Anasayfa / Haberler / Çözüm süreci İYİ Parti’den istifa getirdi: Dervişoğlu’nun çağrısı üzerine Fakıbaba partiden ayrılıyor

Çözüm süreci İYİ Parti’den istifa getirdi: Dervişoğlu’nun çağrısı üzerine Fakıbaba partiden ayrılıyor

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın “Barış sürecinin yanındayım” sözleri partide krize yol açtı. İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, “Ne mutlu Türk’üm diyene diyemeyen birinin aramızda yeri yoktur” diyerek Fakıbaba’yı hem partiden hem milletvekilliğinden istifaya çağırdı. Fakıbaba, İsmail Saymaz’a “Bugün hem partiden hem milletvekilliğinden istifa dilekçemi derhal gönderiyorum” dedi.

İYİ Parti’de çözüm süreci tartışmaları milletvekili istifasına yol açtı. İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Eşref Fakıbaba, gazeteci İsmail Saymaz’a verdiği röportajda çözüm sürecini desteklediğini açıklayınca Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu’nun tepkisiyle karşılaştı.

Dervişoğlu, Fakıbaba’yı hem partisinden hem de milletvekilliğinden istifaya çağırdı. Fakıbaba ise çağrıya olumlu yanıt vererek istifa dilekçelerini göndereceğini açıkladı.

“Barış sürecinin yanındayım”

Tartışma, İsmail Saymaz’ın 21 Ekim’de Fakıbaba’ya AK Parti’ye geçeceği yönündeki iddiaları sormasıyla başladı.

31 Ağustos’ta Yeni Yol Partisi’nden istifa eden Bursa Milletvekili Kani Torun’un 20 Ekim’de AK Parti’ye katılmasının ardından Fakıbaba’nın da benzer bir adım atacağı öne sürülmüştü.

Fakıbaba, AK Parti’ye geçeceği iddialarına “Şu an böyle bir kararım yok” yanıtını verdi.

Ancak açıklamalarının devamında İYİ Parti ile özellikle çözüm süreci konusunda görüş ayrılığı yaşadığını anlattı:

“Parti içinde muhalefetimi yaptım. Grubu bozmamak için evet dedim. Ama gönlümden geçen bu değildi. Gençliğimden beri liberal bir insanım. Kanı kanla yıkamazlar, suyla yakarlar. İYİ Parti’ye geçerken ‘Ne mutlu Türküm diyene’ dememişimdir. ‘Türkiye milliyetçisiyim’ demişimdir. Terörsüz Türkiye sürecinin olumlu sonuçlanacağına inanıyorum. Sonuçlanmazsa devlet gereğini yapar. Barış sürecinin yanındayım.”

Dervişoğlu: “Ne mutlu Türk’üm diyene diyemeyen birinin aramızda yeri yoktur”

Fakıbaba’nın sözlerine İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu sert tepki gösterdi.

Dervişoğlu, Fakıbaba’nın özellikle “Ne mutlu Türküm diyene dememişimdir” açıklamasını hedef alarak istifasını istedi:

“‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ diyemeyen birinin aramızda yeri yoktur.

Siyasi namusun gereği olarak, AK Parti’den istifa ederken takındığı ve tarafımızdan da takdir edilen tutumu yeniden sergilemesini diliyor, partimizden ve milletvekilliğinden istifasını bekliyorum.”

Fakıbaba: “Hem partiden hem milletvekilliğinden istifa dilekçemi gönderiyorum”

Dervişoğlu’nun açıklamasının ardından İsmail Saymaz, Fakıbaba’yla yeniden görüştü.

Fakıbaba, Genel Başkan’ın çağrısını kabul ettiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Bugün hem partiden hem milletvekilliğinden istifa dilekçemi derhal gönderiyorum. Genel başkanımız madem böyle istemiş, bunu yapacağım. Her işte bir hayır vardır.

Dervişoğlu’na yaptığı çabalardan dolayı yürekten teşekkür ediyorum.

İYİ Parti’ye girdiğim zaman da düşüncelerde farklılık olan biriydim. Barış süreci geldiği zaman partide fikrimi belirtiyordum, zarar vermemek adına ses çıkarmıyordum.”

Fakıbaba’nın açıklamasıyla İYİ Parti’de çözüm süreci konusundaki görüş ayrılığı açık bir kopuşa dönüştü.

Ancak Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifa edeceğini açıklaması, milletvekilliğinin kendiliğinden sona erdiği anlamına gelmiyor. Anayasa’ya göre milletvekilliğinden istifanın geçerliliğinin TBMM Başkanlık Divanı tarafından tespit edilmesi ve Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekiyor.

AK Parti’den ayrılmış, İYİ Parti’ye katılmıştı

Eski Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, uzun yıllar AK Parti’de siyaset yaptı.

2022 yılında AK Parti’den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklayan Fakıbaba, daha sonra İYİ Parti’ye katıldı. Fakıbaba, 2023 genel seçimlerinde İYİ Parti’den Ankara milletvekili seçildi.

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın