Anasayfa / Haberler / TDV, fon yatırımı iddialarını yalanladı: “Zarar etmedik, görevden almalarla ilgisi yok”

TDV, fon yatırımı iddialarını yalanladı: “Zarar etmedik, görevden almalarla ilgisi yok”

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan ile genel müdür yardımcıları Recep Şükrü Balkan ve Fatih Kayacan’ın görevden alınmasının ardından vakıf, fon yatırımları nedeniyle zarar ettiği ve yönetim değişikliğinin bu konuyla bağlantılı olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Sözcü’nün haberinde ise Gazze ve Filistin için toplanan bağışların fonlarda değerlendirildiği ve Turan’ın bu işlemleri kabul ettiği öne sürülmüştü.

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, Gazze ve Filistin için toplanan bağışların yatırım fonlarında değerlendirildiği yönündeki haberlerin ardından Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü İzani Turan ile genel müdür yardımcıları Recep Şükrü Balkan ve Fatih Kayacan görevden alındı.

Sözcü’nün haberinde, Turan’ın Gazze bağışlarının fonlarda değerlendirildiğini kabul ettiği ve “Ortaya çıkarsa kimseye izah edemeyiz” ifadelerini kullandığı aktarıldı. Fon işlemlerinin ardından vakıf bünyesinde inceleme başlatıldığı da belirtildi.

TDV: Fon yatırımlarından zarar etmedik

Görevden almaların ardından açıklama yapan Türkiye Diyanet Vakfı, bazı basın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan, fon yatırımlarından zarar edildiği ve yöneticilerin bu nedenle görevden alındığı yönündeki iddiaları reddetti.

Vakıf, tabi olduğu yasal mevzuat gereği kısa sürede kullanılamayacak nakit varlıklarını etkin biçimde değerlendirmek zorunda olduğunu, mali kaynaklarını ise faizsiz finans ilkelerine uygun şekilde yönettiğini belirtti.

Açıklamada, son dönemde adı geçen portföy yönetim şirketlerinde ve tasfiye kararı alınan ilgili fonlarda vakfın herhangi bir mali kaynağının bulunmadığı savunuldu. Bu nedenle söz konusu fonlar üzerinden değer kaybına uğramasının veya zarar etmesinin söz konusu olmadığı ifade edildi.

TDV, nakit varlıklarının bir kısmını faizsiz finans ilkelerine göre faaliyet gösteren TLK fonunda değerlendirdiğini ve tek fon yatırımının bundan ibaret olduğunu bildirdi.

Bazı fonlar hakkında tasfiye kararı alınmasının ardından TLK fonundaki varlıkların kontrollü ve kademeli biçimde çekilmeye başlandığı, bu kaynakların diğer mecralarda değerlendirildiği kaydedildi. Vakıf, bu yatırım nedeniyle hiçbir şekilde zarara uğramadığını açıkladı.

Görevden almaların fon yatırımlarıyla bağlantılı olduğu iddiasını reddetti

TDV, İzani Turan, Recep Şükrü Balkan ve Fatih Kayacan’ın görevden alınmasının fon yatırımlarıyla bağlantılı olduğu yönündeki haberleri de reddetti.

Yönetim değişikliğinin uzun süredir Vakıf Mütevelli Heyeti’nin gündeminde olduğunu belirten TDV, görev değişikliğinin fon yatırımlarıyla ilgili haberlerle aynı döneme denk gelmesinin rastlantı olduğunu savundu.

TDV’nin açıklamasının tam metni şöyle:

“BASIN AÇIKLAMASI

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV)’na yönelik son günlerde bazı basın organları ve sosyal medya hesaplarında yer alan, Vakfın fon yatırımlarından zarar ettiği ve bu nedenle yöneticilerinin görevden alındığına dair iddialar üzerine bu açıklamanın yapılması zaruri hale gelmiştir.

TDV, 1975 yılında kurulmuş bir vakıf olup Genel Merkez ve 1003 şubesi ile 149 ülkede dini, hayri ve sosyal hizmet alanlarında faaliyet göstermektedir. Vakıf, daha önceki açıklamalarında değindiği gibi tabi olduğu yasal mevzuat gereği kısa sürede kullanılamayacak nakdi varlıklarını etkin bir şekilde değerlendirmek zorundadır. Bu kapsamda TDV mali kaynaklarını faizsiz finans ilkelerine uygun olarak değerlendirmektedir.

Son dönemde piyasalarda adı geçen portföy yönetim şirketlerinde ve tasfiye kararı alınan ilgili fonlarda Vakfın herhangi bir mali kaynağı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Vakfın mali kaynaklarının bu fonlar üzerinden değer kaybına uğraması veya zarar etmesi söz konusu değildir.

Vakıf, nakit varlıklarının bir kısmını faizsiz finans ilkelerine göre faaliyet gösteren TLK fonunda değerlendirmiştir. Vakfın tek fon yatırımı bundan ibarettir. Bazı fonlarla ilgili tasfiye kararı alınması üzerine Vakıf TLK fonunda bulunan varlıklarını kontrollü ve kademeli olarak çekmeye ve diğer faizsiz fon dışı mecralarda değerlendirmeye başlamıştır. Vakıf bu fon yatırımından dolayı hiçbir şekilde zarara uğramamıştır.

Öte yandan TDV’nin Genel Müdürü ve iki Genel Müdür Yardımcısının fon meselesinden dolayı görevlerinden alındığına dair iddialar da gerçeği yansıtmamaktadır. Vakıftaki yönetim değişikliği uzun bir zamandır Vakıf Mütevelli Heyetinin gündeminde olan bir konu olup değişikliğin bahsi geçen iddialarla aynı döneme denk gelmesi sadece bir rastlantıdır. Vakıf fon yatırımları sebebiyle herhangi bir zarara uğramadığı gibi yönetim değişikliğinin de bu gerekçeyle yapılması söz konusu değildir.

TDV’ye yönelik haksız ithamlar ve iftiralar içeren iddiaları haber yapanlar ve bunları sosyal medyada yayanlar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?

Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.

Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.

Bu Sayfayı Paylaşın