Ana SayfaHaberlerEkonomi'Türkiye’yi İslami finans merkezi yapmak istiyoruz'

‘Türkiye’yi İslami finans merkezi yapmak istiyoruz’

 

Mehmet Şimşek Gaziantep'te, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından düzenlenen 'İslami Muhasebe ve Finans' konulu konferansa katıldı. Konferansa Mehmet Şimşek'in yanı sıra, Vali Ali Yerlikaya, Ak Parti Gaziantep milletvekili Ahmet Uzer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, muhasebe ve finansman akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.

 

Konferansın açılışında konuşan Mehmet Şimşek, İslami finansın yeni bir alan olduğunu belirtti. İslami finansın uluslararası toplantılarda temel konulardan biri olduğunu kaydeden Şimşek, Türkiye'yi İslami finans anlamında önemli bir merkez haline getirmek istediklerini anlatarak şöyle dedi:

 

"İslami finans yeni bir alan. Geçen sene G20 Dönem Başkanlığı'nı yaptık. O dönem bu konuyu dünya gündemine taşıdık. Bu konu artık uluslararası toplantılarda temel ana konulardan birisi haline geldi. Bu alanda yapılacak çok çalışma var. Bu alanın gelişebilmesi için önce İslami finansın büyümesi lazım. Biz hükümet olarak bu alanda büyük hedefleri olan bir ülkeyiz. Güçlü destek veriyoruz, o nedenle iddialı hedeflerimiz var. Katılım bankacılığı sistemin yüzde 2’sini oluşturuyor. Şimdi yüzde 5, hedef 2023’te yüzde 15’e ulaşmak. Türkiye’yi İslami finans anlamında önemli bir merkez haline getirmek istiyoruz. Akademik düzeyde yapılan çalışmalar bu sektöründe gelişmesi için önemli çalışmalardır."

"Dünya ekonomisi zor bir dönemden geçiyor"

Dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Dünya ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. Küresel büyüme uzun vadeli ortalamaların altında. Şu anda dünya ekonomisi yüzde 3 civarında yıllık büyüyor. Küresel ekonominin bu kadar yavaşlamasının ve dünya ticaretinde ciddi bir yavaşlama var. 1960 ile 2015 yılı arasında dünya ekonomisi, yüzde 6’nın üzerinde arttı. Küreselleşmeye karşı bir başkaldırı var. İngiltere’nin Avrupa’dan çıkışı bunu ima ediyordu. Küresel boyutta müzakeresi yapılan serbest ticaret anlaşması şimdilik rafa kaldırılmış bir durumda. Son dönemlerde küreselleşmeye yönelik kaygılar var. Küreselleşme ile göç önemli bir sorun. 2008’den bu yana dünyada 1400 tane ticarette korumacı tedbir alınmış ve bu küresel ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Dünya ekonomisi olağanüstü bir dönemden geçiyor. Böyle bir dönemde dünya olağanüstü düşük bir faiz dönemi yaşıyor."

"Bölgede barış havzası oluşturulmalıdır"

Dünyada siyasi bir belirsizliğin olduğunu anlatan Şimşek, İslami coğrafyada barış havzasının oluşturulması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Genel anlamda dünya jeopolitik gerginlikler, terör ve birçok sebeplerden dolayı dünya apayrı bir konvektörden geçiyor. Küresel ekonomi ilginç bir dönemden geçiyor. Dünyada siyasi bir belirsizlik var. Amerika’da seçimler var. Yakın zamanda İtalya, Almanya Fransa’da seçimler var. Aşırı sağ zemin kazanıyor. Merkez zemin kaybediyor. Dünya nüfusu yaşlanıyor. Böyle bir dünyanın İslami finansa hoşgörüye ve birlikte yaşama kültürüne ihtiyacı var. Aslında İslam’ın temellerinden bir tanesi adalettir, paylaşımdır. Mal mülke bakış açısının değişmesi sorunları yönetilebilir hale getirebilir. Bu büyük resimde İslam dünyası en perişan tabloyu oluşturuyor. Bu bölgelerin daha çok demokrasiye ve hak ve özgürlüğe ihtiyacı var. Bizim ülke olarak yakın coğrafyadaki olaylara yaklaşımımız bu çerçevede. Etnik mezhep eksenli yeni yeni küçük devletler yerine bir refah bir barış havzası oluşturulmalıdır." 

 

Kaynak: AA

- Advertisment -