Ateşkes anlaşması, 27 Şubat’taki anlaşmada olduğu gibi Washington ve Moskova öncülüğünde gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkesin sahadaki tüm aktörlerce kabul edilmesi için Rusya ile iletişimin devam ettiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD ile Rusya, Suriye'de şiddetin düşürülmesi ve çatışmaların durdurulmasını ülke geneline yaymak için gösterdiğimiz acil çabalar çerçevesinde, ateşkesin Halep ve çevresinini içerecek şekilde genişletilmesi için gerekli düzenlemeleri Salı günü geç saatlerde sonuçlandırdı" denildi.
Tekrar başlayan çatışmaların durdurulmasının sürdürülebilir olması için Rusya ile koordinasyon içinde olunduğu belirtilen açıklamada, tüm taraflara yenilenen ateşkesin ve Şubat ayında mutabakâta varın çatışmasızlık anlaşmasının koşullarına uyulması çağrısı yapıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, amaçlarının Suriye'de bölgesel ateşkesler yerine ülke genelinde geçerli olacak bir çatışmasızlığın sağlanması olduğunu vurguladı.
Halep'te Salı günü rejimin hava saldırılarına muhaliflerin roketlerle yanıt vermesi sonrası şiddetli çatışmalar olmuştu. Muhalifler "Halep'in Fethi" adlı yeni bir ittifak kurmuş ve rejim güçlerine karşı saldırıya geçmişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, ertesinde kentteki en şiddetli çatışmalar başladı.
Suriye'de siyasi çözüme şans tanımak için Rusya ile ABD ‘Şiddeti Durdurma’ konusunda bir anlaşmaya varmıştı. 27 Şubat’ta yürürlüğe giren anlaşmanın ilk gününden itibaren ihlallere maruz kalmasına rağmen çatışmalar ve bombardıman yüzde 80-90 oranında düşmüştü. Ancak Cenevre’deki siyasi çözüm çabalarında istenilen ilerleme sağlanmaması ve muhaliflerin müzakerelere katılımını askıya almasıyla şiddet Halep'te yeniden ivme kazandı.
Esed rejimi, Halep’i 21 Nisan’dan beri ağır bombardımana tabi tutuyordu. Hastanelerin ve sivil savunma teşkilatlarının hedef alındığı saldırılarda en az 300 kişi öldü. Aralarında çocukların ve kadınların da olduğu ölülerin çoğunlukla sivildi.
Kaynak: Al Jazeera