. Daha sonra çelik konstrüksiyon ve inşaat malzemeleri alımları, elektronik endüstriyel ekran, video volt sistemleri, yüzey elektronik sistemlerine ilişkin birçok hizmet alımları ve ihaleler yapıldı. Bu işlerin organize edilmesinde yine genel müdür yardımcım olan Erdinç Çolak da görevliydi. Bir kültürel etkinlik için 2024 Şubat ayında Londra’ya gittiğimde kendisinin yapmış olduğu sergide karşılaştığım Refik Anadol’la bu dijital deneyim müzesi ile ilgili bilgi verdiğimde böyle güzel bir proje var, burada da etkinlik yapabileceğini söyledim ve projeksiyon ve ledlerle ilgili teknik özellikleri gösterdiğimde kendisi bana bu teknik araçların çok da yeni olmadığını, eski teknoloji olduğunu söyleyerek yüzünü astı. Ben de bu görüşmeden sonra bu merkeze yapılan harcamalar konusunda kuşkuya düştüm. Refik Anadol’un tepkisi bende bir şüphe uyandırdı.”
“Murat Ongun ve Ertan Yıldız, Tuce firmasından 13 milyon TL aldı”
“Daha sonra bizzat Murat Ongun ve Ertan Yıldız tarafından 10 milyon TL (konusu belli değil), Zeytinburnu CHP Belediye Başkan Adayı’na destek için 2 milyon TL, 1 milyon 250 bin TL seçim çalışmasına çıkan çalışanlara yemek desteği adı altında paraların Tuce firmasından talep edilerek alındığı (bu tamamen bütçe dışı olan bir meblağdır) bana söylendi fakat bu paranın kim tarafından taşındığı ve kime verildiğine ilişkin bir bilgim yoktur ama tahminimce Barış Kılıç tarafından ilgili yerlere iletilmiş olabilir. Bu meblağların Tuce isimli firmadan alındığı bizzat Murat Ongun ve Ertan Yıldız tarafından bana net bir şekilde söylenmiştir. Barış Kılıç tarafından ise bu meblağların alındığı bizzat bana söylenerek teyit edilmiştir.
İletişim koordinatörlüğü tarafından Tuce isimli firma tarafından harcandığı iddia edilen 7 milyon TL havalandırma ve çatı, 8 milyon TL iletişim koordinatörlüğünün camı, 22 milyon TL işçilik, 6 milyon TL Kahraman isimli şahsa ödenen paralar gayrı resmi bir şekilde bütçeye dahil edilmiştir.”
“Atina’da ev ve arsa aldıkları söylendi”
Soyadını bilmediğim Kahraman isimli bu şahsın iletişim koordinatörlüğünde resmi bir görevi bulunmamaktaydı ama Murat Ongun’un yanında gelir giderdi ve iletişim koordinatörlüğünde sık sık çalıştığını bilirdim. Genel müdür yardımcım Onur Aldı bana Barış Kılıç ile adı geçen Kahraman isimli şahsın müzenin kuruluş aşamasında Atina’da arsa ve ev aldıklarını söylediler.
Genel müdür yardımcım Erdinç Çolak veya Neşe Kocaoğlu, tam olarak hangisinin söylediğini hatırlamamakla birlikte, genel müdür yardımcım Onur Aldı’nın Moda’da kirada oturduğu evini satın aldığını yine o dönemde söylediler. Bu satın alma işlemin alınan maaş ile gerçekleştirilmesi mümkün değildir, bu konunun da araştırılması gerekir. Onur’un Berlin veya Atina’da ev satın aldığı da yine o dönem konuşulmaktaydı.
Tuce firmasının sahibi olan Cem Çelik ile yaptığım bir görüşmede bana Barış Kılıç’ın Amsterdam ya da Rotherdam’da bulunan teknesini Türkiye’ye nasıl getireceğine dair kendisine fikir sorduğunu, bu esnada yanlarında Tuce isimli firmanın diğer ortağı Tunç Bey’in de bulunduğunu, ilk defa gördüğü bir kişinin yanında nasıl bu kadar rahat konuşabildiğine dair söylemlerde bulundu. Haberlerde yer alan ve teknede bulunan Murat Ongun, Emrah Bağdatlı’nın fotoğraflarının yer aldığı tekne, bu bahsettiğim tekne olabilir.
“Sayıştay inceme yaptı”
“Ben bu bahsettiğim hususların hepsini Sayıştay denetçilerinin Dijital Deneyim Müzesi’ni denetlemeye gelmelerinden sonra öğrendim. Sayıştay denetime gelince Tuce isimli firmanın sahibi olan Cem Çelik, Sayıştay tarafını ben hallederim, bu konuda sıkıntı olmaz şeklinde bana söylemlerde bulundu.
Tahminimce Sayıştay tarafından bu husus tersine tepti ve daha yoğun bir şekilde incelenmeye başlandı. Bilirkişiler geldi ve tespitlerini yaptı.”
“Murat Ongun’un yolladığı Muhittin Palazoğlu Sayıştay işini halledeceğini söyledi”
“Bunun üzerine Tuce firması yetkilisi Cem Çelik ile Akaretler’de bulunan Minoa kafede buluştuk. Burada bana Dijital Deneyim Müzesi’nden çıkmak için 30 milyon TL, 1453 Panaroma Müzesi’nden çıkmak için ise ekipmanları ve içeriği bırakmak kaydıyla 15 milyon TL’yi Kültür AŞ olarak kendisine ödememizi istedi, bu suretle sözleşmeyi feshedip ayrılacaktı. Bu minvalde bir kez daha Akaretler Minoa kafede, bir kez de Kalamış’taki Midpoint’te, bir kez de Sütlüce Miniatürk müzemizde görüşmelerimiz oldu.
