Dün güvenlik güçleri, Lalezar Oteli’ni kuşatarak Lahur Cengi Talabani’nin teslim olmasını talep etti. Ancak talebin reddedilmesi üzerine sabaha karşı saat 03.00 sularında bağlı güçlerle güvenlik birimleri arasında yaklaşık dört saat süren çatışma yaşandı.
Çatışmaların sonunda Lahur Şeyh Cengi Talabani ile kardeşleri Polad ve Aso gözaltına alındı.
Polad Talabani’nin yaralı halde yakalandığı bildirildi. Ayrıca Debaşan bölgesinde birkaç insansız hava aracının düştüğü yönünde bilgiler paylaşıldı.
Çatışmalarda yaralıların bulunduğu ifade edilse de can kayıplarına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
Siyasi arka plan
Kubat ve Bafil Talabani’nin amca oğlu olan Lahur Talabani KYB içindeki güç mücadelesinin ardından partiden uzaklaştırılmış ve sonrasında Halk Cephesi (Berey Gel) adlı siyasi hareketi kurmuştu.
Bu hareket, 20 Ekim 2024’teki Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde iki sandalye kazanarak temsil hakkı elde etmişti.
Talabani hakkında çıkarılan tutuklama kararının gerekçesi henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak gelişmeler, Süleymaniye’de olağanüstü güvenlik önlemleri ve şehir içi trafikte yoğunluğa yol açtı.
Geçmişte de Lahur ve kardeşleri hakkında çeşitli suçlamalarla yakalama kararları çıkarıldığı biliniyor.