El Kaide lideri Eymen Zevahiri yayınladığı ses kaydıyla Suriye'de savaşan Nusra Cephesi'nin El Kaide ile bağlantısını koparmaya karar vermesi halinde, örgütün buna bir itirazı olmayacağına dair ipuçları verdi. İnternette yayınlanan kayıtta Zevahiri pek çok kimsenin Nusra ve El Kaide ile bağlantısı konusunda tartıştığını ve mücadele ettiğini söylerken, "Eğer insanlar kendi liderliklerini seçerlerse, örgüt bağlantıları İslâm ümmetinin büyük umutlarına engel olmayacaktır" dedi.
Suriye'deki iç savaşta en etkili gruplardan biri konumunda bulunan Nusra Cephesi, El Kaide ile bağlantısı nedeniyle ABD ve Birleşmiş Milletler'in terör örgütleri listesinde bulunuyor. Nusra bu sebeple Cenevre görüşmelerine de dâhil edilmemişti.
Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr, Zevahiri'nin açıklamalarının El Kaide ile Nusra Cephesi arasında ayrılık olarak yorumlanabileceğini söyledi. Khodr, "Bu açıklama El Kaide'nin merkezi liderliğinin, Suriye koluna örgütten ayrılmaları için bir onay olarak yorumlanıyor" dedi.
Son aylarda Nusra Cephesi'nin "imaj değiştirmeye", Suriye halkına ve ABD gibi dış güçlere karşı kendini daha ılımlı, tamamıyla Suriyeli ve El Kaide ile bağlantısı olmayan bir örgüt olarak göstermeye çalıştığı, ancak örgütün lider kadrosunun El Kaide ile bağlantıları koparma konusunda kararsız olduğu yönündeki haberlerin sayısında artış vardı.
Khodr da bu durum hakkında, "Nusra'nın yönetici kadrosunda ne yapılması gerektiği konusunda bir anlaşmazlık vardı. Zevahiri'nin onayını vermesiyle durum belki değişir" dedi. Khodr, Zevahiri'nin mesajının zamanlamasının "ilginç" olduğunu söyleyerek, "Muhaliflere destek verenler Nusra'yı sahada rejim güçleriyle mücadele etme yetisine sahip tek güç olarak görmekte. Ancak şimdiki soru, Nusra El Kaide'den ayrılmaya karar verirse uluslararası toplumun duruşunun ne olacağı. Uluslararası toplum, Nusra'yı meşru bir muhalif olarak görecek mi?" ifadelerini kullandı.
El Kaide bağlantısı kaygı veriyordu
2012 yılından bu yana iç savaşta büyük rol olan Nusra Cephesi, Suriye rejimine bağlı güçlere karşı mücadele veriyordu. Örgüt zaman zaman Batı destekli muhalif gruplarla da çatışmıştı. Mücadele kapasiteleri nedeniyle örgüt, rejime karşı olan Suriyeliler arasında popüler bir güç haline gelse de yine pek çok Suriyeli, Nusra'nın El Kaide ile olan bağlantılarından dolayı kaygı duyuyordu.
Nusra Cephesi ve muhalifler son dönemde de Halep'te rejim güçlerinin elinde olan Han Tuman beldesini ele geçirmiş, çatışmalarda İran Devrim Muhafızları 13 kayıp vermişti. Beldenin el değiştirmesi, Halep'te muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere yeni ikmâl yollarının açılması ihtimalini güçlendirdi.
Ateşkesin dışında tutuldu
Nusra, ABD ve BM'nin terör listesinde olmasına rağmen, diğer muhalif gruplarla işbirliği yaparak bir tür meşruiyet kazanmaya çalışıyordu. Şubat ayında yapılan ateşkes anlaşmasında ise Irak Şam İslâm Devleti (IŞİD) ile beraber, ateşkesin dışında tutulmuştu.
Suriye muhalefeti hem Rusya'nın hem de Suriye rejiminin ılımlı muhaliflere saldırmak için Nusra savaşçılarının muhalefetin elindeki bölgelerdeki varlığını bahane olarak kullanmasından şikâyet ediyor.
Khodr, "Muhaliflerin çoğu 'Nusra, Kaide ile bağını koparırsa bu Rusya ve Suriye rejimine ılımlı muhaliflere saldırmak için artık bir bahane bırakmayacaktır' diyecektir" dedi.
Kaynak: Al Jazeera