Ben bu görüşme konularını Murat Ongun’un Sütlüce iletişim koordinatörlüğündeki ofisine giderek kendisine anlattığımda bana Sayıştay tarafını kendisinin halledebileceği minvalinde şeyler söyledi. Bana Muhittin Palazoğlu isimli birini yollayacağını, Sayıştay tarafını onun halledeceğini söyledi. Bu kişi Kültür AŞ’de benim yanıma geldi. Bu işi halledeceğini, rahat olmam gerektiğini söyledi. Bir hafta sonraki telefon görüşmemizde ise konuyu hallettiğini söyledi.”
“’Cem Çelik para ödenmezse kayıtları savcılığa veririm’ dedi”
“Bu görüşmeler sonrası Cem Çelik, benden bir aksiyon görmeyince bizzat yanıma gelerek, gerekse telefonla konuşmak ve mesaj atmak suretiyle ‘elimde müzenin kuruluş aşamasındaki para alışverişlerine, açıktan ödemelere ilişkin ses ve video kayıtları olduğunu eğer istediği para kendisine ödenmezse bu kayıtları İçişleri Bakanlığı’na ve Savcılığa vereceğine dair’ tehditvari söylemlerde bulundu.
31/12/2024 tarihinde Tuce yetkilileri müzedeki bütün yazılımları sıfırladı ve müzeyi çalışamaz hâle getirdi. Daha sonra Kültür Aş ve Tuce isimli firma mahkemelik oldu. Arabuluculuk görüşmelerine de Murat Ongun, Banu Saraçlar ve Teftiş Kurulu Başkanı Abbas Yaşar katıldılar.”
“Dijital Deneyim Müzesi’nin yerel seçime fon yaratmak için kurulduğunu fark ettim”
“Bu mahkeme sürecinde ben Dijital Deneyim Müzesi’nin kurulma amacının seçimlere fon yaratmak veya kişilere haksız kazanç sağlamak amacı ile kurulduğunu net bir şekilde fark ettim.
Hatta benim bizzat İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na dijital deneyim müzesinin denetlenmesi ve burada neler olup bittiğinin belirlenmesi konusunda araştırma yapılması istediğime dair resmi bir dilekçem vardır. Bu dilekçemin şu an ne aşamada olduğunu, Teftiş Kurulu’nun konuyu inceleyip incelemediğini bilmiyorum. Yine bu süreçte Sayıştay tarafından henüz rapor düzenlenmemişken, Murat Ongun’un ofisine gittiğim bir gün, Erdinç Çolak tarafından belirlenen 38 milyon TL’lik açık konusunda bana Murat Ongun bunu alt yüklenicilere hallettiririz, bu nedenle raporda sıkıntı olmaz minvalinde söylemlerde bulunmuştur.”
“Yerel seçim öncesi belediye iştiraklerinin TV’lere ne kadar para göndereceği belirlendi”
“2024 belediye seçimleri öncesi Ocak veya Şubat ayında Belediye’nin iştirak şirketlerinin katıldığı bir toplantıda hangi iştirak şirketin aracı firmalar üzerinden televizyon kanallarına ne kadar para (belediye tanıtım, reklam, faaliyet tanıtımı vb.) göndereceği belirlenmiştir ve biz de Kültür AŞ olarak net hatırlamıyorum ama 9 veya 10 milyon TL aracı şirkete verdik.
Böyle bir usul daha önceki senelerde olmamıştı. Bence bu hususun da araştırılması gerektiği kanaatindeyim. Burada da bir usulsüzlük olabilir. Bu toplantıya başkanlık eden kişi, miktarı belirleyen ve bu paraları ödememizi söyleyen kişi Ertan Yıldız’dır. Ertan Yıldız tarafından ayrıca ihale ve iş alan şirketlerden Ramazan kart yardımları kapsamında para toplamamız istenmiştir.”
“Genel müdür yardımcım usulsüz ihaleleri Murat Ongun’un yönettiğini söyledi”
“Genel müdür yardımcım olan Doğan Hamit Doğruer’e bildiklerini anlatmasını istediğimde bana bu bahsi geçen usulsüz ihaleler, iş alımlarını bizzat Murat Ongun’un yönettiğini, kendisinin ve Kağan Sürmegöz’ün ve ihaleleri Murat Ongun’un talimatlarına göre organize ettiğini, ihaleleri kimin kazanacağının ve kimin yan teklif vereceğinin önceden belirlenerek ihale hazırlığı yapıldığını, yine dosyada yer alan usulsüz ecrimisil tahsillerine ve reklam izni verilmesi için açıktan istenen paralara ilişkin imzalanan muvazaalı sözleşmeler (grafik tasarımı bedeli, drone konulu vb.) hususunda tevdi raporunda yer alan hususların doğru olduğunu, yasa dışı usule aykırı iş ve işlemlerin yapıldığını bana bizzat kendisi söyledi.”
“Murat Ongun bana Halk TV ve Kafa Radyo’ya reklam yardımı talimatı verdi”
“Beykoz Kılıçlı film platosuna ilişkin yapılan alt ihaleyle ilgili, bütçesi, ihaleyi kimin alacağı hususları Murat Ongun’un talimatıyla Doğan Hamit Doğruer ve Kağan Sürmegöz tarafından organize edildi.
Yine Murat Ongun bizzat tarafıma Halk Tv ve Kafa Radyo ile ilgili reklam konularında buralara yardımcı olmam konusunda talimat verdi ama yapmadım.”