İstanbul’da bu yıl da Yenikapı Meydanı’nda düzenlenen Newroz kutlaması için şehrin dört bir yanından yurttaşlar erken saatlerde
alanı doldurdu.
Koma Amed ve Suavi’nin konser verdiği Newroz’da Tülay Hatimoğulları ve Öcalan’la İmralı’da birlikte kalmış olan Çetin Arkaş konuştu.
Özgür Özel’den mesaj: “Kurtuluş yok tek başına, Newroz pîroz be”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Newroz mesajı İstanbul’daki kutlamalarda da okundu. Özel’in mesajı şöyle:
“Bugün yakılan her ateşte, durulan her halayda, tutulan her elde; dünün acılarını unutmadan, yarının umudunu kalplerimizde yeşertiyoruz. Direnmekten değil ama çatışmalardan, düşmanlaştırmalardan, ötekileştirmelerden yorulmuş olan halkımızın üstündeki kara kışın yükünü atmak için artık tek çare barıştır. Zalim zulmünden vazgeçmez, geçmeyecektir. Ama biz bir arada durdukça, barışa ve adalete sıkı sıkı sarıldıkça, zalimin kaderi mutlak yenilgidir.
Bu yılın Newroz’u Ramazan Bayramı ile birleşmiştir. Ramazan orucu, komşusu açken tok yatmayı reddeden bir inancın ifadesidir. Komşusu ağlarken gülen, kardeşi zulüm ve bombardıman altındayken mutluluk naraları atanlar bu irfana sahip değildir. Suriye’deki Kürtlerin gözyaşına gülen, acısına sevinenler de bizden değildir.
CHP şiddetin karşısında, çözümün ve barışın yanındadır. Kürtleri ve Türkleri birbirine kırdırmaya niyet eden anlayışın bizim nazarımızda hükmü yoktur. Bilin ki; kendi siyasi menfaati için, bu milleti bölen, kutuplaştıran, düşmanlaştıran kim varsa o sizden değil, zalim Dehak’lardan yanadır.
1 yıl önce, 19 Mart 2025’te yapılan sivil darbe yalnızca CHP’ye karşı yapılmamıştır. Bu ülkenin barışı ve çok partili demokratik sistemi hedef alınmıştır. Bu darbeyle; Kürtlerin belediye meclislerinde kendi kimlikleriyle temsil edilmelerini suç sayan ‘Kent Uzlaşısı’ davaları hâlâ sürmekte, kayyım uygulamaları hala devam ettirilmektedir.
CHP; eşitliğin, adaletin ve çok partili siyasi rekabetin sonuna kadar yanında durmaya devam edecek, Kürtlerin barış umutlarının siyasi pazarlık konusu yapılarak heba edilmesine de asla izin vermeyecektir. Eşitlik içinde, onurlu yurttaşlar olarak bu ülkede hep beraber yaşayacağız! Bizim baharımız, bizim Newroz’umuz budur! Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz! Newroz pîroz be!”

Öcalan’ın Newroz mesajı okundu
Abdullah Öcalan’ın dün Diyarbakır’da okunan Newroz mesajı İstanbul’daki kutlamada da okundu. Öcalan mesajında, “Kültür yaratan bir bölge olan Ortadoğu’nun, hegemonik güçlerin elinde bir savaş alanına dönüştürülmesine fırsat vermeyelim” çağrısında bulundu. Ayrıca “Newroz vesilesiyle bu yılı tüm Ortadoğu halkları için gerçek bir özgürlük yılına çevirmek, halkların dostluk ve dayanışma geleneğini egemen kılmak bizim elimizdedir” dedi.
Bu yılın en dikkat çekici Newroz’u Şam’da kutlandı.
Şam’da yaşayan yüzlerce Kürt, dün Meşru Dumer Mahallesi’nde 2026 Newroz Bayramı’nı kutladı.
Newroz, Suriye’de ilk kez resmi olarak ulusal bayram olarak tanınmıştı.
Kobanili Kürt bir vatandaş olan Hena Baliya da Şam’daki kutlamalara katıldı.
Hena Baliya, büyük bir sevinçle Rûdaw’a şunları söyledi:
“Bugün binlerce kez mutluyum. Bir buçuk yıl Minbic’te kaldım ve büyük bir özlemle bu günü görmeyi istiyordum.”
Sözlerinin devamında şöyle dedi:
“Buraya çok zor ve meşakkatli bir yoldan geldim. Hep kendime soruyordum, acaba o günü görebilecek miyim, göremeyecek miyim? Allah’a şükür gördüm ve çok mutluyum.”
Newroz: Ulusal bayramdan devlet bayramına
Suriye Cumhurbaşkanı’nın 13 numaralı kararnamesine göre, Newroz bu yıl ilk kez Suriye’nin resmi ulusal bayramı olarak kabul edildi.
Bu adım, o ülkedeki Kürtlerin haklarının tanınması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
Şam Özerk Yönetimi Temsilcisi Ebdulkerim Omer, bu adımla ilgili şunları söyledi:
“Bu ilk adımdır ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Kürt halkının hakları sadece dil ve kültürle sınırlı değildir, aynı zamanda siyasi ve ulusal haklardır.”
Omer ayrıca şunları söyledi:
“Kürt sorununun çözümü ve anayasal haklarımızın elde edilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Şam’da Newroz kutlamaları iki farklı merkezde yapıldı.
Vatandaşların yanı sıra büyükelçilik heyetleri ve Suriye hükümeti temsilcileri de kutlamalara katıldı.
Ayrıca üst düzey yetkililer düzeyinde, Haseke Valisi Nureddin İsa ve Haseke İç Güvenlik Güçleri Komutan Yardımcısı Mahmud Halil Elî (Siyamend Efrîn) Şam’a giderek kutlamalara ve halkın etkinliklerine katıldı.
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.