Türkiye’de uzun süredir yasal olarak ikamet eden Mohamed Abdelhafiz, Afrika’ya yaptığı iş gezisinden dönerken Pazartesi günü İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
Davayı yakından takip eden insan hakları aktivistleri, Abdelhafiz’e giriş yasağı getirildiğini ve bunun sonucunda otomatik olarak üçüncü bir ülkeye sınır dışı edildiğini söyledi.
Mısırlı yetkililer, Abdelhafiz’i Kahire’nin Müslüman Kardeşler’in silahlı kanadı olduğunu iddia ettiği Hasm hareketinin üyesi olmakla suçluyor.
Abdelhafiz’ın tutuklanması ve sınır dışı edilmesi, Mısır’ın Pazartesi günü Hasm tarafından planlandığı iddia edilen bir saldırıyı engellediğini duyurmasıyla aynı zamana denk geldi.
AK Parti iktidarı, 2013 darbesinden sonra ilişkilerini kopardığı Kahire ile barıştıktan sonra
Türkiye’deki Müslüman Kardeşler üyelerive ve Mekameleen gibi İhvan yanlısı TV kanallarına baskılar artmıştı.
Bu kanallar, 2022 yılında faaliyetlerini Avrupa’ya taşımak zorunda kalmıştı.
Abdelhafiz’in avukatı Gülden Sönmez, Middle Easyt Eye’dan Ragıp Soylu’ya, Ankara’nın müvekkilini üçüncü bir ülkeye sınır dışı etme kararının bir hata olduğunu söyledi:
“Kahire’nin şu anda birçok bölge ülkesiyle iade anlaşmaları veya diğer anlaşmalar yaptığı ve bu ülkelerin geri dönüşünü sağladığı göz önüne alındığında, müvekkilim üçüncü bir ülkeden Mısır’a sınır dışı edilebilir.<
Bu nedenle, Abdelhafiz’in şu anki yeri, Mısır’a sınır dışı edilme ve olası hak ihlallerinden korumak için gizli tutuluyor.
Pazartesi günü Al Arabiya, Mısır’da terör faaliyetlerine karıştığı iddia edilen Müslüman Kardeşler üyelerinin iadesi konusunda Kahire ve Ankara arasında devam eden güvenlik temasları olduğunu haberleştirmişti.
Kanal, Mısır’ın Türkiye’ye “terör operasyonları planlayan” Müslüman Kardeşler üyeleri hakkında bir dosya verdiğini iddia etmişti.
Mısırlı bir güvenlik yetkilisi bu hafta The National’a, Türkiye’nin Mısırlı yetkilileri hedef alan şiddet eylemlerine karıştıkları iddia edilen birkaç üst düzey Müslüman Kardeşler üyesini teslim etmeyi şu ana kadar reddettiğini söyledi.
Bunun yerine Ankara, onları Mısır’da yargılanmak üzere iade etmek yerine, Türkiye’deki faaliyetlerini kısıtlamayı tercih etti.
Mısır İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında adı geçen Yahya Moussa ve Alaa al-Samahi gibi isimlerin hala Türkiye’de yaşadığına inanılıyor. (MEE)