ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un, Suriye hakkında bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Açıklamada, Kerry ile Lavrov'un, Suriye'de devam eden ateşkesin uzatılmasının ve pekiştirilmesinin önemine vurgu yaptıkları belirtildi. Ayrıca iki bakanın, insani yardımların acilen yerlerine ulaştırılması gerektiği konusunda görüş birliğinde oldukları ifade edildi.
"Yardımların gecikmesi kabul edilemez"
Buna göre görüşmede Kerry, insani yardımların bir kez daha gecikmesinden endişe duyduğunu ve bunun "kabul edilemez" olduğunu ifade etti. Kerry, Rusya'nın Esed rejimi üzerindeki nüfuzunu kullanarak, Birleşmiş Milletler (BM) yardım konvoylarının Halep ve diğer bölgelere ulaştırılmasının önünün açılması gerektiğine vurgu yaptı. Aynı zamanda Kerry, insani yardımlarla ilgili koşullar yerine getirilene kadar, ABD'nin Rusya ile "Ortak Uygulama Merkezi" kurmayacağını açık bir şekilde anlattı.
Kerry'nin diplomasi trafiği
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. Gündemde Suriye'deki ateşkes ve Esed rejiminin ihlâlleri ile yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması vardı.
ABD ile Rusya'nın Kurban Bayramı'nda Suriye'de çatışmaların durması konusunda vardığı anlaşma, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45'te yürürlüğe girmişti. Ateşkesin daha önce 1 hafta süreceği açıklanmıştı. Perşembe gecesi ise, 12 Eylül Pazartesi günü başlayan 7 günlük ateşkesin 2 gün daha uzatılması konusunda ABD ile Rusya uzlaşmaya varmış, ateşkes anlaşmasının koşullarının yerine getirilip getirilmediğinin yakından takip edileceği belirtilmişti.
Uluslararası kamuoyuna yansıyan birçok raporda insani yardımların başta Halep olmak üzere, ilgili bölgelere dağıtılmasını Esed rejiminin engellediği yönünde bilgiler paylaşılmıştı.
Birleşmiş Milletler, Türkiye-Suriye sınrındaki ara bölgede bekleyen insani yardımların geçişine izin vermediği için Esed rejimini eleştirmişti.
'Suriye rejimi 61 kez ihlâl etti'
Öte yandan Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) yayımladığı raporda, Suriye'deki Esed rejimi ve ona destek veren güçlerin, ateşkesin yürürlüğe girdiği Pazartesi gününden bu yana anlaşmayı 61 kez ihlâl ettiği belirtildi.
Muhalif güçlerin de 72 saat içerisinde 3 ihlâlinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, Suriye'de Şubat ayında yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes anlaşmasında yer aldığı üzere doğu Halep'e Kastillo yolu üzerinden yardımların girdiğine dâir kayıt olmadığı, hiçbir bölgede kuşatmanın kaldırılmadığı ve hiçbir tutuklunun serbest bırakılmadığı kaydedildi.
Kaynak: AA, Reuters