Ana SayfaDış HaberNetanyahu’da oyun bitmiyor: Hem Gazze operasyonuna onay verdi hem ateşkes için müzakereye...

Netanyahu’da oyun bitmiyor: Hem Gazze operasyonuna onay verdi hem ateşkes için müzakereye şartlı “evet” dedi

Netanyahu, Gazze Şehri’nin askeri olarak ele geçirilmesi için nihai onayı vereceğini açıkladı. Netanyahu aynı zamanda Hamas’ın kabul etttiği ateşkes ve esir takası görüşmelerine de başlamayı kabul ettiğini duyurdu; ancak bunun yalnızca “İsrail’in kabul edebileceği şartlarda” olacağını vurguladı.

Gazze yakınlarında askerlerle konuşan Netanyahu, “Karar alma aşamasındayız” diyerek, yoğun saldırı altındaki Gazze Şehri’ne yönelik geniş çaplı operasyonun birkaç gün içinde başlayabileceğini söyledi. Bu operasyon, yaklaşık 1 milyon Filistinlinin zorla yerinden edilmesi ve çok sayıda evin yıkılması anlamına geliyor. İsrail ordusu 60 bin yedek askeri göreve çağırmaya, 20 bin askerin de hizmet süresini uzatmaya hazırlanıyor.

Buna karşılık Netanyahu, aynı anda ateşkes görüşmeleri için de talimat verdiğini belirterek, “Tüm rehinelerimizin serbest bırakılması ve savaşın sona erdirilmesi için müzakereler başlayacak. Ama yalnızca İsrail’in kabul edeceği şartlarda” dedi.

Hamas, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda hazırlanan ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamıştı. Teklif, 60 günlük ateşkes, Hamas’ın elindeki 10 İsrailli esir ile 18 cenazenin iadesini; karşılığında İsrail’in 200 Filistinli mahkumu serbest bırakmasını öngörüyor. Ancak Netanyahu’nun sert açıklamaları, İsrail’in bu teklife sıcak bakmadığını gösteriyor.

Uzmanlar, Netanyahu’nun bu ikili tavrını hem içeride ordu ve sağcı koalisyon ortaklarını tatmin etme, hem de dışarıda “müzakereye açık lider” görüntüsü verme stratejisi olarak değerlendiriyor.

- Advertisment -